Prefectura Constanța verifică legalitatea parteneriatului dintre Primărie și „Capitala Tineretului”

Prefectura Constanța verifică legalitatea proiectului de hotărâre adoptat în primăvară, care pecetluiește încheierea unui parteneriat între Primăria Constanța și organizația care derulează programul „Constanța, Capitala Tineretului din România 2021-2022”, se arată într-un răspuns solicitat de „Dobrogea Live” Instituției Prefectului.

cats
Prefectura Constanța verifică legalitatea parteneriatului dintre Primărie și „Capitala Tineretului” 3

Acordul de cooperare a fost inițiat de primarul Vergil Chițac și prevede, printre altele, alocarea de fonduri de la bugetul local către (FONT-CT) Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Constanța.

Conform răspunsului instituției, Prefectura a solicitat Primăriei mai multe documente lămuritoare cu privire la acest proiect.

Memorandum inexistent

Publicația noastră a avertizat asupra ilegalității acestui proiect încă din luna aprilie, înainte să fie votat în Consiliul Local.

În documentul semnat între cele două părți, Primăria se obligă să finanțeze programul organizației de tineret cu 2 milioane lei, în baza unui memorandum încheiat în 2019 între administrația Făgădău și FONT-CT.

Acel memorandum, însă, nu există.

Concurs de proiecte cu dedicație

Mai mult de atât, hotărârea de consiliu local este ilegală întrucât, conform Legii 350/2005, finanțările de acest tip se alocă doar în urma organizării unui concurs de proiecte.

Or Primăria s-a angajat să aloce bani către programul „Constanța, Capitala Tineretului din România 2021-2022” înaintea organizării unui concurs de proiecte.

Chitac Capitala Tineretului
Prefectura Constanța verifică legalitatea parteneriatului dintre Primărie și „Capitala Tineretului” 4

La o lună distanță după semnarea acordului de finanțare, administrația locală a organizat și concursul de proiecte, pe primul loc ieșind, evident, programul organizației FONT-CT.

Și în acest caz Primăria a făcut un abuz, reducând termenul legal de depunere a proiectelor de la 30 la 15 zile, invocând o situație de urgență generată de criza sanitară.

Prin acest artificiu, municipalitatea a favorizat proiectul „Constanța, Capitala Tineretului din România 2021-2022”, întrucât acesta era deja scris cu doi ani în urmă. Asta în detrimentul altor beneficiari care au avut la dispoziție doar 15 zile pentru punerea la punct a dosarului de proiect.

HCL-ul Primărie – FONT-CT rămâne ilegal

Chiar dacă prin organizarea concursului de proiecte Primăria a creat aparența atribuirii corecte a banilor, hotărârea de consiliu local care prevede finanțarea programului „Capitala Tineretului” rămâne ilegală prin antepronunțarea și desemnarea FONT-CT ca fiind câștigătorul unui concurs de proiecte care încă nu avusese loc anterior încheierii parteneriatului.

Programul „Constanța, Capitala Tineretului din România 2021-2022” este manageriat de către Ionuț Barbu, a cărui firmă este preferată de ani buni de conducerea Universității Ovidius pentru organizarea de evenimente tip balul bobocilor. A doua persoană ca implicare în acest proiect este Daniela Enescu, vicepreședinte al organizației de tineret a PSD Constanța.

Mai multe despre acest subiect poți citi aici: Chițac împinge în CL un proiect ilegal. Edilul angajează Primăria să finanțeze un program prin antepronunțare

Urmărește-ne pe:

Doneaza