Marea NeagrăDOCUMENTE – Totul despre tunul imobiliar de pe plaja Corbu

DOCUMENTE – Totul despre tunul imobiliar de pe plaja Corbu

  • Primăria Corbu a intabulat abuziv plaja
  • Dezvoltatorul susține că turismul cu cortul distruge habitatele
  • Guvernatorul care a avizat nu-și asumă nicio vină
  • Primarul nu-și amintește de proiect
  • Toate instituțiile de la malul mării sunt responsabile
  • Un apartament cu trei camere pe plaja Corbu va costa 331.658 euro.

Plaja Corbu este zonă protejată Natura 2000 și face parte din Rezervaţia Biosferei „Delta Dunării”.

Însă acest aspect nu a împiedicat instituțiile abilitate să emită avize și autorizații pentru ridicarea unui proiect imobiliar de proporții pe plaja Corbu, care vizează construirea pe o suprafață de peste 27.700 mp a unui complex de cel puțin 24 de vile care cumulează 192 de apartamente, restaurant, SPA, drumuri auto și parcări.

Foto machetă proiect Zargana

Mai jos poți citi rezultatul a două luni de documentare a subiectului.

Lucrările dezvoltatorului Logis Project au demarat în luna noiembrie a anului trecut, iar cele aproape 3 ha (27.747 mp) sunt parte a unui PUZ gigant care prevede proiecte imobiliare pe 21 ha, preponderent pe taluzul comunei Corbu.

Deși proiectul prezentat de companie vizează ridicarea a 30 de clădiri, până în prezent au fost emise două autorizații de construire pentru 18, respectiv 6 vile.

Șantierul este amplasat integral pe aria de protecție specială avifaunistică ROSPA 0031 Delta Dunării și Complexul Razim Sinoe, și situl de importanță comunitară ROSCI 0065 Delta Dunării.

Înstrăinarea terenului, interzisă prin lege

Principalul biotop afectat de construcție are indicativul „2110” și poartă denumirea de Dune mobile embrionare – habitat Natura 2000 cu o valoare conservativă foarte mare, ce asigură un prim stadiu de fixare a nisipurilor marine și care adăpostesc specii mai rare”, după cum arată chiar site-ul Administraţiei Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării (ARBDD), una dintre instituțiile care au emis aviz favorabil proiectului de față.

Lăsând la o parte faptul că dezvoltatorul a primit girul pentru construirea pe plajă, înainte de toate, legea interzice fără echivoc înstrăinarea terenurilor pe care este prezent acest tip de habitat.

Astfel, potrivit art.2, alin. 1, lit a din HG 546/2004, Aparţin domeniului public al statului din zona costieră şi dunele, indiferent dacă sunt sau nu acoperite cu vegetaţie…”.

Mai mult, conform OUG 202/2002, art. 60, alin. 3, „Amplasarea oricăror construcţii pe terenuri acoperite de dune, faleze… este interzisă”.

Intabulare abuzivă

Cea mai mare parte din terenul de pe plajă (19.648 mp din 27.747 mp ) pe care se va dezvolta proiectul imobiliar a fost intabulat cu drept de proprietate de Primăria Comunei Corbu în august 2005, când legea de mai sus era în vigoare.

Raportându-ne la aceasta, este clar că Primăria a intabulat plaja abuziv, ținând seama că textul HG-ului arată că astfel de terenuri trebuie să rămână în proprietatea statului.

Un an mai târziu, potrivit datelor Agenției Naționale de Cadastru, administrația din Corbu a împroprietărit prin „reconstituire” trei persoane despre care publicația noastră nu a găsit informații pe Internet.

Este de subliniat că împroprietărirea celor trei persoane a avut loc la doar două luni de la decesul primarului Constantin Mirescu, ale cărui atribuții le-a preluat viceprimarul Marian Gălbinașu. Acesta a fost numit primar plin în iulie 2006, mandat pe care l-a dus până în 2020.

Gălbinașu nu a răspuns apelurilor și mesajelor „Dobrogea Live”.

Proprietar peste 27.747 mp, la doar 25 de ani

Practica „reconstituirii” este similară cu cea abordată de Radu Mazăre în cazul împroprietăririlor din celebrul „dosar al retrocedărilor”, pentru care fostul primar al Constanței a fost condamnat la 9 ani de închisoare.

În anul 2012, cele trei persoane au vândut bucata de plajă către Lucian Orban și soția sa Steluța Daniela, cunoscuți pentru numeroase afaceri imobiliare controversate, deținute pe aproape tot cuprinsul litoralului.

Un an mai târziu terenul a ajuns în proprietatea lui Ionuț Cristian Rusu, asociat unic al Logis Project, compania care construiește azi pe plaja intabulată de Primăria Corbu.

Tot în 2013, însă cu un traseu mai puțin sinuos, Rusu a obținut direct de la Primărie o bucată de plajă de 8.099 mp în continuarea terenului achiziționat de la soții Orban.

Astfel, la doar 25 de ani, tânărul constănțean a devenit proprietar peste 27.747 mp de plajă protejată prin lege.

Habitate distruse de corturi, nu de construcții

„Zargana” – așa cum se numește proiectul imobiliar de aproape 3 ha este parte a unui Plan Urbanistic Zonal (PUZ) de 21 ha (cu aproximativ 200 loturi de terenuri), care se întinde preponderent pe taluz.

Beneficiarii PUZ-ului sunt Primăria Corbu, Ionuț Rusu și Black Sea Transport – firmă la care este asociat și Lucian Orban.

Cele trei părți au comandat în anul 2015 un studiu de mediu de 100 de pagini, întocmit de cinci biologi în vederea obținerii avizelor pentru construire.

Concluzia raportului de mediu este – „Având în vedere faptul că atât impactul asupra speciilor şi habitatelor de interes comunitar cât şi cel asupra ariilor naturale protejate de interes comunitar este nesemnificativ sau chiar nul, recomandăm autorităţii de mediu eliberarea avizului Natura 2000/avizului de mediu pentru acest PUZ.”

Pe de altă parte, într-un răspuns solicitat de „Dobrogea Live” dezvoltatorului, reprezentanții Logis Project recunosc că proiectul imobiliar de pe plajă va distruge habitatul protejat dune embrionare și a fâsei de câmp, specie de pasăre de interes comunitar, însă bagatelizează problema.

„Pe termen lung, atât pentru fâsă, cât și pentru habitatul de dune mobile embrionare, impactul va fi dispariția acestora, strict pe suprafața proiectului, iar raportat la suprafața siturilor, acesta va fi nesemnificativ”, ne-au transmis reprezentanții Logis Poroject.

Revenind la raportul de mediu comandat de beneficiarii PUZ-ului din care face parte și proiectul de pe plajă, bilologii care au întocmit documentul susțin implementarea lui argumentând ironic că nu construcțiile afectează habitatele, ci turismul cu cortul.

„Chiar dacă se preconizează o creștere a numărului de turiști în sezonul estival după finalizarea investiției, în prezent, habitatele și speciile sunt influențate de practicarea diferitelor forme de turism, practicate haotic și cu efecte vizibile (vetre de foc, deșeuri menajere lăsate în locul de campare și răspândite de vânt sau câinii hoinari peste tot, zgomote diverse, braconaj la păsărele, drumuri și cărări în diferite habitate etc).”

Argument zeflemitor susținut într-o conversație telefonică și de către reprezentanții delegați de Logis Project să discute cu noi.

Deși acest studiu de mediu este complet neverosimil, el a stat la baza obținerii tuturor avizelor necesare începerii construcției resortului „Zargana”.

De altfel, elemente din raportul de mediu se regăsesc și în avizul favorabil proiectului de pe plajă emis în septembrie 2020 de Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD), document semnat de guvernatorul Ion Munteanu. (descarcă document)

Potrivit actului, printre motivele care au stat la baza emiterii avizului favorabil se numără și vizita în teren a reprezentanților ARBDD, în urma căreia s-a constatat că impactul asupra habitatelor protejate „este nesemnificativ”.

„Dom’ne, eu m-am pensionat”

Întrebat de publicația noastră ce l-a determiniat să emită avize pentru construirea unui proiect imobiliar pe plajă și dacă îi cunoaște pe beneficiari, fostul guvernator ne-a oferit răspunsuri total neconvingătoare.

Dobrogea Live: Ce a stat la baza deciziei de a emite avizele pentru proiectul de pe plaja Corbu?

Ion Munteanu: Dom’ne, eu m-am pensionat. La baza deciziei au stat documentele pe care le-am avut la îndemână. Deci eu nu-mi amintesc exact.

Dobrogea Live: A trecut doar un an de la emiterea avizelor.

Ion Munteanu: Dacă ajung pe la serviciu și am să mă uit prin documente o să vă spun exact ce a stat la baza deciziei.

Dobrogea Live: Nu vă amintiți proiectul?

Ion Munteanu: Îmi amintesc destul de bine, dar nu vreau să greșesc.

Dobrogea Live: Nu v-ați pus problema dacă este legal să emiteți avize pentru un proiect imobiliar pe plajă?

