Contractul de gestionare a spațiilor verzi încheiat în urmă cu 20 de ani între Primăria Constanța și Garden Shop Services (fosta Pomacost) a fost reziliat unilateral de către firmă în luna februarie a acestui an.
Societatea a luat acestă decizie întrucât nu a obținut majorarea valorii contractului, solicitată de operator în 2020.
Astfel, contractul între cele două părți s-a încheiat oficial, la cererea Garden Shop Services, la data de 15 februarie 2021, iar efectul a devenit vizibil în scurt timp, când orașul a fost invadat de vegetația scăpată de sub control.
„NOTIFICARE DE ÎNCETARE: Prin care vă învederăm că începând cu data de 15.02.2021 Contractul încetează urmare a prezentei notificări de denunțare unilaterală. Începând cu data anterior menționată subscrisa nu mai este ținută de obligațiile prevăzute în Contract astfel încât nu va fi nevoită să presteze în continuare niciun serviciu în beneficiul Municipiului Constanța”, se arată în notificarea înaintată Primăriei de către Garden Shop Services.
Colaborare reluată fără licitație și contract
La patru luni și jumătate de la data rezilierii contractului, Primăria Constanța reia colaborarea cu Garden Shop Services în baza contractului inițial.
Or, întrucât contractul anterior nu mai era valabil, nu se putea semna un nou act fără lansarea unei licitații publice de prestări servicii la care ar fi putut participa orice operator de profil.
Justificări puerile
Am solicitat Primăriei o explicație pentru reluarea colaborării între cele două părți fără semnarea vreunui act legal în acest sens.
Reprezentanții municipalității susțin că de fapt contratul încheiat în urmă cu 20 de ani nu s-a reziliat, atâta timp cât Primăria nu a semnat actul transmis de firmă.
„Din moment ce nu a existat un act semnat de ambele părți prin care să se rezilieze contractul, el a rămas în vigoare”, susțin reprezentanții administrației locale.
Însă atât contractul semnat în 2001, cât și juriștii consultați de „Dobrogea Live”, contrazic instituția locală.
Astfel, în contractul încheiat de Radu Mazăre și fostul Pomacost scrie clar că contractul poate înceta „în mod unilateral cu condiția notificării intenției cu cel puțin 15 zile înainte”. Primăria a fost notificată cu o lună înainte.
Unul dintre avocații consultați de publicația noastră se arată surprins de superficialitatea cu care încearcă Primăria să explice o ilegalitate evidentă.
“În document scrie clar că una dintre variantele prin care se poate încheia contractul este reziliarea unilaterală. Deci, că nu e nevoie de acordul ambelor părți. Contractul între cele două părți nu poate reînvia în acest caz. Era nevoie de semnarea unui nou contract. Mai mult decât atât, în contract scrie că este pact comisoriu grad 4. Asta înseamnă că încetează prin simpla manifestare de voință a părții și nu este necesară vreo procedură prealabilă sau intervenția instanței. Ca să scurtăm, la data de 15.02.2021 a intervenit rezilierea și este irevocabilă, conform art. 1552 alin. 4 din Codul Civil”, explică juristul cu care am discutat.
Schimbarea de acționariat nu afectează terții
Pentru a întări aparența legalității în reluarea colaborării, Primăria ne arată că notificarea de reziliere a fost trimisă de către administratorul Garden Shop Services fără acordul prealabil al acționarilor societății.
Este de menționat că în intervalul de patru luni și jumătate care a trecut de la încetarea contractului, firma și-a schimbat atât acționariatul, cât și administratorul.
În adresa prin care Garden Shop Services solicită Primăriei reluarea colaborării, societatea motivează că ar trebui primită înapoi pentru că fostul administrator a luat decizia de reziliere „de capul lui”.
Or, conform juriștilor, aceasta e o problemă de bucătărie internă a firmei și nu are legătură cu terții.
„Dacă administratorul nu a avut acordul AGA, e problema lor internă. Să atragă răspunderea celui care a acționat fără mandat, dar actul emis produce efecte”, a precizat specialistul consultat de noi.
Cu atât mai mult, dacă actualul acționariat și management nu mai are nicio legătură cu fosta conducere care a reziliat contractul, care ar fi baza legală prin care pot avea pretenția să reia un contract operat în portofoliul firmei anterioare?!
Garden Shop Services a mințit Primăria
Chiar dacă faptul că administratorul avea sau nu nevoie de acordul acționarilor să rezilieze contractul este irelevant în economia speței, am vrut totuși să verificăm dacă motivația Garden Shop Services este reală. Și nu este.
Astfel, conform actului constitutiv al firmei, solicitat de publicația noastră la Registrul Comerțului, administratorul nu avea nevoie de mandatul AGA pentru a pune capăt contractului.
În concluzie, reluarea colaborării între Primărie și Garden Shop Services s-a realizat în baza unui contract nul, iar municipalitatea a încălcat legea pentru că nu a organizat licitație pentru acordarea contractului de servicii de gestionare spații verzi.
Primăria a luat, de fapt, act de încetarea contractului
O altă dovadă că Primăria a luat act de încheierea contractului este emiterea, în luna iunie, a unui caiet de sarcini cu titulatura „Caiet de sarcini, achiziția privind întreținerea spațiilor verzi pentru suprafețele ce au făcut obiectul contractului de prestație 74656/05.06.2001, cauzată de rezilierea unilaterală a acestuia de către Garden Shop Services SA”.
De asemenea, atât primarul Vergil Chițac, cât și administratorii paginii de Facebook a Primăriei au postat texte despre încetarea contractului cu fosta Pomacost, plângându-se de serviciile de proastă calitate prestate de operator.
Am încercat să obținem un punct de vedere și de la reprezentanții Garden Shop Services, însă aceștia nu au dorit să purtăm o discuție.
Istoria și schimbarea bizară de acționariat a controversatei firme
Pomacost a fost înființată în la 20 mai 2001, iar la numai o lună și jumătate distanță semnează cu Primăria Constanța un contract de întreținere spații verzi pe termen nedeterminat, care s-a încheiat, după cum am precizat mai sus, după 20 de ani. Valoarea contractului a fost de aproape 15 milioane lei/an.
Presa locală scrie că firma a fost condusă prin interpuși de către Basarab Popa (decedat între timp), Radu Mazăre, Nicușor Constantinescu și Gabriel Strutinsky, iar numele de Pomacost reprezintă un acronim format din primele două litere ale numelor celor indicați.
La finalul anului 2019, numele firmei se schimbă în Garden Shop Services.
După rezilierea contractului cu Primăria, la nivelul companiei are loc o schimbare bizară.
Firma, care are la activ nu mai puțin de 78 de contracte publice, își schimbă în luna aprilie a acestui an atât acționariatul, cât și administratorul. La o lună și jumătate după această modificare, firma vine la Primărie și îi solicită să o primească înapoi.
Noul acționar, Laurențiu Bălănescu are 33 de ani și figurează la registrul comerțului ca fiind și administratorul unei firme de taxi din Constanța cu un singur angajat, fost asociat la o agenție imobiliară radiată în 2012 și asociat la o patiserie care în prezent este inactivă fiscal.
Alte înformații despre tânărul acționar nu am găsit pe Internet.
Practic, în prezent firma descrisă mai sus primește, începând cu luna iulie, bani publici de la Primărie fără să aibă un contract valabil cu aceasta.
Citește și: Prefectura Constanța verifică legalitatea parteneriatului dintre Primărie și „Capitala Tineretului”
Comentariile sunt închise.