12.4 C
Constanța
luni, septembrie 20, 2021
AcasăActualitateRezidenții din Peninsulă nu sunt de acord cu permisul pentru o singură...

Rezidenții din Peninsulă nu sunt de acord cu permisul pentru o singură mașină per locuință

Locuitorii centrului vechi al Constanței nu sunt de acord cu prevederea din noul Regulament de acces în Zona Peninsulară care prevede permiterea accesului unui singur vehicul pentru fiecare unitate locativă a rezidenților.

Sămbătă, la o întâlnire cu locuitorii din Peninsulă, organizată de USR PLUS Constanța, rezidenții și-au expus punctele de vedere referitoare la noul regulament de acces auto în zona veche a orașului.

Regulament de acces în Zona Peninsulară poate fi consultat integral aici.

Deși rezidenții și-au manifestat nemulțumirea față de mai multe aspecte prevăzute în regulament, toți rezidenții au avut un amendament comun, respectiv faptul că nu sunt de acord cu limitarea accesului în Peninsulă la un singur vehicul per locuință.

În acest moment, regulamentul elaborat de Primăria Constanța se află în dezbatere publică. Cel mai probabil, luna viitoare va fi supus votului în Consiliul Local.

După încheierea întâlnirii, consilierii USR PLUS au postat pe Facebook concluziile reținute în urma dezbaterii cu rezidenții.

Mirela Garip, consilier local:

Rezidenții persoane fizice și juridice ne-au semnalat multe aspecte care țin sau nu de acest Regulament, dar care merită toată atenția autorităților locale.

Oamenii vor o aplicare etapizată a Regulamentului, iar pentru început să fie permis accesul în Peninsulă cu mai mult de un vehicul pentru fiecare unitate locativă. Relaxarea restricțiilor de acces în extrasezon ar putea fi o opțiune. Lipsa locurilor de parcare în zonă – o problemă generală pentru constănțeni – este cu atât mai apăsătoare aici și nu există locuri special amenajate și semnalizate pentru a permite parcarea riveranilor.

Este necesar să fie făcute mențiuni clare în Regulament referitoare la dreptul de acces pentru:

– ascendenți, tutori, chiriași sau curatori. Este știut faptul că aici locuiesc mulți vârsnici, persoane cu dizabilități și familii cu copii, iar aceste categorii de persoane nu pot fi izolate sau discriminate.

– autovehicule deținute în baza unui contract de comodat.

Locuitorii reclamă regenerarea urbană defectuosă, lipsa marcajelor rutiere și a pubelelor de gunoi, modalitățile de acces în Zona Peninsulară și vor ca pe străzi precum Remus Opreanu sau Marcus Aurelius să se poată circula în dublu sens.

Cristiana Popescu, consilier local:

Am întâlnit oameni care au expus problemele generate de acest regulament și care au venit cu propuneri. Îmi răsună și acum în minte intrebarea: Ați pavat străzi, acum restricționați traficul ca apoi să băgați betoniere pentru reparația clădirilor?

Reglementarea este necesară. Cu asta au fost de acord toți participanții la discuție, dar contează și mai mult cum o faci. Voi încerca să fac un scurt rezumat.

-Voi începe cu titlul care consider că e greșit. Nu vorbim de un acces general în Peninsulă care este o zona publică, ci exclusiv de cel auto/ motorizat, prin urmare este firesc ca în titlu să fie specificat asta.

-Despre studiul de impact. Dacă mă întrebați pe mine, voi spune că este irelevant pentru că nu s-a stabilit încă o viziune pentru zona peninsulară. Acest lucru se face în urma elaborării unei strategii serioase cu obiective clare, etapizare și prioritizare de proiecte, instrumente pentru realizarea ei și măsurarea rezultatelor. Elaboram regulamente, accesăm bani europeni, dar noi încă nu știm ce dorim cu adevărat să se întâmple în Peninsulă. Folosim cuvinte pompoase ca renovări urbane, activarea zonei, dar nu ne punem întrebări elementare: Dorim ca zona să devină strict turistică aducând după ea avantaje și multe dezavantaje, alungând locuitorii, fiind activată doar cât ține sezonul turistic sau promovăm mixitatea funcțională care are un procent important de locuire și facilitățile aferente, dar ne garantează 12 luni de activitate pe an. Minusurile studiului sunt multe, dar voi reveni asupra lor cu alta ocazie.

-Regulamentul interzice parcarea în afara locurilor de parcare amenajate, dar nu reiese de nicăieri de câte locuri este nevoie și unde vor fi ele amenajate.

-Regulamentul restricționează accesul auto în Peninsulă, dar nu exista un proiect clar de extindere a zonei deservite de transportul public.

Eu voi propune ca până la clarificarea acestor aspecte să nici nu se pună în discuție aprobarea acestui regulament. Ulterior urmând să discutam conținutul lui. Cred că a venit momentul să facem lucrurile așa cum trebuie, profesionist și asumat, fără improvizații și cârpeli

Cătălin Iacob, consilier local:

Sunt de parere că avem nevoie de un regulament de acces în centrul vechi al Constanței. Zona reprezintă o parte urbanistică importantă a orașului, cu numeroase monumente istorice și obiective turistice.

Odată cu transformarea acestei zone într-una preponderent pietonală, centrul vechi va deveni mai atractiv pentru turiști/vizitatori.

Bineînțeles, avem nevoie și de investiții. Un simplu regulament nu rezolvă problema.

Citește și: PROIECT: Accesul auto în Peninsulă ar putea fi restricționat. Parcarea, numai în locurile indicate

Cele mai populare

Recent Comments