Alexandru Mazăre, condamnat la trei ani de închisoare. A fost dat în urmărire națională UPDATE

Înalta Curte de Casație și Justiție s-a pronunțat marți, 10 mai, în dosarul campusului social Henri Coandă. Decizia este definitivă.

Alexandru Mazăre, fratele fostului primar al Constanței, a fost condamnat la trei ani de închisoare cu executare. În cazul lui Radu Mazăre (aflat în acest moment în închisoare) și a omului de afaceri Avraham Morgenstern instanța a decis că procesul penal trebuie să înceteze. Decizia ÎCCJ este definitivă.

Radu Mazăre a scăpat de o eventuală condamnare datorită faptului că România nu are un acord de extrădare cu statul Madacascar, se arată în minuta ședinței.

Judecătorii au decis și confiscarea sumei de 80.000 de euro de la Alexandru Mazăre.

Magistraţii au decis, în prima instanță (iunie 2018), achitarea lui Radu Mazăre pentru luare de mită şi a fratelui său pentru complicitate la luare de mită. De asemenea, cei doi au fost condamnaţi la plata unei amenzi penale de 5.000 de lei fiecare pentru fals în declaraţii. Omul de afaceri Avraham Morgenstern, judecat pentru dare de mită, a fost achitat.

Citește și: Dosarul POLARIS: Mazăre și Strutinsky condamnați, Eduard Martin achitat

Fostul primar este acuzat de DNA că ar fi luat mită 175.000 de euro de la omul de afaceri Avraham Morgenstern pentru ca firma pe care afaceristul o reprezenta să câştige ligitaţia construirii campusului de locuinţe sociale „Henri Coandă”.

În aprilie 2016, fostul primar Radu Mazăre a fost trimis în judecată de DNA în acest dosar pentru luare de mită şi fals în declaraţii, în timp ce fratele său, Alexandru Mazăre, este acuzat de complicitate la luare de mită şi fals în declaraţii, iar Avraham Morgenstern a fost judecat pentru dare de mită.

Citește și: Judecătorul Epure, care l-a achitat pe Radu Mazăre, respins la concursul de promovare la ÎCCJ

Acuzaţiile au legătură cu programul de construire de locuinţe modulare grupate în campusul social „Henri Coandă”, lansat în anul 2011 şi aprobat prin hotărâre a Consiliului Local Constanţa.

„Pe fondul demarării acestui proiect, inculpatul Morgenstern Avraham, în calitate de reprezentant al unei societăţi comerciale, a dorit să îşi asigure câştigarea licitaţiei ce urma să fie organizată. Astfel, în cursul anului 2011, omul de afaceri i-a remis primarului municipiului Constanţa, Mazăre Radu Ştefan, suma totală de 175.000 de euro, pentru ca acesta să-i faciliteze câştigarea licitaţiei ce avea ca obiect contractul de construire a campusului social, în valoare de 40.964.030 lei fără TVA (circa 10 milioane de euro)”, susţin procurorii.

Citește și: Radu Mazăre și Decebal Făgădău, trimiși în judecată de DNA

Potrivit DNA, din suma totală de 175.000 de euro, 95.000 de euro au fost transferaţi către contul personal al primarului Mazăre şi 80.000 de euro către contul pus la dispoziţie de fratele său, Alexandru Mazăre, ambele deschise la o bancă din Israel. Banii, primiţi în mai multe tranşe, au urmat un circuit ascuns, prin intermediul unor conturi aparţinând unor societăţi off shore deschise la bănci din străinătate.

În schimbul acestor sume, Radu Mazăre a efectuat o serie de demersuri ce intrau în sarcina atribuţiilor sale de serviciu, respectiv iniţierea unor hotărâri de consiliu local prin care au fost aprobate diverse etape ale procedurii de achiziţie sau prin care a fost favorizată societatea comercială reprezentată de inculpatul Avraham Morgenstern.

UPDATE 1 – Alexandru Mazăre a fost dat în urmărire națională

Polițiști din cadrul Serviciului de Investigații Criminale – Biroul Urmăriri au încercat să pună în aplicare mandatul de executare a pedepsei de 3 ani de închisoare, emis pe numele lui Alexandru mazăre (50 de ani), condamnat pentru săvârșirea infracțiunii de fals în declarații.

„Acesta nu a fost identificat la adresa de domiciliu, fiind efectuate verificări la reședințele și locurile în care bărbatul s-ar putea afla. Urmează a fi dispuse măsurile legale în continuare. La acest moment, bărbatul a fost dat în urmărire națională”, transmite IPJ Constanța.

UPDATE 2 – Alexandru Mazăre s-a predat. El va fi dus la Penitenciarul Rahova.

Urmărește-ne pe:

Doneaza