Pe litoralul Mării Negre este în plină desfășurare unul dintre cele mai mari proiecte de infrastructură ale României, stoparea eroziunii costiere și lărgirea litoralului românesc.
În contextul în care înnisiparea se apropie de Pasarela monument istoric din Mamaia, deputatul PNL Bogdan Bola readuce în discuție importanța salvării acestui monument prin constituirea dreptului de administrare a Pasarelei Regale în favoarea Ministerului Culturii, de la Ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului.
„În acest moment, lucrările de înnisipare sunt la doar câteva zeci de metri de monumentul Pasarela Regală din Mamaia. Cu toate acestea, Ministerul Culturii încă așteaptă acordul de la Ministerul Economiei pentru a prelua monumentul în administrarea sa, aceasta fiind unica sa șansă pentru a fi reabilitat pe viitor.”, arată deputatul.
În perioada sa de glorie, pasarela, inaugurată în anul 1935, cu o lungime de aproape 130 de metri, cuprindea două tobogane pentru copii şi adolescenţi, două debarcadere pentru şalupe şi bărci şi o terasă-bar. Ea a fost proiectată să reziste la vânt, zăpadă şi la o încărcătură cu oameni de 600 kg/mp. Inaugurarea a avut loc în ziua de 15 august 1935, de Ziua Marinei, în prezenţa Regelui, a membrilor guvernului şi a autorităţilor Municipiului şi Portului Constanţa.
Citește și: Deputatul Bogdan Bola, interesat de aplicarea Legii privind Fundațiile pentru Tineret
Pasarela va fi înnisipată temporar pentru conservare
Azi, pasarela regală se află într-o stare avansată de degradare, de-a lungul timpului fiind pusă inclusiv problema demolării ei. Obiectivul istoric, cu un uriaș potențial turistic, se află pe lista monumentelor din Dobrogea pe care deputatul Bogdan Bola vrea să le readucă la viață. Pentru că posibilitatea realizării unui proiect de restaurare a pasarelei nu poate fi pus azi în discuție, până ce nu va intra în administrarea Ministerului Culturii, aceasta va fi înnisipată temporar pentru conservare:
„În prezent, Administrația Națională „Apele Române“ prin Administrația Bazinală de Apă Dobrogea Litoral, pentru a proteja structura extrem de firavă a monumentului, a decis acoperirea cu nisip a monumentului, eliminând astfel expunerea sa directă la forțele naturii – mediul sărat al mării, vânturile și valurile puternice, etc. Însă pentru că monumentul nu se află în administrarea A.B.A.D.L., măsura este doar una temporară.”, susține Bogdan Bola.
Solicitare de urgență către Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului
Pentru a urgenta trecerea Pasarelei din administrarea Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului către Ministerul Culturii, deputatul Bogdan Bola i-a solicitat ministrului Economiei ca în cel mai scurt timp să răspundă pozitiv adresei Ministerului Culturii prin care este solicitat transferul de proprietate.
„De aceea am transmis ministrului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului că predarea de către ministerul pe care îl conduce către Ministerul Culturii a Pasarelei ar trebui să fie o măsură de maximă urgență, pentru a debloca o viitoare reabilitare. Tocmai de aceea, i-am solicitat ca în cel mai scurt timp posibil să răspundă pozitiv adresei Ministerului Culturii nr 1052/08.02.2021 și să facă demersurile necesare pentru constituirea dreptului de administrare a Pasarelei Regale în favoarea Ministerului Culturii.
După atâția ani de guvernare și administrație locală și județeană „roșie”, Dobrogea nu își mai permite să piardă alte monumente istorice din cauza inacțiunii și nepăsării noastre…”, concluzionează Bogdan Bola, deputat PNL de Constanța.
Sursă foto: ABADL
Comentariile sunt închise.