Consiliul Județean Constanța (CJC) are în lucru un proiect care vizează construirea unui muzeu dedicat exclusiv arheologiei, iar spațiul vizat pentru noua clădire se află între Edificiul cu Mozaic și Termele Romane.
UPDATE: Deși directorul MINAC propune ca locație zona aflată între Edificiul cu Mozaic și Termele Romane, șeful Consiliului Județean spune că nu se ia în calcul acel spațiu.
“Luăm în calcul construirea unui nou muzeu, mai ales că se prefigurează sursa de finanțare prin PNRR. Lucrăm la acest proiect”, a declarat pentru “Dobrogea Live” președintele CJC, Mihai Lupu.
Citește și: FOTO: Vestigii abandonate în centrul vechi al Constanței, distruse din dezinteresul autorităților
Conducerea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (MINAC) a solicitat Consiliului Județean, sub autoritatea căruia se află, construirea unui nou muzeu dedicat exclusiv arheologiei, întrucât clădirea din Piața Ovidiu nu este pretabilă mai multor domenii cultural-științifice.
“Consider oportună edificarea unui muzeu modern, dedicat exclusiv arheologiei, poziționat intre Terme și Mozaic. Zona adiacentă ar putea fi amenajată ca parc arheologic, care să completeze un ansamblu dedicat exclusiv patrimoniului arheologic de extracție greco-romană, cel care, de fapt, aduce cunoașterea MINAC în țară și peste hotare. Prozaic spus, lumea vine să vadă aici (MINAC n.r.) șarpele Glykon și nu extrasele din ziare din perioada interbelică care, istoric vorbind, au importanța lor bine definită, dar turistic și cultural, sunt eclipsate de această componentă arheologică”, ne-a transmis directorul instituției culturale, Aurel Mototolea.
Muzeul din Piața Ovidiu nu mai este pretabil
Tema oportunității construirii unui nou muzeu este și în atenția consilierului județean Carmen Dumitrescu, care face parte din Comisia pentru Cultură, Culte, Monumente.
Citește și: Au fost semnate contractele pentru reabilitarea Edificiului cu Mozaic și salvarea Mormântului Hypogeu
“Clădirea în care se află Muzeul de Istorie la momentul de față nu corespunde nevoilor unui muzeu așa cum este MINAC. Spațiile de depozitare sunt insuficiente și neadecvate. Iar cea mai mare problemă o reprezintă lipsa unui laborator modern, la ora actuală existând extrem de multe elemente arheologice care așteaptă sa fie studiate și catalogate. Cred că cea mai bună soluție ar fi mutarea muzeului într-o clădire adecvată scopului”, ne-a spus reprezentantul CJ.
Nu se renunță la reabilitarea Muzeului de Istorie
Construirea unui nou muzeu nu presupune renunțarea la proiectul de reabilitare a clădirii din Piața Ovidiu, spune președintele Consiliului Județean.
“Până la realizarea noului muzeu trebuie urgent reabilitat actualul muzeu. Există posibilitatea imediată de reluarea procedurilor de licitație după elaborarea și finalizarea proiectului tehnic ce trebuie să cuprindă toate componentele de reabilitare. De asemenea există posibilitatea să reabilităm construcția abandonată de pe str. Izvor pentru laborator și secția de conservare. Luăm decizia după ce specialiștii se vor pronunța”, a adăugat Mihai Lupu.
Consiliul Județean a obținut anul trecut fonduri europene pentru reabilitarea clădirii Muzeului de Istorie și Arheologie, însă firma căreia i-a fost atribuit contractul în valoare de 13 milioane lei a renunțat la înțelegere pentru că instituția nu a fost de acord cu suplimentarea sumei solicitate ulterior de constructor.