gabriel.botezatu@dobrogealive.ro
Cele 24 de clădiri de pe plaja Corbu a căror construcție a fost suspendată la stadiu de șantier în grad avansat de dezvoltare reprezintă, de fapt, doar prima etapă a unui proiect gigant care viza/vizează până 1.600 de unități locative.
Pentru a ne face o imagine asupra amplorii proiectului, cele 24 de clădiri edificate parțial până în prezent cumulează 192 de apartamente și reprezintă doar 12% din programul de până 1.600 de unități locative proiectat de dezvoltatorul Logis Project pe plaja Corbu.
Această informație este dezvăluită în Aviziul de Gospodărire al Apelor, eliberat de ABADL în vara anului trecut pentru încă 5 clădiri care urmau să le completeze pe cele 24, etapă care s-a blocat între timp pe circuitul de avizare datorită apariției în presă a subiectului.
Astfel, documentul solicitat de „Dobrogea Live” Apelor Române arată că „în total în această zonă, beneficiarul dorește să dezvolte până la 1.600 unități locative. În prima etapă a fost elaborat proiectul de construire a 18 corpuri de locuințe colective, fiecare corp fiind format din 8 apartamente, cu regim de înălțime P+1E (…) și un proiect pentru construirea a 6 corpuri de locuințe colective. Toate aceste proiecte împreună cu proiectul pentru construire a 5 corpuri de locuințe colective cu aceleași caracteristici, amplasate în aceeasi zona, sunt cuprinse in PUZ aprobat „Lotizare sat vacanta cu specific pescăresc – 1” Extravilan Comuna Corbu, Jud. Constanța”.

„Dobrogea Live” a arătat într-o învestigație publicată la începutul acestui an că șantierul de la Corbu este amplasat integral pe aria de protecție specială avifaunistică ROSPA 0031 Delta Dunării și Complexul Razim Sinoe, și situl de importanță comunitară ROSCI 0065 Delta Dunării.
În mod particular, proiectul se suprapune pe aria de dezvoltare a biotopului cu indicativul „2110” și poartă denumirea de „Dune mobile embrionare – habitat Natura 2000”.
În ciuda faptului că HG 546/2004 și OUG 202/2002 interzic înstrăinarea, respectiv construirea pe terenurile care găzduiesc acest habitat, proiectul “Zargana” a primit avize de aprobare a proiectului de la toate instituțiile abilitate.
La finalul lunii februarie, Prefectura Constanța a atacat în instanță autorizațiile de construire obținute de dezvoltator, iar Garda de Mediu a dispus suspendarea lucrărilor, decizie contestată la rându său de investitor.
Sursa foto deschidere: Bogdan Bola – captură video
Citește și: