15 C
Constanța
joi, martie 4, 2021
Acasă Actualitate Primăria Constanța plătește până la 3.500 de lei pentru fiecare copac tăiat

Primăria Constanța plătește până la 3.500 de lei pentru fiecare copac tăiat

gabriel.botezatu@dobrogealive.ro

Primăria Constanța plătește operatorilor de spații verzi 3.489 lei pentru tăierea arborilor cu un diametru egal sau mai mare de 40 de centimetri, cea mai frecventă mărime pe care o au copacii sacrificați.

Pentru arborii cu diametre între 31 și 40 de centimetri, administrația plătește 1.689 lei, iar pentru cei de până la 30 centimetri, firmele care taie copacii primesc aproape 520 de lei per bucată.

De altfel, și intervențiile de corecție a ramurilor, de care au “beneficiat” mare parte dintre copacii orașului, aduc bani frumoși în conturile Pomacost și Sport Turism, firmele care câștigă în mod tradițional contractele de profil cu administrația locală.

Astfel, pentru o lucrare de corecție a ramurilor, Primăria achită până la 1.654 lei, iar pentru o o simplă toaletare, se plătește până la 971 lei per arbore.

Am solicitat Primăriei să ne comunice cine și cum a stabilit tarifele din contractele semnate cu operatorii de servicii spații verzi, însă răspunsul a fost complet nelămuritor – “tarifele au fost stabilite prin istoric, pe baza datelor anilor precedenți”.

În mod normal, stabilirea numărului de arbori care urmează să fie tăiați se realizează în baza Registrului spațiilor verzi, însă cum Primăria nu a întocmit acest instrument, numărul copacilor sacrificați este decis în baza „unui istoric din anii anteriori”. Astfel, pentru acest an au fost condamnați „după ochi” minimum 600 de arbori.

Făgădău, contrazis de Garda de Mediu

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat în urmă cu o săptămână că „am realizat Registrul spațiilor verzi la nivel de detaliu, avem fiecare copac fotografiat”.

Însă, răspunsul solicitat și primit de „Dobrogea Live” din partea Gărzii de Mediu Constanța îl contrazice pe edil. Astfel, în momentul de față, Registrul spațiilor verzi este în lucru, nu a fost finalizat, cum a sugerat primarul.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, Constanța are cel mai puțin spațiu verde pe cap de locuitor dintre marile municipii ale țării. În numai zece ani, în intervalul 2008-2018, orașul de la malul mării a pierdut jumătate suprafața verde, aceasta diminuându-se de la 301 la numai 150 de hectare.

Citește și: Un constănțean vrea să facă o hartă GIS cu copacii omorâți de „toaletările” incorecte

Citește și: Primăria Constanța, sancționată de trei ori pentru lipsa Registrului spațiilor verzi. În 10 ani, suprafața verde a orașului s-a înjumătățit

Cele mai populare

Echipamentul pompierilor constănțeni, acum 95 de ani

Anul acesta se împlinesc 95 de ani de la înfiinţarea primei subunități de pompieri militari în Dobrogea. Până la acel moment serviciile de urgență...

Cristina Rizea, de la tribuna Parlamentului: PSD a condus Constanța 20 de ani. Ni se spunea „Republica Mazăre”

Deputatul USR PLUS, Cristina Rizea, a susținut de la tribuna Parlamentului o declarație politică referitoare la amendamentele depuse la Legea bugetului de către Partidul...

Ornamentele distruse ale Acvariului, realizate de Gheorghe Firică, vor fi restaurate de studenții de la Arte Plastice

O parte dintre ornamentele cu pești de pe fațada clădirii Acvariului din Constanța, realizate de pictorul Gheorghe Firică, vor fi restaurate după ce acestea...

Cristina Rizea, deputat USR PLUS: În sfârșit România are un buget în care prioritare sunt investițiile, nu pomenile electorale

Marți seară, în Parlamentul României a fost votată Legea bugetului pe anul 2021, după două zile pline de dezbateri în plen. „Pentru prima oară...

Recent Comments