17.1 C
Constanța
miercuri, mai 12, 2021
Acasă Actualitate Primăria Constanța plătește până la 3.500 de lei pentru fiecare copac tăiat

Primăria Constanța plătește până la 3.500 de lei pentru fiecare copac tăiat

gabriel.botezatu@dobrogealive.ro

Primăria Constanța plătește operatorilor de spații verzi 3.489 lei pentru tăierea arborilor cu un diametru egal sau mai mare de 40 de centimetri, cea mai frecventă mărime pe care o au copacii sacrificați.

Pentru arborii cu diametre între 31 și 40 de centimetri, administrația plătește 1.689 lei, iar pentru cei de până la 30 centimetri, firmele care taie copacii primesc aproape 520 de lei per bucată.

De altfel, și intervențiile de corecție a ramurilor, de care au “beneficiat” mare parte dintre copacii orașului, aduc bani frumoși în conturile Pomacost și Sport Turism, firmele care câștigă în mod tradițional contractele de profil cu administrația locală.

Astfel, pentru o lucrare de corecție a ramurilor, Primăria achită până la 1.654 lei, iar pentru o o simplă toaletare, se plătește până la 971 lei per arbore.

Am solicitat Primăriei să ne comunice cine și cum a stabilit tarifele din contractele semnate cu operatorii de servicii spații verzi, însă răspunsul a fost complet nelămuritor – “tarifele au fost stabilite prin istoric, pe baza datelor anilor precedenți”.

În mod normal, stabilirea numărului de arbori care urmează să fie tăiați se realizează în baza Registrului spațiilor verzi, însă cum Primăria nu a întocmit acest instrument, numărul copacilor sacrificați este decis în baza „unui istoric din anii anteriori”. Astfel, pentru acest an au fost condamnați „după ochi” minimum 600 de arbori.

Făgădău, contrazis de Garda de Mediu

Primarul Constanței, Decebal Făgădău, a declarat în urmă cu o săptămână că „am realizat Registrul spațiilor verzi la nivel de detaliu, avem fiecare copac fotografiat”.

Însă, răspunsul solicitat și primit de „Dobrogea Live” din partea Gărzii de Mediu Constanța îl contrazice pe edil. Astfel, în momentul de față, Registrul spațiilor verzi este în lucru, nu a fost finalizat, cum a sugerat primarul.

Conform datelor Institutului Național de Statistică, Constanța are cel mai puțin spațiu verde pe cap de locuitor dintre marile municipii ale țării. În numai zece ani, în intervalul 2008-2018, orașul de la malul mării a pierdut jumătate suprafața verde, aceasta diminuându-se de la 301 la numai 150 de hectare.

Citește și: Un constănțean vrea să facă o hartă GIS cu copacii omorâți de „toaletările” incorecte

Citește și: Primăria Constanța, sancționată de trei ori pentru lipsa Registrului spațiilor verzi. În 10 ani, suprafața verde a orașului s-a înjumătățit

Cele mai populare

USR PLUS Constanța: Vergil Chițac pune un politruc mai presus de parteneriatul cu noi

USR PLUS Constanța consideră că primarul municipiului, Vergil Chițac, pune mai presus de parteneriatul PNL-USR PLUS (care asigură majoritatea în Consiliul Local) sprijinul pentru...

Opt instituții fac controale haotice în Delta Dunării. Bogdan Bola: „Braconierii au de câștigat”

Delta Dunării este unică în lume și avem datoria de a o păstra într-o formă cât mai apropiată de cea naturală, să evităm urbanizarea...

De ce s-a predat Sorin Strutinsky în Italia. Șmecheria la care recurg infractorii români

Sorin Strutinsky, mâna dreaptă a celebrului cuplu de infractori Radu Mazăre & Nicușor Constantinescu, s-a predat în luna martie autorităților din Italia. El era...

Joi, localitatea Corbu va rămâne fără apă. Vor fi afectate și localitățile Năvodari și Lumina

RAJA S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, joi - 13 mai 2021, în intervalul orar 09.00 – 18.00, în vederea executării lucrărilor de înlocuire...

Recent Comments