12.4 C
Constanța
luni, septembrie 20, 2021
AcasăCultură„Atenție, cade tencuiala!” Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța, simbol al...

„Atenție, cade tencuiala!” Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța, simbol al nepăsării autorităților

Construită în urmă cu un veac, clădirea actualului Muzeu de Istorie Națională și Arheologie din Constanța este într-un stadiu avansat de degradare. Toți cei care s-au perindat în ultimii 30 de ani pe la cârma județului au cârpit această clădire-simbol a orașului, declarată monument istoric.

Unul dintre cele mai vizitate locuri de pe litoral este Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, clădire situată în Piața Ovidiu, în apropierea statuii poetului exilat în cetatea Tomisului. Vizitatorul este întâmpinat de la distanță cu mesajul „Atenție, cade tencuiala”, semn că nu trebuie să se apropie de nicio latură a muzeului.

Plin de fisuri, excremente de păsări, igrasie, cu porțiuni de tencuială căzute,ziduri deteriorare, Muzeul de Istorie și Arheologie din Constanța este simbolul nepăsării autorităților care au condus județul în ultimii 30 de ani.

Clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța a fost construită în perioada 1912 – 1921. În perioada 1921 – 1976 a funcționat ca Palat Comunal, iar în ziua de 25 decembrie 1977 clădirea a fost inaugurată ca Muzeu de Istorie Națională și Arheologie Constanța. Conform Listei Monumentelor Istorice din România este o clădire monument istoric de categoria A.

„De-a lungul timpului, clădirea a fost afectată de cutremure, inundații, ploi și vânturi puternice, motiv pentru care reprezentanții muzeului au trimis mai multe adrese către Consiliul Județean Constanța (proprietarul cădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța) prin care au solicitat fonduri financiare pentru reparații”, explică  pentru „Dobrogea Live” directorul Muzeului, Sorin Colesniuc.

Un val de cârpeli

Imediat după Revoluția din decembrie 1989, în anii 1991 și 1997 s-au realizat reparații parțiale la acoperiș, spune Sorin Colesniuc.

Au urmat apoi ani întregi în care conducerea Muzeului făcea adrese către proprietarul clădirii (Consiliul Județean Constanța) pentru a solicita fonduri pentru diferite reparații. Vorbim de anii 2007, 2008, 2012, 2015 și 2016.

O altă cârpeală a clădirii s-a realizat în anii 2010 – 2012 când s-au consolidat doar fundațiile din perimetrul curții interioare a clădirii. În anul 2013, s-a realizat o nouă reparație a acoperișului.

„În paralel, în perioada 2007 – 2014 s-au realizat reparații și zugrăveli la etajul I al clădirii, în anul 2015 – reparații și igienizare la etajul II, iar în anul 2016 – reparații în holul muzeului și pe casa scării”, adaugă Colesniuc.  

Trebuie menționat faptul că ultima reabilitare a clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța s-a realizat în perioada 1976 – 1977, atunci când clădirea a fost amenajată și pregătită ca spațiu pentru expunerea bunurilor culturale de patrimoniu.

19,5 milioane de lei pentru reabilitare

Sorin Colesniuc susține că în anul 2016, proprietarul clădirii Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța (Consiliul Județean Constanța), a inițiat și demarat procedurile pentru implementarea Proiectului intitulat ”Reabilitarea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța”, în valoare de 19,5 milioane de lei.

„În iunie 2018, în sala pictată a Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța, în prezența vicepremierului Paul Stănescu, Consiliul Județean Constanța a semnat contractul de finanțare pentru reabilitarea clădirii muzeului. În ziua de 12 august 2020, Consiliul Județean Constanța a semnat ”Contractul de proiectare, asistență tehnică și execuție lucrări pentru clădirea Muzeului de Istorie Națională și Arheologie Constanța”.

Proiectul de reabilitare a Muzeului de Istorie Naţională şi Arheologie din Constanţa este finanţat prin Programul Operaţional Regional 2014-2010, Axa prioritară 5 – Îmbunătățirea mediului urban și conservarea, protecția și valorificarea durabilă a patrimoniului cultural.

Printre lucrările ce se vor realiza se numără: lucrări de reabilitare a acoperişului, reabilitarea arhitecturii din interior, dotări interioare precum: instalaţii, sistem de refracţie, de ventilaţie, sistem de prevenire şi stingere incedii, dotări pentru expunerea întregului patrimoniu naţional etc.

Cele mai populare

Recent Comments