12.4 C
Constanța
luni, septembrie 20, 2021
AcasăDelta DunăriiCiocîntors și Țigănușul, oaspeți de vară în Delta Dunării

Ciocîntors și Țigănușul, oaspeți de vară în Delta Dunării

Delta Dunării este considerată una dintre cele mai interesante delte ale lumii, păsările reprezentând „cartea de vizită” a acestui paradis. Din cele circa 360 de specii de păsări înregistrate în Rezervația Biosferei Deltei Dunării, categoria dominantă este cea a oaspeților de vară (aprox. 30%), fapt ce denotă importanța deosebită a RBDD pentru reproducerea și cuibăritul ornitofaunei.

În acest ținut spectaculos în care se întâlnesc atât de numeroase și variate forme ale vieții, păsările, prin frumusețea lor, reprezintă însăși magia vieții”, transmit reprezentanții ARBDD.

Printre oaspeții de vară din Deltă se numără Rața roșie (Aythya nyroca), Dumbrăveanca (Coracias garrulus), Stârc galben (Ardeola ralloides), Chira de baltă (Sterna hirundo), Lopătar (Platalea leucorodia), Pelicani comuni, Ciocîntors (Recurvirostra avosetta) și Țigănușul (Plegadis falcinellus).

Ciocîntors (Recurvirostra avosetta)

Potrivit păsăridinromânia.ro, Ciocîntors (foto deschidere articol) este o specie caracteristică zonelor de ţărmuri şi coastelor marine, cu apă salmastră sau sărată, care se hrănește cu insecte, moluşte, crustacee, viermi, dar şi cu fragmente vegetale de la suprafaţa apei. Se hrăneşte printr-o mişcare de „cosire” realizată cu ciocul. Specia este prezentă în Europa, ocupă în special fâșia centrală a Asiei, precum și nordul, sudul și estul Africii. Cuibărește în România, fiind o specie migratoare. Sosește începând cu lunile martie – aprilie și pleacă spre locurile de iernare în lunile septembrie – octombrie.. Iernează în Africa, dar și în sudul Europei, astfel, în iernile mai blânde pot exista indivizi prezenți în România.

Țigănușul (Plegadis falcinellus)

Este o pasăre migratoare răspândită pe toate continentele. În țara noastră formează colonii în bălțile Dunării și în Deltă. Sosește în cârduri mari în luna aprilie, aproximativ în același loc în fiecare an și pleacă în luna septembrie. Populează regiuni din Europa, Africa, America de Sud, Australia Centrală și de Nord.

Penajul sau variază de la cafeniu-castaniu până la cafeniu-negru cu nuanțe verzui și violet. Ciocul este negru, lung si ușor îndoit în jos, adaptat pentru a scormoni pe fundul apei. Lungimea corpului este de 55-60 cm, greutatea de 500 g si deschiderea aripilor de 80-95 cm. Țigănușul este considerat o pasăre folositoare deoarece consumă lipitori și insecte acvatice. De asemenea, se hrănește și cu moluște, broaște, viermi etc.

Alți oaspeți de vară din Delta Dunării

Sursă foto: Facebook ARBDD

Cele mai populare

Recent Comments