TOP-ȘTIRIDin cauza dezinteresului filialei Dobrogea, Ordinul Arhitecților ia în calcul vânzarea Vilei...

Din cauza dezinteresului filialei Dobrogea, Ordinul Arhitecților ia în calcul vânzarea Vilei Elena din Constanța

Ordinul Arhitecţilor din România (OAR) ia în calcul vânzarea Vilei Elena din bd. Ferdinand 57,  pe fondul pasivității OAR – Filiala Dobrogea față de reabilitarea clădirii, a declarat pentru „Dobrogea Live” șeful organizației naționale, Alexandru Găvozdea.

Clădirea, construită în urmă cu 100 de ani, a fost achiziționată în 2012 din fonduri comune ale Ordinului Arhitecţilor din România și filiala locală a organizației, la insistențele acesteia din urmă.

În prezent, vila este în stare avansată de degradare.

„Clădirea a fost cumpărată pe numele Ordinului Arhitecților din România, iar acest lucru s-a petrecut la insistența îndelungată a fostului șef la filialei Dobrogea, Alexandru Bălan. Achiziția a fost într-un final acceptată cu condiția ca acel spațiu să nu servească doar ca sediu administrativ, ci și ca un centru care să agrege comunitatea locală în vederea sprijinirii administrației locale în a găsi cele mai bune soluții pentru oraș. A fost gândit și ca un spațiu de întâlnire și evenimente precum expoziții și mici concerte. Dar pentru inițierea lucrărilor este nevoie de un proiect de utilizare, iar acesta nu a venit niciodată de la filiala Ordinului din Dobrogea”, a explicat președintele OAR.

Concurs de proiecte organizat degeaba

Acesta a precizat că în urmă cu mult timp, cu ceva divergențe, a fost organizat un concurs de proiecte, care însă nu s-a concretizat într-un proiect tehnic din partea filialei Dobrogea.

„Între timp organizația locală a organizat și un concurs de proiecte, însă la nivel național nu s-a agreat forma propusă, întrucât concursul se limita exclusiv la arhitecții din Dobrogea. Or noi susținem principiul ca astfel de concursuri să fie deschise și transparente și asta nu se poate rezolva dacă se face într-o bisericuță locală. Concursul trebuie să fie deschis oricărui arhitect care poate să producă cea mai bună soluție pe care o poate primi locul respectiv. Până la urmă s-a mers pe propunerea noastră și a câștigat o echipă din București, dar în asociere cu un arhitect local. Acesta este ultimul lucru pe care îl știu, nu stiu să se fi demarat efectiv un proiect tehnic de execuție și nu am mai auzit nimic altceva din partea filialei Dobrogea de-a lungul acestor ani, în afără de repetate solicitări de finanțare”, a spus Alexandru Găvozdea.

Vânzarea – cea mai bună soluție

Șeful OAR a subliniat că asociația nu dispune de sumele necesare finanțării lucrărilor de reabilitare și modificare a vilei, iar lipsa de acțiuni din partea filialei locale l-a determinat să ia în calcul vânzarea imobilului.

„De multe ori, Ordinul are resusrse mai limitate decât filialele. Doar 30% din valoarea cotizației unui membru merge la ordinul național, restul rămâne la nivel de filială locală. E păcat că proiectul s-a blocat undeva pe traseu. În această situație nu exclud varianta ca cea mai bună soluție să fie punerea în vânzare a clădirii. Este evident că nu ne putem ocupa de ea și să facem tot ce ne-am propus. Poate e cazul să ne orientăm spre alte orizonturi”, arată președintele organizației naționale.

Filiala Dobrogea vrea în continuare bani de la OAR

Pe de altă parte, într-o discuție anterioară purtată cu Mihai Isacov, șeful OAR – Filiala Dobrogea, acesta ne-a declarat că în următoarea perioadă intenționează să pună în siguranță clădirea și, ulterior, se așteptă ca Ordinului Arhitecţilor din România să contribuie cu fonduri pentru reabilitarea și extinderea vilei.

„Avem o autorizație de construire de urgență pentru punerea în siguranță a clădirii și intenționăm să ne apucăm de lucru. Avem fonduri pentru punerea în siguranță, dar pentru reabilitare și construire trebuie să strângem alte fonduri. Proiectul constă în reabilitare, modificări și extinderi, cu păstrarea aspectului clădirii. În cadrul volumului existent dorim să facem un subsol și o mansardă. Clădirea a fost achiziționată în comun, o parte din fonduri a venit de la filială, celaltă parte de la Ordin. Pentru realizarea investiției, fondurile trebuie asigurate tot în comun. Fondurile necesare se ridică la peste 200.000 de euro”, a spus Isacov.

În urmă cu doi ani, OAR – Filiala Dobrogea a fost amendată de către Primărie pentru că nu a luat măsurile necesare pentru întreținerea clădirii.

Clădirea, construită în anul 1923 de Tache Manicatide, în stil eclectic, a fost cumpărată în urmă cu nouă ani.

Sursa foto alb/negru: arhitectura-1906.ro

Citește și: Dinozaurii arhitecți ai Constanței, supărați că au fost mătrășiți din Primărie

Doneaza pentru sustinerea DobrogeaLive

Urmărește-ne pe: