Primarul Constanței, Vergil Chițac a înaintat consilierilor locali un proiect de hotărâre privind încheierea unui acord de cooperare între municipalitate și Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Constanța (FONT-CT), privind implementarea programului „Constanța, Capitala Tineretului din România 2021-2022”.
Printre altele, documentul prevede că Primăria se obligă să finanțeze programul “în acord cu asumările din dosarul de candidatură” al FONT-CT, privind dobândirea titlului „Capitala Tineretului din România”.

Conform dosarului de candidatură (extras mai jos), întocmit de FONT-CT în toamna anului 2019, Primăria Constanta și-ar fi asumat o finanțare a programului în sumă de 2 mil. lei, printr-un memorandum aprobat anterior în sedință de CL.

Însă, memorandumul menționat în dosarul de candidatură nu există.
Legea prevede finanțări doar prin concurs
De altfel proiectul de hotărâre care va fi supus votului vineri, în sedința de Consiliu Local, mai prezintă cel puțin o hibă majoră.
Astfel, deși în proiect Primăria își asumă finanțarea programului FONT-CT, municipalitatea nu are pârghia legală să acorde acești bani către „Capitala Tineretului” decât în urma unui concurs de proiecte. Or primarul prezintă ca sigură finanțarea către Federație.
De altfel, reprezentanții biroului de presă al Primăriei ne-au transmis că în bugetul pe anul 2021 al administrației locale, “la capitolul „tineret” (pentru toate proiectele de tineret din Constanța n.r.) sunt alocați 2 mil. lei. Va fi un apel de proiect deschis către toate ONG-urile. Finanțările nerambursabile nu se acordă direct, ci in baza legii 350/2005”.
După cum ne-au transmis chiar reprezentanții Primăriei, art. 4 din legea menționată prevede:
Principiile care stau la baza atribuirii contractelor de finanțare nerambursabilă sunt:
a) libera concurență, respectiv asigurarea condițiilor pentru ca persoana fizică sau juridică ce desfășoară activități nonprofit să aibă dreptul de a deveni, în condițiile legii, beneficiar;
b) eficacitatea utilizării fondurilor publice, respectiv folosirea sistemului concurențial și a criteriilor care să facă posibilă evaluarea propunerilor și a specificațiilor tehnice și financiare pentru atribuirea contractului de finanțare nerambursabilă;
c) transparența, respectiv punerea la dispoziție tuturor celor interesați a informațiilor referitoare la aplicarea procedurii pentru atribuirea contractului de finanțare nerambursabilă;
d) tratamentul egal, respectiv aplicarea în mod nediscriminatoriu a criteriilor de selecție și a criteriilor pentru atribuirea contractului de finanțare nerambursabilă, astfel încât orice persoană fizică sau juridică ce desfășoară activități nonprofit să aibă șanse egale de a i se atribui contractul respectiv;
Astfel, chiar reprezentanții Primăriei ne confirmă că nu au cum să acorde bani către „Capitala Tineretului” decât dacă FONT-CT participă la un concurs de proiecte la care este liber să participle oricare alt ONG.
Prin urmare, prin mențiunea din hotărârea de proiect propusă de Chițac, conform căreia “Municipiul Constanța se obligă să sprijine financiar acțiunile desfășurate în cadrul Programului Capitala Tineretului”, practic, Primăria se antepronunță și desemnează pe FONT-CT ca fiind câștigătorul unui concurs de proiecte care încă nu a fost organizat.
Primăria nu are explicații pentru proiectul lui Chițac
Mai mult de atât, după cum am menționat mai sus, memorandumul pe care FONT-CT l-a pomenit în dosarul de candidatură, și în baza căruia solicită 2 mil. lei de la Primărie, nu există.
Am solicitat reprezentanților Primăriei să ne spună cum își explică faptul că primarul promovează un proiect de hotărâre care nu are bază de finanțare legală, însă aceștia nu au dorit să comenteze.
Federația Tinerilor cere retragerea proiectului
Totodată, Federația Tinerilor din Constanța (FTC) a transmis în cursul zilei de astăzi Primăriei Constanța o scrisoare adresată lui Vergil Chițac, prin care solicită scoaterea de pe ordinea de zi a ședinței Consiliului Local din data de 23 aprilie 2021 a proiectului de HCL privind Acordul.
Federația amendează un alt articol din documentul înaintat de primar, prin care municipalitatea se obligă să sprijine financiar organizarea Summitului Tinerilor, ca eveniment cheie al programului Capitala Tineretului din România.
“Evenimentul Summit-ul Tinerilor este un eveniment privat, organizat de Consiliul Tineretului din România. Pentru finanțarea acestui eveniment este necesară organizarea unui concurs de proiecte de tineret de către Consiliul Local Constanța, cu respectarea prevederilor Legii nr. 350/2005. O finanțare de acest tip, acordată printr-o simplă hotărâre de consiliu local este în mod evident nelegală, iar susținerea ei poate atrage inclusiv consecințe penale”, se arată în scrisoarea FTC.

Publicația noastră semnalat într-un articol anterior că Primăria a încheiat la începutul anului un protocol de parteneriat cu FONT-CT, care prevedea colaborarea celor două părți în vederea implementării unui proiect de amenajare urbană în Portul Tomis. Documentul a fost încheiat fără consultarea consilierilor locali, așa cum prevede legea. Ulterior, Chițac a remediat neregulile și a inserat protocolul în proiectul de hotărârea la care face referire articolul de față, pentru a trece prin votul CL.
Capitala Tineretului din România este program național destinat tinerilor. Anual, un oraș din România primește, în urma unui concurs de concepte, titlul de Capitala Tineretului din România. În 2019, proiectul Federației Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Constanța (FONT-CT) a câștigat titlul. Programul era prevăzut să fie implementat în perioada 2 mai 2020 – 2 mai 2021, însă acesta s-a amânat un an din cauza crizei sanitare.
Sursa foto deschidere: Discover Dobrogea
Comments are closed.