Semnat în ziua de 12 august 2020, între Consiliul Județean Constanța și Actaeon Invest SRL, contractul de proiectare, asistență tehnică și execuție lucrări pentru clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost reziliat zilele acestea.
„Proiectantul, Actaeon Invest SRL, se pare că a avut o altă agendă pe durata acestui contract, aceea de a smulge cât mai mulți bani de la Consiliul Județean Constanța.
Printr-un calcul care se întinde pe câteva pagini, acesta ne explică că investiția ar trebui să coste triplu, asta după ce şi-a asumat un contract la o valoare licitată sub valoarea estimată cu un milion de lei”, spune vicepreședintele CJ Constanța, Petre Enciu.
Enciu arată că este „arhicunoscută această practică de sublicitare şi ulterior cerere de suplimentare de fonduri. Ea a generat unora, în ultimii 30 de ani, averi colosale, dosare penale şi condamnări.”
În continuare, CJ Constanța va trece la executarea garanției de bună execuție, va emite un certificat constatator negativ și va acționa firma în judecată pentru recuperarea prejudiciului.
„În paralel, vom relua achiziția serviciilor de proiectare, pentru a putea salva finanțarea europeană”, mai spune Petre Enciu.
Clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost construită în perioada 1912 – 1921. În perioada 1921 – 1976 a funcționat ca Palat Comunal, iar în ziua de 25 decembrie 1977 clădirea a fost inaugurată ca Muzeu de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Conform Listei Monumentelor Istorice din România este o clădire monument istoric de categoria A.
În momentul de față, clădirea Muzeului este într-o stare avansată de degradare.