Interese patronale pentru păstrarea importurilor ilegale de deșeuri? Cine se opune modificărilor legislative

Deputatul constănțean Bogdan Bola (Forța Dreptei) a inițiat un proiect legislativ privind stoparea și incriminarea importurilor ilegale de deșeuri. România a devenit în ultimii ani o veritabilă groapă de gunoi a lumii, iar miile de tone de deșeuri ilegale importate, depistate de autorități, sunt o dovadă în acest sens.

Proiectul deputatului Bogdan Bola a ajuns în dezbaterea Comisiei de Mediu a Senatului.

Eu nu am venit aici să aduc amendamente, eu am venit pentru a cere să se respingă definitiv proiectul de lege, mi-a spus ieri, foarte senin, consilierul președintelui organizației patronale REMAT. Această organizație susține și reprezintă interesele operatorilor colectori și valorificatori de deșeuri, inclusiv a comercianților/brokerilor de deșeuri. Nu vor să îmbunătățească, eventual, proiectul de lege…îl vor doar oprit definitiv”, spune deputatul.

Citește și: Bogdan Bola: Sintagma „bunuri second hand” maschează aducerea de deșeuri în România

Până acum, Consiliul Economic a avizat pozitiv proiectul inițiat de Bogdan Bola, la fel și Consiliul Legislativ (cu obiecții doar pe partea de formă, nu de fond) și Comisia pentru Administrație Publică a Senatului. Doar reprezentanții REMAT au cerut respingerea proiectului în totalitatea sa.

„Iar cel care a făcut acest lucru este domnul Cornel Brezuică, fost președinte al Administrației Fondului de Mediu (până în 2019) și actualmente consilier al președintelui REMAT. Pentru cei care nu cunosc, A.F.M. este instituția care controlează și monitorizează cantitățile de deșeuri reciclate, precum și banii care se fac de către firmele specializate în domeniul reciclării. Interesantă schimbare a taberelor, nu-i așa?

Citește și: Constanța, principala poartă de intrare a deșeurilor în România. Cele 7 măsuri propuse de un deputat pentru oprirea fenomenului

Nu demult, acest domn Brezuică a fost în centrul unui scandal. Pe 28 (!!) decembrie 2018, prin Ordin al ministrului Mediului, firmele care se ocupă cu reciclarea (de tip OTR/OIREP) nu mai erau obligate „să reinvestească eventualul profit în aceleași tipuri de activități întreprinse în vederea îndeplinirii responsabilităților care le revin”. Practic, profitul nu mai trebuia reinvestit în tehnologii, ci putea fi distribuit sub formă de dividende acționarilor.

Ce a stat la baza acestui Ordin? O adresă trimisă de către A.F.M., condusă de Cornel Brezuică, la Ministerului Mediului, înregistrată pe 11 decembrie 2018. Documentul conținea cinci comentarii la proiectul de ordin de ministru, iar primul comentariu, scris cu majuscule bolduite, prevedea „eliminarea obligativității OTR de a reinvesti eventualul profit”.

Citește și: Exportăm păduri și importăm gunoaie. România, paradisul deșeurilor

Cu astfel de personaje și cu astfel de entități ne luptăm pentru a duce la bun sfârșit acest proiect. Știam că va fi greu, însă trebuia început de undeva”, spune deputatul Bogdan Bola.

El arată că, din păcate, Ministerul Mediului nu a venit în Comisia din Senat cu un punct de vedere oficial – dacă sprijină sau nu proiectul legislativ – motiv pentru care s-a amânat votul pentru două săptămâni.

„Cu toate că interesele și presiunile sunt uriașe, sunt hotărât să ducem la bun sfârșit acest proiect. Depinde de el sănătatea noastră, a tuturor și reprezintă doar începutul pentru schimbarea în bine a legislației de mediu din România”, adaugă parlamentarul.

Marți, 22 februarie, a obținut un aviz favorabil în unanimitate în Comisia de Administrație Publică a Camerei Deputaților proiectul legislativ inițiat de Bogdan Bola privind înăsprirea pedepselor pentru cei care își bat joc de plajele noastre, poluând și distrugând litoralul constănțean. Avizul a fost obținut chiar dacă Ministerul mediului s-a opus deoarece „pedepsele ar fi prea mari și nu în conformitate cu legislația actuală”.

Urmărește-ne pe:

Doneaza