17.1 C
Constanța
miercuri, mai 12, 2021
Acasă Actualitate Pelerinajul din 30 noiembrie, la Peștera Sfântului Andrei, interzis de autorități

Pelerinajul din 30 noiembrie, la Peștera Sfântului Andrei, interzis de autorități

După pelerinajul de la Iași (Cuvioasa Parascheva) și cel de la București (Sfântul Dimitrie), autoritățile interzic și pelerinajul din Dobrogea, la Mănăstirea Peștera Sfântului Andrei, din 30 noiembrie.

Pandemia de COVID-19 cu care se confruntă întreaga lume a determinat autoritățile să ia măsuri ferme cu privire la posibilitatea organizării unor evenimente la care să participe mai multe persoane. Tradiționalele pelerinaje creștine au fost astfel interzise.

Prefectul județului Constanța, Silviu-Iulian Coșa, a declarat pentru „Dobrogea Live” că venirea pelerinilor din alte localități sau județe la sărbătoarea Sfântului Andrei este interzisă. Vor putea merge la Peșteră doar locuitorii comunei Ion Corvin, pe baza cărții de identitate. Slujba se va desfășura ținând cont de toate restricțiile impuse de autorități pentru prevenirea răspândirii COVID-19.

Mii de pelerini veneau în fiecare an la Peștera Sfântului Andrei, pe 30 noiembrie, pentru a se închina în locul în care teologii susțin că ar fi călcat chiar primul apostol al lui Hristos. Sf. Apostol Andrei este declarat Ocrotitorul României.

„Conform scrierilor teologice şi istorice, Sf. Ap. Andrei a ajuns pe pământul dobrogean în jurul anului 60 d. Hr. şi s-a oprit cu ucenicii săi aici, unde a găsit trei preoţi păgâni care slujeau în peşteră, geţi de neam, cunoscuţi sub numele Innal, Rimmal şi Pinnal. Peştera este situată în Dealul Urluiului, la 4 km de localitatea Ion Corvin şi aproximativ 80 de kilometri de Constanţa”, se arată într-un comunicat din anii trecuți al biroul de presă al Arhiepiscopiei Tomisului.

Încă din anul 1920, peștera și izvoarele dimprejur au fost puse în valoare de Jean Dinu, teolog şi jurist cu studii la Sorbona. În anul 1943 au început lucrările de amenajare a peşterii şi a incintei. La 30 iulie 1944, Episcopul Chesarie Păunescu a sfinţit locul, redându-l cultului, redevenind loc de închinare şi de rugăciune, aşa cum a fost în decursul vremurilor.
 
În cursul anilor 1986-1989, prin grija arhiereului Lucian Florea, pe atunci vicar episcopal la Galaţi, au fost curăţate intrarea şi interiorul peşterii. Turla de piatră a fost înălţată până la 1 m deasupra pământului, ca să nu intre în peşteră apa ce se scurgea de pe deal.

În vara anului 1990, doi vieţuitori de la mănăstirea Sihăstria, ieromonahul Victor Ghindăoanu şi monahul Nicodim Dincă, care era de fel din partea locului, din satul Zorile, au sosit în Dobrogea cu gândul de a reface vechea vatră monahală. S-au ridicat chilii, un paraclis, iar la 17 octombrie 1993 s-a pus piatra de temelie a bisericii mari. Tot atunci s-a turnat fundaţia noului paraclis.

În primăvara anului 1994, Arhiepiscopia Tomisului a hotărât ca Sf. Andrei să fie socotit ocrotitorul Dobrogei.

Între 1998-2002 au fost executate lucrările de construcţie la biserica mare, o adevărată catedrală împodobită la exterior cu mozaicuri impresionante şi la interior pardosită cu marmură, iar în anul 2006, biserica a fost sfinţită de către IPS Teodosie Petrescu.

2 COMENTARII

Comments are closed.

Cele mai populare

USR PLUS Constanța: Vergil Chițac pune un politruc mai presus de parteneriatul cu noi

USR PLUS Constanța consideră că primarul municipiului, Vergil Chițac, pune mai presus de parteneriatul PNL-USR PLUS (care asigură majoritatea în Consiliul Local) sprijinul pentru...

Opt instituții fac controale haotice în Delta Dunării. Bogdan Bola: „Braconierii au de câștigat”

Delta Dunării este unică în lume și avem datoria de a o păstra într-o formă cât mai apropiată de cea naturală, să evităm urbanizarea...

De ce s-a predat Sorin Strutinsky în Italia. Șmecheria la care recurg infractorii români

Sorin Strutinsky, mâna dreaptă a celebrului cuplu de infractori Radu Mazăre & Nicușor Constantinescu, s-a predat în luna martie autorităților din Italia. El era...

Joi, localitatea Corbu va rămâne fără apă. Vor fi afectate și localitățile Năvodari și Lumina

RAJA S.A. va întrerupe furnizarea apei potabile, joi - 13 mai 2021, în intervalul orar 09.00 – 18.00, în vederea executării lucrărilor de înlocuire...

Recent Comments