DOCUMENTE Preotul Moroșan a înghițit substanțe toxice la o zi după ce a recunoscut un prejudiciu imens în fața mai marilor Arhiepiscopiei Tomisului UPDATE

Preotul Cătălin Moroșan (30 de ani) a murit miercuri, 1 martie, în Spitalul Județean Constanța unde era internat din data de 27 ianuarie în stare gravă deoarece a înghițit o substanță toxică. 

UPDATE: Arhiepiscopia Tomisului, prin intermediul purtătorului de cuvânt (pr. Mircea Cristian Pricop) ne-a transmis următorul punct de vedere:

Față de solicitarea de a vă răspunde la întrebările referitoare la prejudiciul constatat la Parohia „Sf. Arhid. Ștefan” din municipiul Constanța, Arhiepiscopia Tomisului face următoarele precizări:

  1. Ca urmare a cercetării disciplinare prealabile s-au constatat unele abateri săvârșite de către părintele Ioan Cătălin Moroșan Olari, fostul paroh al parohiei „Sf. Arhid. Ștefan”, pe care acesta le-a recunoscut.
  2. Tragicul eveniment care a condus la decesul părintelui Ioan Cătălin Moroșan Olari a încetinit, în mod explicabil, procedura de cercetare, fapt pentru care Parohia „Sf. Arhid. Ștefan”, unitatea de cult prejudiciată, nu a putut iniția, deocamdată, nici o acțiune.
  3. Parohia „Sf. Arhid. Ștefan” poate dispune, în urma ședinței Consiliului parohial, ca, pe baza acestor concluzii, să demareze o acțiune de recuperare a prejudiciului, în termenul prevăzut de lege.

Știrea inițială

„Dobrogea Live” a intrat în posesia a două documente care ar demonstra că tânărul preot Moroșan avea grave probleme în administrarea parohiei.

Citeşte şi: Preotul Moroșan și-a vândut cu 200 de lei firma care producea 4 mil. lei/an, cu două săptămâni înainte să intre în comă

Primul document, semnat de pr. Ciprian Stoichin – consilier eparhial bisericiesc -, face referire la un referat întocmit de protoiereul Mihai Jan (Protoieria II Constanța) prin care se aducea la cunoștința mai marilor Arhiepiscopiei Tomisului faptul că în luna noiembrie 2022 a fost efectuat un control economico-financiar la parohia „Sfântul Ștefan” din Constanța, parohie condusă la acea vreme de preotul Cătălin Moroșan.

Controlul financiar fusese realizat de preoții „inspectori financiari” Iulian Coman și Popa Florian.

WhatsApp Image 2023 08 18 at 14.08.49
Preoții Popa Florian şi Coman Iulian, cei care au făcut verificările în cazul pr. Moroşan – colaj foto

„În urma verificărilor, au fost constatate numeroase nereguli precum procesele verbale pentru documentele de achiziții nu au fost aprobate de Consiliul Parohial și preoții coslijitori, evidența contabilă nu a mai fost întocmită din martie 2022…” , se arată în raportul întocmit de cei doi preoți inspectori financiari.

referat stoichin
Referatul semnat de pr. Ciprian Stoichin + sursa foto: Cristi Călin

În consecință, preotul consilier Stoichin Ciprian îi propune ÎPS Teodosie să-l retragă din funcția de paroh al acelei biserici pe pr. Cătălin Moroșan. Lucru care s-a și întâmplat.

Pr. Moroșan și-a asumat un prejudiciu imens

Cu o zi înainte de a înghiți o substanță toxică ce i-a provocat în cele din urmă moartea, preotul Moroșan declara în fața mai marilor Arhiepiscopiei Tomisului că recunoaște un prejudiciu de 294.455,78 de lei.

Declar pe propria răspundere că prejudiciul constatat în urma auditului din data de 17.01.2023 este de 294.455,78 de lei, este asumat de mine, îl recunosc și-l voi restitui până la date de 28 februarie 2023”, scrie preotul Moroșan pe data de 26 ianuarie 2023. A doua zi, pe 27 ianuarie, o ambulanță SMURD îl transporta în stare gravă la Spitalul Județean Constanța după ce părintele ar fi înghițit o substanță toxică.

„Dobrogea Live” a solicitat prutătorului de cuvânt al Arhiepiscopiei Tomisului, pr. Mircea Cristian Pricop, un punct de vedere, dar până la ora publicării acestui articol nu am primit niciun răspuns.

declaratie pr morosan
Declaraţia semnată de pr. Moroşan cu o yi înainte de a înghiţi o substanţă toxică sursa foto: Cristi Călin

Moartea misterioasă a părintelui Cătălin Moroșan

Soția preotului Moroșan a declarat că părintele a venit acasă vineri, 27 ianuarie, în jurul prânzului, iar după ce a luat masa i s-a făcut brusc rău. Ambulanța l-a transportat la Spitalul Județean Constanța unde a fost internat la terapie intensivă în stare gravă. După o lună, părintele a murit.

Conform IPJ Constanța, în acest caz s-a deschis un dosar penal pentru ucidere din culpă. „La data de 1 martie a.c., în jurul orei 13.00, polițiști din cadrul Poliției municipiului Constanța – Secția 3 Poliție au fost sesizați, de Spitalul Clinic Județean de Urgență „Sf. Apostol Andrei” Constanța, cu privire la faptul că un bărbat, de 30 de ani, a decedat în cadrul unității medicale. În cauză se efectuează cercetări sub aspectul comiterii infracțiunii de ucidere din culpă, a transmis IPJ la solicitarea „Dobrogea Live”.

Preotul Cătălin Moroșan, originar din Gura Humorului, era un apropiat al arhiepiscopului Teodosie cu care apare în nenumărate fotografii. Ierahul a fost chiar la nunta acestuia, apoi el este cel care l-a hirotonit preot în Arhiepiscopia Tomisului, iar familia Moroșan a stat o perioadă chiar în casa în care locuiește și ÎPS Teodosie, arată ziarul Adevărul. 

Citeşte şi:Dosar penal în cazul morții preotului Moroșan. Polițiștii cercetează infracțiunea de ucidere din culpă

Mai mult, preotul Moroșan a fost numit paroh al bisericii Sfântul Ștefan din zona Gării CFR Constanța și administrator al unei afaceri pe care Arhiepiscopia Tomisului o are la Costinești (o bază de tratament). 

Doar că, spre finalul anului 2022, preotul Moroșan a pierdut toate beneficiile acordate de ÎPS Teodosie: a fost schimbat din parohiat și din funcția de administrator al firmei de la Costinești. 

Cu privire la informațiile prin care se prezintă opiniei publice faptul că preotul în cauză ar fi fost demis din anumite funcții administrative, facem precizarea că acest aspect nu reprezintă o sancțiune aplicată părintelui, ci reprezintă dinamismul caracteristic din administrația bisericească, conform Statutului de organizare și funcționare a Bisericii Ortodoxe Române, misiunea principală a preotului fiind aceea de a sluji la sfântul Altar”, a transmis arhiepiscopul prin intermediul avocatului Adrian Cuculis

În cazul preotului Moroșan, ÎPS Teodosie a fost acuzat de tentativă de omor de către Cristi Călin, cunoscut drept „călugărul-amant”. Plângerea penală a fost clasată de procurorul Teodor Niță.

Mai mult, Niță a dispus disjungerea către Parchetul Judecătoriei Constanța a cauzei ce-l privește pe Cristi Călin, în baza articolului 268 din Codul penal – inducerea în eroare a organelor judiciare.

Citeşte şi:

Urmărește-ne pe:

Doneaza