Soarta unui proiect care suna promițător pentru dezvoltarea turistică a zonei de vest a județului Constanța, amenajarea unor miniporturi turistice pe Dunăre, a intrat în atenția deputatului Bogdan Bola.
Deși a fost demarat acum 4 ani de Consiliului Județean Constanța, proiectul prin care localitățile Ostrov, Rasova, Ghindărești și Topalu erau introduse în Masterplanul investițiilor în turism (H.G. 558/2017) nu și-a mai atins scopul, cu toate că, pentru construirea acestora se alocaseră sume direct din bugetul Ministerului Turismului, cu excepția costurilor pentru întocmirea documentației tehnico-economice, care cădeau în sarcina CJC.
Problemele au apărut în momentul în care proiectul a început să prindă contur. De ce nu a putut fi dus la bun sfârșit? Detalii ne oferă deputatul Bogdan Bola, care consideră că această situație s-a creat din cauza faptului că niciun angajat al CJC nu a mers pe teren, dar nici nu au fost informați de starea terenurilor pe care voiau să construiască:
„Cu toate că doi miniștri PSD ai Turismului au dat asigurări că se vor face cele patru porturi, cu toate că președintele PSD al Consiliului Județean Constanța a inițiat proiecte de hotărâri pentru a demara acest proiect, totul nu a fost decât praf în ochii constănțenilor. De ce? Pentru că nimeni nu își bătuse capul cu adevărat să vadă exact ce trebuie făcut. Așa se face că, abia după ce au intrat pe linie dreapta proiectele, mai marii roșii de la Consiliul Județean Constanța au observat că: suprafețele de teren propuse pentru acest proiect necesită lucrări complexe hidraulice, de parcă se așteptau să facă porturile în deșert; pe terenul din Ostrov exista o clădire deținută de către o persoană fizică, ceea ce făcea imposibilă preluarea terenului; pentru toate cele patru amplasamente nu exista un PUZ, ceea ce făcea imposibilă orice construcție pe acele terenuri”, arată Bogdan Bola, deputat PNL Constanța .
Apel către ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Dezvoltării
În Dobrogea este necesară materializarea unor proiecte prin care turismul să fie valorificat și în afara sezonului estival. Tocmai de aceea un astfel de proiect „nu trebuie ratat”, chiar dacă banii de care Guvernul dispunea atunci s-au pierdut. Demersuri în acest sens au fost efectuate de deputatul Bogdan Bola, chiar la ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Dezvoltării:
„Am lansat luna trecută un apel către ministrul Economiei, Antreprenoriatului și Dezvoltării pentru a vedea dacă mai există în plan finanțarea acestor miniporturi turistice. Iar dacă nu, să găsim de urgență o axă de finanțare care să permită județului Constanța să acceseze fondurile necesare și să demareze acest proiect. Nu ne mai permitem să pierdem timpul, așa cum alții înaintea noastră l-au irosit. Chiar dacă va fi un proces de durată, consider că încurajarea turismului pe partea de vest a județului ar dinamiza întreaga zonă portuară a Dunării și ar aduce multe beneficii comunităților rurale riverane. Și da, acesta este un proiect crucial pentru constănțeni și întreaga Dobroge”, consideră Bogdan Bola.
Comentariile sunt închise.