Curtea de Conturi a României a publicat recent un raport de audit efectuat în cursul anului trecut de către Camera de Conturi Constanța la Primăria municipiului Constanța. Cu această ocazie, auditorii s-au deplasat și în teren pentru a observa lucrările la celebrul proiect „Acces și mobilitate pietonală în zona centrală a Municipiului Constanța”, în special la cele realizate pe strada Ștefan cel Mare.
Citește și: O poveste fără sfârșit. Primăria Constanța anunță data la care va fi inaugurată strada Ștefan cel Mare
Vă reamintim, lucrările pentru reabilitarea străzii Ștefan cel Mare au început în vara anului 2021. În aprilie 2022, proiectul, în valoare de 90 de milioane de lei (bani europeni) trebuia finalizat. Suntem în iunie 2024 și lucrările continuă. Firma Mooz Service a preluat în luna mai 2023 de la contractorul principal – SC Meva Concept – toate lucrările ce mai trebuie executate în cadrul proiectului. Firma Mooz Service aparține lui Cristinel-Viorel Farcaș, fost director la Confort Urban în vremea primarului Decebal Făgădău (PSD), iar în această calitate a fost condamnat penal pentru corupție în anul 2017. Farcaș a încheiat un acord de recunoaștere a vinovăției cu procurorii DNA Constanța în urma căruia a fost condamnat la 2 ani și 4 luni de închisoare cu suspendare.
Lucrări de proastă calitate
Auditorii Camerei de Conturi au constatat următoarele deficiențe la lucrările executate pe Strada Ștefan cel Mare:
- Rosturi inegale între pavele.
- Pavajul nu este, în unele locuri liniar (s-au observat denivelări de câțiva mm între pavele alăturate).
- Stratul suport, în dreptul Liceului Mircea cel Bătrân, prezintă numeroase fisuri, deoarece nu s-au luat măsuri de prevenire a evaporării rapide a apei din betonul turnat în stratul suport.
- Nu au fost prevăzute rosturi de dilatare în stratul suport, în urma acestui fapt apărând fisuri transversale.
„Toate aceste fisuri apărute în stratul suport vor afecta durata de viață a structurii de beton și caracteristicile de rezistență”, spun auditorii Curții de Conturi.
Abaterile observate la execuția lucrărilor s-au produs din cauza modului defectuos în care antreprenorul general al lucrărilor executate în zona centrală a Municipiului Constanța a asigurat calitatea manoperei, în ceea ce privește execuția pavajului și implicit a stratului suport al acestuia și neprotejarea suprafețelor din granit executate, se arată în raport.
În consecință, Curtea de Conturi trasează responsabilitatea Primăriei Constanța de a urmări remedierea tuturor deficiențelor constatate în execuția lucrărilor pe str. Ștefan cel Mare, înainte de efectuarea recepției din punct de vedere calitativ.
Citește și: Chițac: Decebal Făgădău, vinovatul de serviciu pentru dezastrul de pe str. Ștefan cel Mare