Înainte ca DNA Constanța să-l trimită în judecată pe primarul Liviu Cristian Negoiță, procurorii au cerut Consiliului Local Cernavodă să decidă dacă se constituie sau nu parte civilă în acest proces. Consilierii PNL, majoritari, au decis ca UAT Cernavodă să NU se constituie parte civilă.
Liviu Cristian Negoiță, primarul orașului Cernavodă, este acuzat de abuz în serviciu cu consecințe deosebit de grave deoarece a aprobat, fără respectarea dispozițiilor legale, un număr de 33 de ordonanțări din partea Primăriei municipiului Cernavodă, prin care ar fi fost dispusă plata nelegală a sumei totale de 9.307.790 lei, în folosul clubului sportiv Axiopolis din localitate.
Dosarul penal instrumentat de DNA a plecat de la raportul Curții de Conturi din anul 2019 care a dovedit faptul că Primăria Cernavodă a efectuarea de plăţi în sumă de 11.730.744 lei pentru finanțarea Clubului Sportiv ”Asociaţia Axiopolis Sport Cernavodă”, cu nerespectarea tuturor prevederilor legale.
Primăria condusă de liberalul Liviu Cristian Negoiță a contestat în instanță acest raport dar judecătorii au stabilit definitiv că plățile către clubul sportiv, care „nu este al UAT Cernavodă, ci este o entitate privată în care UAT Cernavodă este asociat”, au fost făcute prin încălcarea legii.
Consilierii locali PNL nu cred în Justiție
Chiar dacă instanțele au decis că plățile către Clubul Sportiv ”Asociaţia Axiopolis Sport Cernavodă” s-au făcut fără respectarea tuturor prevederilor legale, aleșii locali PNL ai orașului, mandatați să apere interesele acestuia și ale cetățenilor, au decis să NU se constituie parte civilă în procesul penal în care liberul lor este inculpat.
Hotărârea nu a fost publicată, conform legii, pe site-ul Primăriei Cernavodă deoarece cineva din această instituție a decis că ea ar conține date cu „caracter personal”.
Citește și: EXCLUSIV: A fost făcut public studiul care confirmă tunurile imobiliare de pe litoral
Proiectul de pe ordinea de zi, privind solicitarea DNA ca CL Cernavodă să decidă constituirea sau nu ca parte civilă, a fost inițiat de viceprimarul (PNL) Șerif Cîrjali, un apropiat al primarului inculpat.
Mai mult, viceprimarul „s-a simțit dator” să reamintească aleșilor locali, înainte de vot, că CL Cernavodă a fost unul dintre membri fondatori ai acestui club sportiv. Doar că, viceprimarul a omis să spună că CL nu este majoritar în acest club sportiv și că el este o entitate privată care nu se află în subordinea CL, așa cum au arătat chiar instanțele de judecată.
Cîrjali nu s-a rezumat doar la a fi inițiator al acestui proiect, ci, în referatul de aprobare a ținut neapărat să menționeze o expertiză contabilă extrajudiciară din care reiese că plățile către Axiopolis s-au făcut legal. Este vorba despre o expertiză contabilă extrajudiciară plătită cu 27.000 de euro, bani publici. Expertiza a fost realizată de SC Cont Activ SRL, reprezentată de Aureliu Târnoveanu.
Deși au cheltuit o sumă importantă de bani pentru această expertiză, raportul final prezintă concluzii care nu au nimic de a face cu acuzațiile pe care Curtea de Conturi și procurorii le aduc primarului.
Astfel, experții contabili plătiți de primărie au concluzionat că sumele plătite de Clubul Axiopolis către terți au documente justificative și că toate cheltuielile s-au făcut pentru activități sportive și întreținerea bazei. Însă, Curtea de Conturi nu a vorbit nicio clipă despre aceste aspecte, ci despre faptul că UAT Cernavodă a finanțat cu bani mulți o entitate sportivă privată fără să respecte cadrul legal care să-i permită acest lucru.