gabriel.botezatu@dobrogealive.ro
Dezvoltatorii proiectului imobiliar de pe plaja Corbu au contestat în instanță decizia Gărzii de Mediu Constanța care a dispus suspendarea lucrărilor și aducerea terenului la starea inițială până la 15 aprilie.
Investitorul a declarat pentru „Dobrogea Live” că a oprit lucrările, însă nu a trecut și la demolarea șantierului.
„Am contestat în instanță măsura dispusă. Prin urmare, se suspendă (măsura Gărzii de Mediu n.r.) până la pronunțarea instanței. Așteptăm pronunțarea instanței”, au precizat reprezentanții Logis Project.
La rândul său, Steluța Popescu, comisarul șef al Garzii de Mediu Constanța ne-a confirmat că dezvoltatorul a contestat decizia instituției, „însă avem obligația ca după termenul de 15 să facem o nouă verificare pe șantier, în urma căreia vom întocmi o notă de constatare”.
Instituția de mediu și Inspectoratul de Stat în Construcții au amendat proprietarii proiectului Zargana cu suma cumulată de 150.000 de lei, dispunând totodată și aducerea plajei la starea inițială.
De asemena, la începutul anului, Prefectura Constanța a atacat în instanță autorizația de construire a complexului imobiliar de pe plaja Corbu, astfel că vor urma două procese care vor decide soarta plajei, care, potrivit legii, este zonă protejată.
3 ha de habitat protejat dispar sub betoane
Instituțiile de mai sus s-au sesizat în urma unei investigații publicate de „Dobrogea Live”, care arată că la finalul anului trecut, firma Logis Project a demarat lucrările pentru ridicarea unui proiect imobiliar de proporții pe plaja Corbu, care vizează construirea pe o suprafață de peste 27.700 mp a unui complex de cel puțin 24 de vile care cumulează 240 de apartamente, restaurant, SPA, drumuri auto și parcări.
Lucrările dezvoltatorului Logis Project au demarat în luna noiembrie a anului trecut, iar cele aproape 3 ha (27.747 mp) sunt parte a unui PUZ gigant care prevede proiecte imobiliare pe 21 ha, preponderent pe taluzul comunei Corbu.
Deși proiectul prezentat de companie vizează ridicarea a 30 de clădiri, până în prezent au fost emise două autorizații de construire pentru 18, respectiv 6 vile.
Șantierul este amplasat integral pe aria de protecție specială avifaunistică ROSPA 0031 Delta Dunării și Complexul Razim Sinoe, și situl de importanță comunitară ROSCI 0065 Delta Dunării.
În mod particular, proiectul se suprapune pe aria de dezvoltare a biotopului cu indicativul „2110” și poartă denumirea de „Dune mobile embrionare – habitat Natura 2000”.
În ciuda faptului că HG 546/2004 și OUG 202/2002 interzic înstrăinarea, respectiv construirea pe terenurile care găzduiesc acest habitat, proiectul “Zargana” a primit avize de aprobare a proiectului de la toate instituțiile abilitate.
Citește investigația integral: