- Parteneriatul nu a trecut prin CL
- Darea în folosință gratuită, fără respectarea legii
- Juriștii spun că protocolul se încadrează la “fraudă la lege”
- Federația Tinerilor din Constanța contestă protocolul
- Un parteneriat similar a fost încheiat de Făgădău și FONT-CT, care a cunoscut eșecul în jurul roții de la Poarta 1
Primăria Constanța a încheiat un protocol de parteneriat cu Federația Organizațiilor Neguvernamentale de Tineret din Constanța (FONT-CT), care prevede colaborarea celor două părți în vederea implementării unui proiect de amenajare urbană în Portul Tomis.
Detalii despre proiect pot fi citite într-un material anterior.
Proiectul este parte din programul național „Constanța, Capitala Tineretului din România”, care se va desfășura în perioada 2 mai 2021 – 2 mai 2022.
În spațiul nou creat în parcarea din apropierea restaurantului On Plonge, FONT-CT va organiza evenimente și petreceri cu tematici pentru tineri.
Parteneriat încheiat fără înștiințarea consilierilor locali
Conform protocolului, în cadrul proiectului, Primăria se obligă să pună la dispoziție terenul și să asigure partea logistică, în schimbul cărora va avea “dreptul de a folosi rezultatele acestui eveniment în elaborarea unor studii și documentații de urbanism”.
Deși semnat în urmă cu o lună și jumătate, protocolul nu este pomenit niciunde pe site-ul sau platformele de comunicare administrate de Primărie, ori ale FONT-CT.
Surse juridice consultate de “Dobrogea Live” spun că încheierea parteneriatului are cel puțin două elementele în neconcordanță cu legea.
Potrivit Codului administrativ, orice asociere a Primăriei cu persoane juridice în vederea realizării în comun a unor proiecte trebuie votată de Consiliul Local (CL).
Or, proiectul nu doar că nu a trecut prin votul Consiliului Local, ci a fost încheiat direct de către primarul Vergil Chițac fără măcar să se consulte cu consilierii municipali, așa cum ne-au confirmat mai mulți membri ai CL.
Codul administrativ, articolul 129:
(9) În exercitarea atribuțiilor prevăzute la alin. (2) lit. e), consiliul local:
a) hotărăște, în condițiile legii, cooperarea sau asocierea cu persoane juridice române sau străine, în vederea finanțării și realizării în comun a unor acțiuni, lucrări, servicii sau proiecte de interes public local;
“În primul rând, protocolul este ilegal pentru că atribuția de a decide asupra parteneriatelor aparține Consiliului Local Constanța, nu primarului”, au declarat sursele menționate.
Amintim că principiul elementar după care funcționează o municipalitate este – Consiliul Local reprezintă partea deliberativă, iar Primăria, executivă.
Darea în folosință gratuită, doar instituțiilor de utilitate publică
Iar neregulile nu se opresc aici.
Conform Codului civil, bunurile proprietate publică pot fi date în folosință gratuită numai instituțiilor de utilitate publică, or Federația Organizațiilor de Tineret este departe de a deține acest statut.
“Din conținutul protocolului rezultă că Primăria Constanța dă în folosință gratuită o parte din domeniul public. Este cât se poate de clară „darea în exploatare” a domeniului public către această entitate FONT-CT. Or, potrivit art. 349 cod civil și art. 136 alin. 4, Constituție, bunurile proprietate publică pot fi date în folosință gratuită numai instituțiilor de utilitate publică, adică acelor organizații care, prin Hotărâre de Guvern sau prin lege, li s-a recunoscut acest statut. În situația de față, această organizație nu are un asemenea statut, deci atribuirea domeniului public în folosință gratuită nu este legală”, au explicat specialiștii.
Argumentele Primăriei nu stau în picioare
În replică, Primăria ne-a transmis că “prin încheierea Protocolului de Parteneriat, precizăm faptul că U.A.T. Constanța nu transmite folosința gratuită a bunurilor proprietate publică a municipiului, ci presupune împărțirea responsabilităților în desfașurarea proiectului”.
Sursele juridice consultate de publicația noastră au explicat că prin argumentul transmis, administrația locală încearcă să creeze aparența unui cadru legal, care, însă, nu stă în picioare.
“Atâta timp cât FONT-CT este organizatorul, administratorul programului și cel care decide asupra activităților care se desfășoară acolo, înseamnă că Federația va beneficia de dare în folosință gratuită. Conform protocolului, Primăria se va implica doar din punct de vedere logistic. Tot protocolul se încadrează la ceea ce se numește “fraudă la lege””, au precizat specialiștii juridici.
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că frauda la lege reprezintă acea operațiune prin care, la întocmirea unui act juridic, în scopul eludării unor norme legale imperative, sunt uzitate alte norme legale, prin deturnarea acestora din urmă de la scopul în care au fost dictate de legiuitor.
Parteneriatul, contestat și de Federația Tinerilor din Constanța
De altfel, parteneriatul de colaborare este contestat și de către Federația Tinerilor din Constanța, care este compusă din Asociația Elevilor din Constanța și Asociația Studenților din Constanța.
“Acțiunea Primăriei de a realiza acest protocol de colaborare are o foarte mare hibă: lipsa de transparență. Nici Consiliul Local și nici organizațiile de tineret, în afară de FONT, nu au fost consultate cu privire la acest protocol, lucru absolut necesar dacă primarul Constanței își dorește o colaborare reală cu tinerii”, a declarat pentru “Dobrogea Live” președintele organizației de tineret, Andrei-Mihai Tănase.
Parteneriat similar semnat de Făgădău
Proiectul este la a doua încercare implementare, prima sortindu-se eșecului.
Un protocol similar a fost încheiat între FONT-CT și fosta administrație în data de 14.09.2020, parteneriat care, la rândul său, a prezentat aceleași probleme de legalitate.
Atunci, amenajarea urbană s-a instalat în parcarea din jurul roții panoramice de la Poarta 1.
Practic, este o relocare a proiectului gândit de fosta administrație și organizatorii „Constanța, Capitala Tineretului din România”, menit să potențeze imaginea roții „Tomis Eye”, instalație în jurul căreia s-au născut nenumărate polemici.
De altfel, după demontarea roții, din proiectul de amenajare urbană a rămas o parcare distrusă de instalația modulară din metal, aceeași care va fi amplasată în spațiul din Portul Tomis.
Ionuț Barbu, reprezentantul FONT-CT nu a răspuns apelurilor și mesajelor noastre.
Acualul parteneriat este semnat în data de 22.02.2021 de către Ionuț Barbu, președintele FONT-CT, primarul Vergil Chițac, arhitectul șef, Dan Petre Leu, șeful direcției de Organizare Evenimente, șeful direcției Gestionare Servicii Publice, reprezentantul compartimentului Contracte, avizări și legile proprietății.
Citește și: FOTO: Un proiect de amenajare urbană va fi implementat în zona parcării din Portul Tomis
Comentariile sunt închise.