ÎPS Teodosie, un nou atac la adresa catolicilor. „Cum să te duci la întuneric?” VIDEO

ÎPS Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, nu scapă niciun prilej de a ataca Biserica Catolică și pe credincioșii acesteia. În emisiunea radio „Dialog duhovnicesc” de joi, 14 septembrie, moderată de preotul Mircea Pricop, ierarhul a susținut că ortodoxia este „lumina”, iar catolicismul este „întunericul”. Emisiunea este difuzată la Radio Dobrogea, postul de radio al Arhiepiscopiei Tomisului.

Un ascultător a relatat faptul că a văzut un preot catolic ieșind din capela unui cimitir ortodox din București unde făcuse o slujbă unei femei care fusese ortodoxă dar a trecut la catolici. „Este normal așa ceva?”, întreabă ascultătorul.

„Nu este normal. A ieșit din har și, sigur, răspunde ea. Este foarte dureros. Cum să te duci de la lumină la întuneric?, a răpsuns IPS Teodosie.

Ierarhul Tomisului nu este la primul atac la adresa credincioșilor catolici. Mai întâi, acesta a susținut că este mare păcat”, apoi, tot într-o emisiune radio a spus că cei din Apus n-au căință, de aceea se împărtășesc des … Ei n-au dimensiunea căinței.

UPDATE Reacția Arhiepiscopiei Tomisului

„Față de cele publicate sub semnătura dumneavoastră în publicația Dobrogealive, referitoare la un posibil atac la adresa confesiunii catolice, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

  1. În cadrul emisiunii din 14 septembrie 2023, în care un ascultător a cerut o anumită lămurire cu privire la posibilitatea convertirii de la credința ortodoxă la cea catolică, articolul dumneavoastră consideră răspunsul Inaltpreasfințitului Părinte Teodosie drept un „atac”, lucru de care ne dezicem cu desăvârșire.
  2. Din perspectiva doctrinei ortodoxe, inechivoce, orice persoană care părăsește credința Bisericii Ortodoxe Răsăritene, pentru orice altă confesiune sau religie, părăsește harul divin. Acest adevăr de credință nu este o invenție a Inaltpreasfințitului Părinte Teodosie, ci mărturisirea unitară a Ortodoxiei universale.
  3. Harul lui Dumnezeu este lumina necreată izvorâtă din Unul Dumnezeu în Treime iar părăsirea voluntară a acestei lumini necreate conduce inevitabil, din perspectivă ortodoxă, la alunecarea spre întuneric. Aceasta este doctrina pe care toți membrii Bisericii Ortodoxe o mărturisesc și o asumă.
  4. Relația excelentă a Inaltpreasfințitului Părinte Teodosie cu mulți membri ai clerului superior catolic, din țară și din străinătate, dovedește faptul că nu se pune, nici acum nici în viitor, problema vreunui atac din partea sa la adresa confesiunii catolice.
  5. Obligația de ierarh al Bisericii Ortodoxe incumbă și apărarea dreptei credințe. Prin urmare, Înaltpreasfințitul Părinte Teodosie, arhiepiscopul Tomisului, și-a făcut datoria pastorală față de cultul din care face parte, potrivit doctrinei și legilor acestuia”, a transmis Arhiepiscopia Tomisului.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Doneaza