Ultimele ȘtiriDobrogenii nu pot merge în pelerinaj la Iași, la Cuvioasa Parascheva

Dobrogenii nu pot merge în pelerinaj la Iași, la Cuvioasa Parascheva

În seara zilei de luni, 5 octombrie, Comitetul Național Pentru Situații de Urgență a aprobat noi măsuri și restricții în urma creșterii alarmante a numărului de persoane infectate cu COVID 19, număr care a trecut de mai multe ori de 2000 de cazuri pe zi, în ultima săptămână.

Astfel Art. 2 din cadrul Hotărârii nr. 47 din 05.10.2020 privind aprobarea listei țărilor/zonelor de risc epidemiologic pentru care se instituie măsura carantinei asupra persoanelor care sosesc în România din acestea și stabilirea unor măsuri în domeniul sănătății publice interzice participarea persoanelor/pelerinilor la sărbătorile religioase organizate în alte localități decât locul unde își au reședința:

„Art. 2: Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanele care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități.”

Concret, anul acesta, dobrogenii, cunoscuți pentru evlavia lor către Sfânta Parascheva, nu vor mai putea merge în pelerinaj la Catedrala Mitropolitană din Iași, în preajma zilei de 14 octombrie.

„În esența ei, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva nu este afectată”

În urma deciziei Comitetului Național Pentru Situații de Urgență, preotul Constantin Sturzu, purtătorul de cuvânt al Mitropoliei Moldovei şi Bucovinei îi îndeamnă pe cei care își doreau să ajungă la Iași în această perioadă și nu o mai pot face, să folosească timpul pe care l-ar fi dedicat călătoriei pentru rugăciune, pentru post sau pentru o faptă bună:

„În seara aceasta a fost publicată hotărârea nr. 47 a Comitetului național pentru situații de urgență în care se precizează la articolul 2: „Organizarea de sărbători religioase este permisă numai cu participarea persoanelor care au domiciliul sau reședința în localitatea unde se desfășoară activitatea, fără participarea persoanelor/pelerinilor din alte localități”.Arhiepiscopia Iașilor ia act de această decizie a autorităților.

În esența ei, sărbătoarea Sfintei Cuvioase Parascheva nu este afectată. Sfânta Liturghie de pe 14 octombrie, ziua de prăznuire a ocrotitoarei Moldovei, va avea loc. Noi vom continua să ne organizăm pentru acei credincioși care vor putea participa, în speță cei din Iași.

Îi îndemnăm pe acei pelerini care ar fi vrut să ajungă la Iași să folosească pentru rugăciune, pentru post, pentru o faptă bună timpul pe care l-ar fi dedicat călătoriei. De exemplu, pot citi Acatistul Sfintei Cuvioase Parascheva, cu nădejdea că Dumnezeu le va asculta cererile cele bune și le va aduce mângâiere. Cu siguranță pentru acești pelerini va veni și clipa când vor putea să ajungă la racla cu sfintele moaște.”

Sfânta Cuvioasă Parascheva

Potrivit Arhiepiscopiei Tomisului, Sfânta Cuvioasă Parascheva  a trăit în prima jumătate a secolului al XI-lea şi s-a născut în cetatea Epivat, în apropiere de Constantinopol, pe ţărmul Mării Marmara, într-o zi de vineri,  de unde și-a luat și numele (în greacă „paraschevi” = pregătire, desemna ziua de vineri). Încă din tinereţe a intrat în viaţa monahală la o mănăstire de lângă Constantinopol. Apoi, timp de câțiva ani, a trăit o viaţă ascetică în mănăstirile din Constantinopol, Ierusalim şi de pe Valea Iordanului, după care, la vârsta de 25 de ani, s-a întors în locurile natale, unde a trăit timp de doi ani.

La vârsta de 27 de ani s-a mutat către Domnul, iar moaştele sale au fost păstrate în cetatea Epivat timp de 200 de ani. În jurul anului 1235, moaştele Cuvioasei Parascheva au fost mutate la Târnovo, în Bulgaria, apoi la Belgrad, iar în anul 1521 au ajuns la Constantinopol. Un moment de referinţă în istoria Sfintei îl reprezintă anul 1641, când voievodul moldovean Vasile Lupu a adus moaştele Cuvioasei Parascheva la Iaşi şi le-a aşezat în biserica ctitorită de el, biserica „Sfinţii Tei Ierarhi”.

În prezent, sfintele moaşte se află la catedrala Mitropolitană din Iaşi.

Generalizarea cultului Sfintei Parascheva în Biserica Română a fost hotărâtă de către Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române la data de 28 februarie 1955.

Sursă foto deschidere articol: https://stiri.botosani.ro/

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: