După accidentul din localitatea 2 Mai, în care doi tineri au murit din cauza unui șofer drogat, săptămâna trecută, ȋn Constanţa, un alt şofer drogat a produs un accident ȋn care au fost rănite opt persoane. Printre victime, un copil de 6 ani şi un bebeluş.
Mai mult, șoferul vinovat de accidentul de săptămâna trecută avea permisul suspendat, deoarece cu o zi ȋn urmă a fost depistat ȋn trafic conducând sub influența alcoolului și a drogurilor.
„Asta nu l-a împiedicat să își conducă în continuare mașina, tot drogat, ȋn baza dovezii provizorii primite de la Poliţia Rutieră. Din păcate, se pare că cea mai bună metodă pentru a preveni astfel de tragedii este să ţinem departe de șosele asemenea indivizi inconștienți”, spune deputatul Bogdan Bola (Forța Dreptei) care alături de deputatul Alexandru Kocsis a depus o inițiativă legislativă de modificare a Codului Rutier.
Citește și: Ministrul Predoiu (MAI): În Constanța, bătălia cu criminalitatea a fost pierdută în ultimii 5-10 ani
„În privința unora dintre modificări aveam mici ezitări, dar am consultat şi specialiști din cadrul Poliţiei Rutiere şi mi-au întărit faptul că au nevoie de asemenea modificări pentru a putea lupta eficient cu acești derbedei cu carnet de conducere”, spune deputatul Bola.
Acestea ar fi câteva dintre modificările propuse legislației actuale:
- dublarea perioadei de suspendare pentru șoferii recidiviști
- creșterea perioadei de suspendare a permisului de la 120 de zile la 180 de zile pentru șoferii care depășesc viteza legală cu peste 70km/h.
- conducătorii auto sancționați contravențional în condițiile art. 101 alin. (3) lit. h) – neacordarea priorității de trecere vehiculelor care au acest drept, art. 103 alin. (2) lit. a), art. 103 alin. (3) lit. i), art. 108 alin. (1) lit. c) pct. 3, art. 108 alin. (1) lit. d), pct. 3, sunt obligați să urmeze un curs de formare în vederea conducerii defensive.
- transformarea din contravenție în faptă penală depășirea vitezei legale cu peste 80 km/h
- introducerea temeiului legal pentru ca judecătorii să poată confisca mașinile celor care au fost depistați conducând drogați sau cu o alcoolemie de peste 0,80 gr/l alcool pur în sânge, precum şi mașinile celor care depășesc viteza legală cu peste 80 km/h (peste 130 km/h ȋn localitate şi peste 210 km/h pe autostradă).
- în cazul șoferilor care au fost condamnați pentru ucidere din culpă în urma unui accident pe care l-au provocat fie conducând fără permis, fie urcându-se beți sau drogați la volan, perioada dintre executarea pedepsei și recăpătarea dreptului de a conduce să fie crescută de la 6 luni la 10 ani.
„Modificările pe care le propunem sunt ample şi destul de severe, dar gândiţi-vă că suntem, totuși, pe primul loc în Europa ca număr de accidente rutiere zilnice şi număr de decese. Cele mai multe critici le-am primit pentru prevederea cu confiscarea mașinii, dar asta pentru că oamenii nu înțeleg exact cum funcționează acest mecanism. În primul rând, mașina nu se confiscă direct, poliția rutieră o indisponibilizează, iar confiscarea efectivă poate fi dispusă de către un judecător, care va aprecia, în concret, proporționalitatea măsurii față de siguranța traficului”, explică Bogdan Bola.
„Totuși, să conduci beat mort, drogat sau cu peste 130 km/h ȋn localitate şi peste 210 km/h pe autostradă nu mai reprezintă greșeli, ci acțiuni voite, egoiste și inconștiente. Pentru astfel de specimene la volan, dispozițiile în vigoare ale legislației rutiere sunt regresive, amenzile devin sancțiuni insignifiante pentru beizadele cu bolizi de lux care își fac un titlu de glorie din a încălca regulile rutiere şi ȋşi bat joc de siguranţa şi viaţa tuturor celorlalţi participanţi la trafic”, spune deputatul.
Bogdan Bola adaugă: „Dacă există voinţă ȋn Parlament, putem preveni viitoare tragedii, dacă nu, vom continua să dezbatem la nesfârşit la televizor, vom compătimi victimele şi vom blama ȋn continuare statul pentru impotenţa sa.”
Citește și: