31.4 C
Constanța
joi, iulie 29, 2021
AcasăCulturăAu fost semnate contractele pentru reabilitarea Edificiului cu Mozaic și salvarea Mormântului...

Au fost semnate contractele pentru reabilitarea Edificiului cu Mozaic și salvarea Mormântului Hypogeu

Consiliul Județean Constanța a semnat luni contractele de proiectare și execuție a lucrărilor de „Salvarea și punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu” și „Restaurarea, conservarea, amenajarea și punerea în valoare a Edificiului Roman cu Mozaic”.

Costul lucrările pentru proiectarea și execuția lucrărilor aferente restaurării Edificiului Roman cu Mozaic se ridică la aproape 12 milioane de lei.

În ceea ce privește punerea în valoare a Mormântului pictat Hypogeu, acesta presupune un efort finaciar de 5,25 milioane lei.

Ambele proiecte au durata de execuție 24 luni fiecare.

Edificiul Roman cu Mozaic are cu aproape 2.000 m pătrați de mozaic. Edificiul a fost înălțat în secolul al IV-lea e.n., probabil sub domnia împăratului Constantin cel Mare. În momentul de față se află în stare avansată de degradare.

Mormântul pictat de la Tomis, de tip hypogeu, a fost descoperit în anul 1988 și este situat în apropierea liceului Mircea cel Bătrân. Mormântul, care este foarte bine conservat, este atribuit secolului al IV-lea e.n. Hypogeu (din greacă ὑπόγαιο sub+pământ) se referă la construcție subterană, din antichitate.

Sursa foto: Muzeul de Istorie Națională și Arheologie Constanța

Cele mai populare

Recent Comments