12.4 C
Constanța
luni, septembrie 20, 2021
AcasăPrimării DobrogenePrimarul Vergil Chițac vrea să ajute cu 240.000 de lei trei biserici...

Primarul Vergil Chițac vrea să ajute cu 240.000 de lei trei biserici din municipiul Constanța

Consiliul local al municipiului Constanța este convocat în ședință ordinară vineri, 30 iulie.

Pe ordinea de zi a ședinței figurează și trei proiecte prin care Vergil Chițac vrea să acorde bani de la bugetul local către trei biserici din municipiul Constanța pentru lucrări de conservare-restaurare sau de pictare a locașurilor de cult.

Citește și: USR PLUS Constanța blochează proiectele „de suflet” ale lui Chițac

Chițac propune acordarea de la bugetul local a sumei de 90.000 de lei pentru parohia „Adormirea Maicii Domnului I” (situată în spatele magazinului Tomis) în vederea finalizării lucrărilor de restaurare și conservare a picturii murale a locașului de cult. Biserica este monument istoric, fiind una dintre cele mai vechi din municipiul Constanța. A fost construită în primul deceniu al secolului XX.

Biserica Adormirea Maicii Domnului I – sursa Facebook

În octombrie 2019, Comisia de Pictură Bisericească a propus, iar Patriarhul Daniel a aprobat adjudecarea lucrărilor de conservare-restaurare a picturii murale, tehnica ulei, de la această biserică, pe seama restauratorului Valentin Tanasă, cu oferta de preț de 700 de lei/mp.

De asemenea, primarul Constanței le propune consilierilor locali să aprobe acordarea sumei de 75.000 de lei de la bugetul local către parohia „Duminica Tuturor Sfinților” (strada Răzvan Vodă) în vederea continuării lucrărilor de pictură în tehnica „fresco” a locașului de cult. Preoții acestei biserici au solicitat Primăriei Constanța să le acorde un sprijin financiar de 150.000 de lei, însă în ședința de Consiliu Local propunerea va fi de doar 75.000 de lei.

Citește și: Cum a decis administrația Chițac să cumpere coșuri de gunoi „ca-n Londra”, în valoare de peste 3.000 de lei bucata

A treia biserică pentru care Vergil Chițac propune să se aloce fonduri este Sfântul Gheorghe (strada Nicolae Iorga numărul 12). Și în cazul acestei parohii, primarul propune alocarea de la bugetul local a sumei de 75.000 de lei pentru continuarea lucrărilor de restaurare și conservare a picturii murale. Preoții de la această biserică au solicitat Primăriei Constanța acordarea unui sprijin financiar de 90.166 de lei pentru „finalizarea lucrărilor” avizate de Patriarhia Română încă din anul 2012.

Biserica Sf. Gheorghe – sursa: Arhiepiscopia Tomisului

Pictura actuală a acestei biserii a fost realizată în anii 1931-1932 de către pictorul Nicolae Tonitza împreună cu doi colegi, Constantin Băcalu şi Jean Buiuk. Datorită unor neînțelegeri, Tonitza nu a mai terminat lucrarea, picturile din pridvor fiind realizate de către un alt pictor.

Citește și: USR PLUS Constanța: Vergil Chițac pune un politruc mai presus de parteneriatul cu noi

Cele mai populare

Recent Comments