Exportăm păduri și importăm gunoaie. România, paradisul deșeurilor

De la începutul acestui an, autoritățile au descoperit mii de tone de gunoaie care urmau să intre în România. Cele mai multe sosesc pe calea apei, în Portul Constanța Sud Agigea. În același timp, au fost descoperite containere cu lemn care urmau să plece din țară.

Importăm deșeuri, exportăm pădure. Asta este ultima descoperire a autorităților care se ocupă de controlul importurilor și exporturilor.

WhatsApp Image 2021 06 16 at 11.09.50
Exportăm păduri și importăm gunoaie. România, paradisul deșeurilor 5

Dacă imaginile cu containerele pline de gunoaie oprite de Garda de Mediu și Poliția de Frontieră la intrarea în țară, au devenit aproape o obișnuință, exportul de pădure în container este o nouă descoperire.

În ultimele zile, cinci containere cu bușteni au fost oprite în Portul Agigea înainte ca aceastea să plece către Pakistan (4 containere) și China (un container). exportatorul, o firmă din prahova, a scris în acte că exportă cherestea, dar realitatea a arătat că este lemn neprelucrat, iar asta este interzis să trimitem afară.

WhatsApp Image 2021 06 16 at 11.09.54
Exportăm păduri și importăm gunoaie. România, paradisul deșeurilor 6

Doar în cele patru containere cu destinația Pakistan, Poliția de Frontieră spune că erau 160 de metri cubi de material lemnos (40 de mc/container).

Autoritățile au descoperit abia acum faptul că lemnul pleacă ilegal din țară și pe cale navală, la fel cum au descoperit abia la finalul anului 2019 că România este paradiscul gunoaielor trecute în hârtii ca deșeuri reciclabile sau poduse second hand. Destinația lor finală ar gropile de gunoi din jurul marilor orașe, majoritatea funcționând ilegal.

20210513 101850
Exportăm păduri și importăm gunoaie. România, paradisul deșeurilor 7

Deocamdată, procurorii Curții de Apel Constanța investighează atât exportul ilegal de lemn, cât și importul ilegal de gunoaie. În ultimul caz, ei au trimis deja în judecată anumite persoane, printre care și funcționari publici care trebuiau să oprească astfel de importuri.

În primele cinci luni ale acestui an, 90 de containere (aprox. 20 de tone/container) pline cu deşeuri amestecate, în special cu componente sparte ale unor produse electrice şi electrocasnice, au sosit în ultimele luni în Portul Agigea din Germania. Pe lângă acestea, zilnic sunt descoperite alte transporturi cu deșeuri la punctele vamale ale României. Țări din lumea întreagă își trimit gunoaiele la noi, deoarece suntem un loc ieftin pentru depozitare.

20210513 104120
Exportăm păduri și importăm gunoaie. România, paradisul deșeurilor 8

„Avem un preţ mic faţă de alte ţări europene. La noi, depozitarea este de 17-20 de euro/tona de deşeu şi în alte ţări este 500 de lire sau 500 de euro/tona. Aşa că vin la noi. O să lăsăm moştenire copiilor noştri un depozit imens de gunoi”, explică fenomenul Teodor Niță, procurorul ce investighează mai multe cazuri de gunoaie importate de România.

Citește și:

Primăria Ovidiu, amendată de comisarii Gărzii de Mediu

Activitatea Gărzii de Mediu Constanța, verificată de șefii de la București

Malurile lacului Siutghiol au ajuns groapă de gunoi

Urmărește-ne pe:

Doneaza