Marți, 19 septembrie, începe procesul în care Liviu-Cristian Negoiță (PNL), primarul orașului Cernavodă, este acuzat de abuz în serviciu.
Edilul a fost trimis în judecată de DNA Constanța sub acuzația de abuz în serviciu deoarece în perioada 2017-2019 a aprobat, fără respectarea dispozițiilor legale, un număr de 33 de ordonanțări din partea Primăriei municipiului Cernavodă, prin care ar fi fost dispusă plata nelegală a sumei totale de 9.307.790 lei, în folosul Asociaţiei Club Sportiv „Axiopolis Sport Cernavodă”.
Un control al Curții de Conturi, efectuat în 2019, a scos la iveală faptul că primăria plătea ilegal aceste sume fără ca între UATO Cernavodă şi Asociaţia Club Sportiv „Asociaţia Axiopolis Sport Cernavodă” să existe încheiate programe sportive de finanțare. Raportul Curții de Conturi a fost contestat în instanță, dar judecătorii au dat dreptate inspectorilor.
Citește și: Consiliul Local Cernavodă îl apără pe Negoiță. Primarul, trimis în judecată de DNA
Instanța civilă a stabilit că beneficiarul alocărilor bugetare a fost Clubul Sportiv „Asociaţia Axiopolis Sport” Cernavodă, o entitate privată care, nefiind în subordinea autorității publice locale, nu putea beneficia de alocări bugetare directe pentru susținerea activității sportive desfășurate. În acest sens, UAT Cernavodă trebuia să respecte Legea 350/2005 (privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general), nu Legea 69/2000 (Legea Educației fizice și Sportului).
„Faptul că în cadrul Clubului Sportiv, Consiliul Local Cernavodă are calitatea de membru fondator, nu conferă asociației calitatea de entitate/structură aflată în subordinea Consiliului Local și nici Consiliului Local calitatea de ordonator de credite în privința acestei asociații, sens în care susținerile dezvoltate sub acest aspect în cauză au un caracter nefondat”, arată magistrații.
Procurorii DNA spun că, în martie 2017, Consiliul Local Cernavodă a adoptat o hotărâre pentru aprobarea Ghidului privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes local, precum și procedura de atribuire a contractelor de finanțare nerambursabilă din fonduri publice exclusiv pe baza selecției publice de proiecte.
„Rezultă fără echivoc că, cel puțin începând cu 24.03.2017, inculpatul Negoiță Liviu Cristian a cunoscut că finanțarea clubului sportiv nu mai putea fi efectuată decât în conformitate cu prevederile Legii nr. 350/2005 privind regimul finanțărilor nerambursabile din fonduri publice alocate pentru activități nonprofit de interes general”, spun procurorii DNA.
Primarul Liviu-Cristian Negoiță susține că clubul sportiv, înființat încă din 2009, aparține orașului, iar prejudiciul de peste 9 milioane de lei nu există.
Consiliul Local Cernavodă a decis să nu se constituie parte civilă în acest dosar penal. Procurorii DNA au instituit sechestru pe mai multe bunuri imobile și mobile ce aparțin primarului, sechestru menținut și de către instanță.
Citește și: