-0.6 C
Constanța
duminică, ianuarie 29, 2023
AcasăTOP-ȘTIRIUPDATE Oamenii lui Teodosie contraatacă: Patriarhul Daniel acuzat de plagiat, iar Emilia...

UPDATE Oamenii lui Teodosie contraatacă: Patriarhul Daniel acuzat de plagiat, iar Emilia Șercan că nu are licență

Doar câteva zile le-au trebuit oamenilor lui Teodosie pentru a lansa atacuri la adresa Patriarhului României sau jurnaliștilor care au scris despre tezele de doctorat cu probleme, binecuvântate de profesorul Teodosie.

Sub acoperirea că se organizează simpozionul internațional „Tomisul, izvor cultural și spiritual în promovarea identității românești în țară și peste hotare” și lansarea a încă 100 de volume din colecția intitulată „Monumenta Romaniae Historica”, Arhiepiscpia Tomisului a chemat presa constănțeană miercuri, 26 mai, pentru a-și trimite săgețile de răspuns către Patriarhie.

Desigur, nu Teodosie a fost cel care a lansat atacurile, cu un profesor de istorie, membru într-o academie înființată de ÎPS Teodosie (Academia Tomitană). Profesorul Constantin Barbu a lansat o serie de acuzații grave la adresa patriarhului.  

Profesorul Constantin Barbu (al doilea din stânga), alături de IPS Teodosie și prof. Nechita Runcan cel care a coordonat două doctorate plagiate (primul din stânga) – captură video

„Patriarhia nu a reactivat Mitropolia pentru că nu are documente, așa mi-a spus ÎPS Teodosie. Dacă nu știi, taci”, a început seria atacurilor profesorul Barbu.

Răspunsul (răspunsul Patriarhiei prin care lui Teodosie i se refuză ridicarea la rang de mitropolie a arhiepiscopiei n.red) este făcut de doi amatori, în grabă, nu poți să sari de la Dumnezeu la contabilitate sau să-l întrebi pe arhiepiscopul Tomisului nu știu ce note s-au dat la doctorate fiindcă, după aceea vine o întrebare: patriarhul României și-a scris singur cartea despre Brâncuși? Nu. Vă spun eu că nu. Uitați-vă la partea a doua, stilistic știu și cine i-a scris-o. Nu contează, e un amănunt”, mai spune Constantin Barbu.

Istoricul, transformat în avocatul IPS Teodosie, a continuat atacurile la adresa Patriarhului.  

Și-a făcut singur teza de doctorat? Să prezinte manuscrisul. Dacă vă faceți dvs o delegație de 3-4 ziariști răi și vă duceți și spuneți Preafericite, sunteți celebru arătați-ne teza de doctorat scrisă cu mâna dumneavoastră. Nu poate s-o arate”.

Nici jurnalista Emilia Șercan nu a scăpat de „dragostea creștină” a profesorului Barbu. Emilia Șercan a scris zilele trecute că sunt mai multe teze de doctorat susținute la Școala de Doctorală de Teologie din Constanța invalidate de CNATDCU. Nouă dintre acestea sunt coordonate de ÎPS Teodosie.

„Este o duduie Șercan, cred că Emilia Șercan o cheamă, care a făcut un turbion cu tezele de doctorat plagiate. Această domnișoară nu și-a scris teza de licență la Sibiu. Eu sunt și profesor de meserie, nu mai predau de mult timp pentru că nu am mai vrut să predau ca să nu devin didactic.

În România sunt sute de mii de licențe și teze de doctorate plagiate. Deci, nu începi să vorbești de Universitatea Ovidius că sunt 3 teze, a doua zi 9, apoi 15 și pe toate le pui în sarcina arhiepiscopului fiindcă, din ce știu, când îți dai doctoratul semnezi o hârtiuță că nu este plagiată. Deci, nu răspunde îndrumătorul de doctorat”, a mai spus Constantin Barbu.

UPDATE: Vasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al Patriarhiei Române a transmis că:

„În probleme cu adevărat importante de istorie/ istoriografie românească, inclusiv paleocreștină, singura instituție îndrituită să se pronunțe cu reală autoritate este Academia Română, nu pseudo-academii ce abuzează de venerabila rezonanță platonică a termenului, improvizate pentru a evidenția cu emfază și festivism „importanța unui anume punct pe harta lumii”.

Orice documente menite să pună în lumină elemente „noi” din istoria unui spațiu geografic sau religios-cultural românesc ar trebui să fie așadar orientate de onestitatea științifică și intelectuală spre cercetarea și validarea autenticilor specialiști în domeniu din cel mai înalt for cultural al țării (Academia Română), nu prezentate local, hilar, exaltat și ditirambic ca fiind epocal revelatoare pentru „cunoașterea” unor lucruri deja bine cunoscute, sau pentru lansarea unor incontrolabile și dezarticulate speculații.

Nimeni, cu atât mai puțin specialiștii în istoria creștinismului din Academia Română și din Biserica Ortodoxă Română, nu minimalizează patrimoniul arheologic paleocreștin și martirologic ortodox din Dobrogea. Dimpotrivă. Vechimea unor rădăcini nu trebuie să devină însă obiectul unei idolatrii sau pretextul unei restaurații a lucrurilor cristalizate calm în istoria și organizarea administrativă a Bisericii, ci rădăcina unei responsabilități morale la înălțimea căreia ar trebui să tindem a ne ridica toți cei ce se întâmplă să perorăm despre un strălucit trecut, la meritele căruia nu am contribuit personal cu nimic.

Pentru Patriarhia Română, care s-a exprimat inclusiv prin Cancelaria „Sfântului Sinod”, forul decizional cel mai înalt al BOR, problema (re)înființării unei mitropolii a Tomisului este una definitiv închisă, iar mereu posibilele reacții inadecvate pe această defunctă temă nu vor mai beneficia de niciun comentariu oficial, perceput greșit ca înaltă atenție de persoane ahtiate de ea.”

Citește și:

Cine sunt preoții plagiatori pe care-i apără ÎPS Teodosie. „Calculatorul este acuzat”

ÎPS Teodosie NU va fi mitropolit. Patriarhia Română: Este o ambiție personală, nu o necesitate misionară

Cine sunt profesorii care îl scot la tablă pe ÎPS Teodosie. Episcopul va da socoteală pentru plagiate

1 COMENTARIU

 1. AVEȚI PROBLEME SERIOASE NU DOAR CA DEONTOLOGIE, DAR ȘI CA MOD DE ABORDARE A SUBIECTELIR!
  ABORDARE DE BABE MAHALAGIOAICE DE CARTIER PERIFERIC!
  1/ FOLOSIȚI TERMENI PE CARE NU-I CUNOAȘTEȚI BINE!
  ATÂT COFERINȚA DE PRESĂ, CÂT ȘI SIMPOZIONUL, NU S-AU DESFĂȘURAT „SUB ACOPERIRE”, CI LA VEDERE!
  S-A DISCUTAT PUNCTUAL, PRAGMATIC, LEGAT ȘI DIRECT!
  FAPTUL CĂ UNII COLEGI DE PRESĂ NU ȘTIU NICI EI PREA BINE CUM AU TERMINAT GIMNAZIUL, LICEUL ȘI APOI FACULTATEA DE MANIPULAT PIXUL, RIDICĂ SERIOASE SEMNE DE ÎNTREBARE PRIVITOARE LA VALIDITATEA CHIAR A DIPLOMELORLOR DE STUDII, A MODULUI DE ABSOLVIRE!
  2/ A DEMONTA PUNCTUAL O SERIE DE ACUZAȚII MIZERABILE CARE AU NOTĂ STRICT PERSONALĂ, DAR CARE ADUC ATINGERE SIGURANȚEI NAȚIONALE, DECI A PUNE PUNCTUL PE „I” ȘI A SPUNE ADEVĂRUL ARGUMENTAT, A-ȚI ARGUMENTA CONCRET POZIȚIA DE APĂRARE, NU REPREZINTĂ DECÂT PARANOIC VORBIND, UN ATAC LA ADRESA PATRIARHULUI!
  IAR APĂRAREA S-A CONSTRUIT ȘI DESFĂȘURAT PE BAZELE APĂRĂRII ADEVĂRULUI, A APĂRĂRII ORTODOXIEI, A NEAMULUI, A IDENTITĂȚII ȘI CONTINUITĂȚII CONCRETE A NEAMULUI NOSTRU PE ACESTE LOCURI CA POPOR ROMÂN ȘI ORTODOX, DE 2000 DE ANI, DAR CU UN TRECUT, O CULTURĂ, O CIVILIZAȚIE CU MULT MAI VECHI ÎNAINTE DE HRISTOS!
  CARE E PROBLEMA DUMNEAVOASTRĂ???
  DERANJAZĂ CĂ S-A ARĂTAT PENTRU ANALFABEȚII LICENȚIAȚI ȘI DOCTORABZI, CĂ MITROPOLIA TOMISULUI NU ARE CUM, NICI CANONIC, NICI PE DREPTUL BJSERICESC, NICI PE PARTEA JURIDICĂ, NICI GEOGRAFIC VORBIND, SĂ FIE LA BUCUREȘT, LA O DISTANȚĂ FIZICĂ DE CCA. 200 KM ȘI CCA UN MILENIU???
  NU ȘTI/I NICI MĂCAR CĂ DOBROGEA/SCIȚIA MICĂ ȘI CETATEA TOMISULUI NU SE AFLĂ LA BUCUREȘTI???
  CĂ ÎNFIINȚAREA MITROPOLIEI TOMISULUI DE SFÂNTUL SINOD ECUMENIC DIN SEC. IV, NU POATE NICI CANONIC, NICI JURIDIC A FI NICI DESFIINȚATĂ, NICI MUTATĂ DE NIMENI, ORICINE FACE AȘA CEVA INTRÂND ÎN AFURISRNIE, ESTE ALTCEVA!
  11 MITROPOLIȚI AU FOST PÂNĂ LA VICINA! DERANJAZĂ MASONERIA ȘI SECTELE???

Comments are closed.

Cele mai populare

Recent Comments