16.4 C
Constanța
duminică, iunie 13, 2021
AcasăActualitateMihai Lupu (PNL), absent la lecția de Istorie. „Este o ofensă adusă...

Mihai Lupu (PNL), absent la lecția de Istorie. „Este o ofensă adusă miilor de deținuți politic”

Mihai Lupu este candidatul PNL la funcția de președinte al Consiliului Județean Constanța. Printr-o postare recentă, acesta a reușit să-i ofenseze pe cei care au suferit în lagărele comuniste.

Un text de Ionuț Druche și Călin Gavrilaș

Eroare, rea intenție sau neștiință de carte, sunt cele trei variante pe care le putem lua în calcul când vedem postarea liberalului Mihai Lupu, fost parlamentar, actualmente candidat la șefia Consiliului Județean Constanța.

Lupu scria zilele trecute despre faptul că „la jumătatea anului trecut a fost adoptată legea prin care, în Palatul Parlamentului, urmează să fie înființat acest Muzeu al epocii comuniste”. Mai departe, liberalul se lansează într-o serie considerente privind clădirea Casei Poporului, perioada comunistă, suferințele deținuților politic.

„Această clădire monument (Casa Poporului n.red.) nu a fost singura care a „înghițit“ vieți omenești. Unul dintre locurile în care s-au produs cele mai mari atrocități, unde și-au ispășit pedepse și hoți și intelectuali deopotrivă, a fost Canalul Dunăre-Marea Neagră.

Construirea unuia dintre cele mai mari canale din lume a însemnat sacrificiu și pierderi de vieți omenești”, scrie Mihai Lupu. Acesta își ilustrează postarea cu Monumentul Tineretului, operă realizată în anii 80, amplasată pe marginea Canalului Dunăre – Marea Neagră într-o zonă care nu are nimic de-a face cu zona Canalului din perioada anilor 1949-1953 (Cernavodă-Poarta Albă-Midia), loc unde au murit mii de deținuți politic.

„Aș dori, ca președinte al Consiliului Județean, ca aceste locuri sacre să fie incluse în circuitul turistic, pentru o veșnică aducere aminte a sacrificiului deținuților politici, jertfă ce ne-a lăsat un obiectiv strategic, care va fi un reper pentru multe generații care vor veni,” continuă Lupu, făcând referire, probabil, la locul sacru din poză, adică Monumentul Tineretului Comunist.

Mihai Lupu, absent la lecția de Istorie

La confuzia sau neștiința liberalului Lupu a reacționat Paul Andreescu, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România-Filiala Constanța.

„Este o ofensă adusă miilor de deținuți politic exterminați în anii 1949 – 1953 și urmașilor lor să confunzi monumentul ridicat în anii 80, în cinstea tineretului UTC-ist, voluntari la lucrările canalului, cu monumentul memorial construit de foști deținuți politic pe malul canalului, la Poarta Albă.

Mai trebuia sa pună secera și ciocanul. Este grav ca un membru marcant al PNL Constanța, parlamentar și candidat la președinția Consiliului Județean, să nu știe care este și unde este construit monumentul în memoria și pentru cinstirea eroilor și martirilor țării, mulți dintre ei liberali”, a declarat pentru „Dobrogea Live” Paul Andreescu.

Paul Andreescu, președintele Asociației Foștilor Deținuți Politic din România, Filiala Constanța

Istoria Canalului Dunăre-Marea Neagră

Canalul Dunăre Marea Neagră a fost construit în timpul regimului comunist în două etape. Prima etapă a canalului, pe traseul Cernavodă – Poarta Albă – Midia, Năvodari, a fost realizată între anii 1949 și 1953, iar cea de-a doua, între Poartă Albă și Agigea a fost executată între anii 1976 și 1984, când a fost inaugurată de Nicolae Ceaușescu.

Dacă la primul tronson au fost folosiți exclusiv zeci de mii de deținuți politic, a doua parte a canalului, Poarta Albă – Agigea, pe malul căreia se află și Monumentul Tineretului de la Straja, a fost realizată cu voluntari ai UTC, armată și angajați ai altor sectoare.

În memoria zecilor de mii de deținuți politic, victime în lagărele de exterminare de la canal, Asociația Foștilor Deținuți Politic din România, Filiala Constanța, condusă de fosttul deținut politic Paul Andreescu, a ridicat între anii 1999 și 2000 un Monument Memorial la Poarta Albă (foto jos).

Monument Memorial de la Poarta Albă

Cele mai populare

Recent Comments