Guvernarea locală, în impas. Cele nouă păcate ale PNL Constanța, neiertate de USR PLUS

Chiar dacă din primele săptămâni ale „guvernării locale” PNL+USR PLUS au fost semnale că cele două partide nu se înțeleg în administrarea orașului Constanța, abia după 7 luni USR PLUS transmite un mesaj concret.

Ședința de Consiliu Local Constanța de vineri, 8 mai, s-a desfășurat fără prezența consilierilor locali ai USR PLUS. Vergil Chițac, primarul orașului, a stat la aceeași masă dar cu PNL și PSD, în timp ce USR PLUS transmitea comunicate de presă.

„Ca ultim resort al invitației la dialog, colaborare și respect reale, consilierii locali USR PLUS nu vor participa la ședința Consiliului Local de azi, 28 mai 2021. Este o modalitate prin care înțelegem să cerem partenerilor noștri din PNL să nu uite ceea ce am promis că vom realiza împreună pentru constănțeni”, spun cei din USR PLUS, care într-un comunicat explică cele nouă păcate ale PNL Constanța.

Ce reproșeză USR PLUS PNL-ului

1.Transparență Programul politic propune ca în primele 6 luni Primăria Constanța să regândească procedurile de lucru din primărie pentru a fi în marea lor majoritate electronice, disponibile și online, și la ghiseu. Din păcate, în aceste 6 luni nu s-a schimbat nimic. Avem aceleași proceduri greoaie, hârtii plimbate și aparatură învechită.

2. Audit extern Ne-am asumat în campanie realizarea unui audit extern al departamentelor din primărie, dar s-a optat pentru ideea unei evaluari interne, iar persoane care nu mai aveau ce căuta în Primăria Constanța sunt acum oameni de bază ai actualei administrații.

3. Colaborare Pentru a avea o coaliție funcțională trebuie să respectăm regulile și atribuțiile care au fost stabilite la început mandatului. Am ajuns acum în situația în care atribuțiile viceprimarului USR PLUS sunt exercitate de diferiți funcționari și diferite persoane din anturajul primarului Constanței, iar acestă dezordine face anevoioasă urmărirea implementării proiectelor, împlinirea obiectivelor asumate.

4. Predictibilitate Avem nevoie de o administrație predictibilă, în dialog constant cu cetățenii. S-au luat o serie de decizii în această perioadă care nu s-au dovedit a fi cele mai bune, fără studii care să demonstreze eficiența sau necesitatea implementării lor. Spre exemplu, instituirea unui număr foarte mare de sensuri unice care au contribuit la aglomerarea traficului din Constanța.

5. Urbanism pentru oameni Cazul de la „Lupoaică” este elocvent. Am promis în campania electorală că vom face tot ce stă în puterile noastre pentru a opri construcția din aceasta zonă. Consilierii USR PLUS au depus un proiect de expropriere a întregii zone, dar acesta este blocat la nivelul aparatului birocratic al primarului.

6. Servicii publice la prețuri decente Orașul verde promis în campanie s-a tranformat într-o junglă urbană la propriu, asta deoarece, în momentul actual, nu există o firmă care să se ocupe de spațiile verzi. Nu putem să lăsăm spațiile verzi neîngrijite. Au fost 7 luni în care primăria putea rezolva problema întreținerii spațiilor verzi prin renegocierea contractului cu firma care se ocupa până la acel moment de acest lucru, timp în care s-ar fi inițiat noi licitații.

7. Dialogul cu cetățenii Acesta nu ar trebui realizat prin intermediul unor funcționari, de la volanul mașinii sau prin intermediul unei asociații. În primărie trebuie respectate atribuțiile care îi revin fiecăruia. De aceea, comunicarea publică trebuie lăsată în seama primarului, a viceprimarilor și a departamentului de comunicare.

8.Guvernare fără PSD Am transmis constănțenilor mesajul clar că trimitem PSD la groapa de gunoi a politicii din România, dar cum poți face asta când din echipa ta fac parte apropiați de-ai lui Nicușor Constantinescu, Liviu Dragnea, Decebal Făgădău și Radu Mazăre?

9. Concursuri corecte pentru funcțiile publice Primăria Constanța, până la acest moment, a mimat această idee. S-a adoptat procedura transferului între instituții, fără a scoate la concurs posturi importante din Primăria Constanța.

Citește și:

Combaterea corupției, aproape uitată în programul de guvernare locală a Constanței

USR-PLUS și PNL au semnat un protocol de guvernare locală a orașului Constanța

USR Constanța: Horia Constantinescu vrea o șosea de coastă care să dea startul construirii de blocuri pe faleză

Urmărește-ne pe:

Doneaza