Ion Munteanu: Dacă documentele nu erau legale, nu dădeam avize. Decizia e făcută, în spate sunt niște referate. Repet, până nu revăd documentele, nu pot să discut. Nu mai insistați, puteam să nu răspund la telefon pentru că sunt pensionar și nu mă interesează.

Dobrogea Live: Îi cunoașteți pe reprezentanții firmei?

Ion Munteanu: Nu, nu! I-am întâlnit de două ori la Minister (Ministerul Mediului n.r.), în două ședințe convocate de Minister pe tematica asta. Și au mai venit, fără discuție, și în ședințele care au avut loc la Rezervație.

Dobrogea Live: Deci îi cunoașteți.

Ion Munteanu: Domle, i-am văzut într-o sală în care mai erau 20 de oameni.

Munteanu a fost guvernator al Deltei cu rang de subsecretar de stat până în luna iulie a anului trecut, când a fost înlocuit de Atena Adriana Groza și a decis să se pensioneze.

Groza ne-a declarat în urmă cu două luni că proiectul avizat de predecesorul său „nu este în regulă”, însă nu poate să conteste avizele decât dacă i se arată cu degetul potențiale ilegalități din acte.

„Nu sunt de acord cu proiectul, din punctul meu de vedere nu este în regulă cu ce se întâmplă acolo. Nu am ce să fac decât dacă primesc sesizare referitoare la încălcarea normelor în actele de reglementare date”, a explicat Groza.

Aceasta a fost revocată din funcție la începutul săptămânii, pe 1 februarie.

Primarul nu-și amintește proiectul

Am discutat și cu actualul primar al comunei Corbu, Vasile Lumânare, care în decembrie 2020 emitea autorizațiile de construire a proiectului „Zargana”.

Primarul susținea în urmă cu două luni că nu-și amintește despre proiectul de pe plajă, în condițiile în care chiar în acel momet utilaje de mari dimensiuni excavau nisipul de pe teritoriul administrat de primărie.

Acum, pe de rost nu știu nimic despre proiect. Ce sa vă spun?! Nu vă pot spune pe de rost, pentru că vin zilnic o grămadă solicitări de autorizări. Probabil și aceștia au avut documentația necesară. Dacă au avize de la ARBDD și Mediu, care ar mai fi problema noastră?! Dacă au toate avizele, eu nu pot bloca, pentru că după aia se îndreptă spre mine în instanță”, ne-a explicat primarul comunei Corbu.

Toate instituțiile de la malul mării, responsabile

Proiectul a primit în 2017 inclus avizul Comitetului Naţional al Zonei Costiere (CNZC), când toți cei 41 membri participanți la ședință au votat favorabil.

CNZC este format din 48 de membri, respectiv 9 ministere, agențiile de protecție a mediului din cele două județe de coastă, cele două Consilii Județene, cele două Prefecturi, toate UAT-urile de pe malul mării, ABADL, ARBDD, Academia Română, dar și din ONG-uri, pecum Mare Nostrum.

Ședința a fost prezidată de fostul primar al Constanței, Decebal Făgădău, prefectul Constanței, Adrian Nicolaescu, directorul ABADL, Adrian Chera, directorul în cadrul Ministerului Apelor și Pădurilor, Gheorghe Constantin, și Olimpia Negru, secretar de stat în cadrul aceluiași minister.

Reprezentanții Institutului Național de Cercetare Dezvoltare Marină „Grigore Antipa”, care ține Secretariatul tehnic permanent al CNZC, au refuzat să ne pună la dispoziție lista completă cu participanții la ședința din 2017.

Minută ședință 2017 – CNZC

Potrivit informațiilor obținute în calitate de client incognito al viitorului resort, un apartament de 2 camere pe plaja Corbu va costa 172.122 euro, iar unul de 3 camere va costa 331.658 euro.

Deși proiectul a primit autorizație de construire pentru 24 de clădiri, dezvoltatorul ne-a transmis că resortul va cuprinde 30 de vile care cumulează 240 de apartamente.

Extras plan Zargana

Termenul de finalizare al proiectului este decembrie 2023.

Dezvoltatorul mai deține două proiecte similare în Olimp și pe malul lacului Siutghiol, în zone cu statut sensibil.

Film prezentare proiect „Zargana”.

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

2 COMENTARII

  1. La sedinta Com Zonei Costiere NU a fost unanimitate. A existat minim un . Care s a abtinut de la vot. Din motiv de razna fata de RGU 525 1996.

Comentariile sunt închise.

Doneaza