FOTO ÎPS Teodosie și Mihai Lupu, președintele C.J. Constanța, împreună pe Muntele Athos. „Este o relație instituțională”

În perioada 17-19 mai, ÎPS Teodosie a vizitat mănăstirea Vatoped din Sfântul Munte Athos fiind însoțit de președintele Consiliului Județean Constanța, liberalul Mihai Lupu.

Conform agenției de presă a Patrarhiei, Teodosie a mers în Athos la invitația părintelui Efrem, starețul mănăstirii. „Vizita este un gest de reciprocitate după ce Părintele Arhimandrit Efrem a oferit credincioșilor din Arhiepiscopia Tomisului o copie a Icoanei Maicii Domnului Paramythia – „Mângâietoarea”, spune Basilica.

vatopedu
ÎPS Teodosie și Mihai Lupu la mănăstirea Vatoped foto: Basilica

Alături de ÎPS Teodosie a fost și Mihai Lupu. Președintele CJ Constanța a confirmat pentru „Dobrogea Live” că a fost împreună cu ierarhul în Muntele Athos pentru a se ruga pentru un membru al familiei care se confruntă cu o gravă problemă de sănătate.

„Am mers cu ÎPS Teodosie, care a și slujit acolo, pentru că accesul pe Munte nu este prea facil! Fiind o problema personală, am considerat ca nu pot s-o fac publică. Cat privește relația cu ÎPS Teodosie, este una instituțională și de colaborare”, a spus președintele Consiliului Județean.

La numai două zile de la plecarea celor doi din muntele Athos, starețul Efrem a fost testat pozitiv cu COVID-19.

„Vinerea trecută, 21 mai, Gheronda Efrem a fost diagnosticat pozitiv la testul COVID-19. Prin urmare și toți părinții mănăstirii au făcut teste repetate. Gheronda a rămas de îndată izolat sub supraveghere medicală continuând să aibă simptome ușoare. Starea sa de sănătate este stabilă, dar din rațiuni preventive, medicii i-au recomandat să meargă la spital pentru a fi supravegheat îndeaproape”, se arată într-un comunicat al Sfintei Mari Mănăstiri Vatoped.

Relația dintre ÎPS Teodosie și Mihai Lupu

Arhiepiscopul Constanței și Mihai Lupu au apărut împreună în mai multe rânduri și, conform declarațiilor făcute chiar de omul politic, au întreprins și anumite acțiuni comune înainte ca acesta să ajungă președintele Consiliului Județean.

Astfel, în luna septembrie 2020, în plină campanie electorală, cei doi au fost prezenți în orașul Ovidiu, la un eveniment intitulat „Sărbătorile Europei”, organizat de Arhiepiscopia Tomisului, Academia Tomitană și Primăria orașului Ovidiu. Conform primăriei Ovidiu, Mihai Lupu este unul dintre „ctitorii” Academiei Tomitane, controversata fundație înființată de ÎPS Teodosie. În schimb, Arhiepiscopia îl prezintă pe președintele CJ ca fiind membru onorific al acestei academii.

teo lupu barbu academia tomitana ovidiu septembrie 2020
ÎPS Teodosie, Mihai Lupu și Constantin Barbu, alături de primarul or. Ovidiu – George Scupra (primul din stânga)

Mihai Lupu a declarat cu acea ocazie că „am mai discutat despre acest proiect, cu mulți ani înainte, și mă bucur că astăzi se reia acest proiect. Doamne ajută să îl punem în practică, pentru că vorbim despre valorile noastre, valorile spirituale, în special, acum, prin prezența domnului profesor Barbu, de la care am obținut informații pe care mulți români nu le au.”

Constantin Barbu, care a participat la acel eveniment, este „academicianul” care zilele trecute îl acuza pe Patriarhul Daniel de plagiat.

„Îngrijorare” înainte de Sfântul Andrei

Înainte de sărbătoarea Sfântului Andrei (30 noiembrie) președintele Consiliului Județean Constanța, Mihai Lupu a purtat o discuție cu IPS Teodosie, în care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la riscurile la care se pot expune credincioșii la o eventuală adunare la mănăstirea Peștera Sfântului Apostol Andrei. Teodosie îndemna la acea vreme oamenii să încalce restricțiile și să meragă în pelerinaj.

În acest context, Lupu, care este și vicepreședinte al Comitetului Județean pentru Situații de Urgență Constanța, a declarat pentru „Dobrogea Live” că cei care nu respectă rigorile impuse de autorițăți, trebuie să își asume deciziile.

„Există o serie de măsuri legale privind criza COVID-19, pe care fiecare om din țara asta trebuie să le respectăm. Mai departe, fiecare decide dacă vrea să intre în conformitate sau nu. Din punctul meu de vedere, fiecare trebuie să își asume faptele”, a explicat Lupu.

268 de angajați ai Arhiepiscopiei, plătiți de CJ

Bugetul aprobat de consilierii județeni pentru anul acesta prevede suma de 7.134.000 de lei pentru plata personalului neclerical angajat al unităților de cult din județ.

Arhiepiscopia Tomisului va beneficia de cea mai mare sumă de bani deoarece CJC va plăti lunar 268 de angajați neclericali (cântăreți sau vânzători la pangar) ai bisericilor ortodoxe din județ.

Arhiepiscopia Romano-Catolică beneficiază de plata a 13 posturi neclecricale, Muftiatul Cultului Musulman – 17 posturi, Biserica Armeană – 3 posturi, Cultul Creștin penticostal – 1 post, Episcopia Ortodoxă de Rit Vechi a Slavei – 4 posturi.

foto deschidere: IPS Teodosie si Mihai Lupu la Ovidiu (2020-septembrie)

Urmărește-ne pe:

Doneaza