În ultima vreme, Garda de Mediu Constanța pare că funcționează doar când sunt șefii de la București prezenți la malul mării. Fie că vorbim despre deșeurile care sosesc din Marea Britanie, pe cale navală, sau despre groapa de gunoi din Portul Constanța, toate aceste „descoperiri” sunt făcute în prezența comisarilor Gărzii Naționale de Mediu, sosiți de la București.
De aceea, structura centrală a demarat o verificare a activității Gărzii de Mediu Constanța, condusă de ceva vreme de Marian Râșnoveanu. Raportul final al controlului urmează să fie prezentat în curând.
În urmă cu câteva zile, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Mircea Fechet, venea la Constanța pentru a face o „descoperire” despre care o bună parte a orașului știa: groapa de gunoi din incinta Portului este un pericol ecologic.

„Din păcate am constatat grave deficiențe legate de modul în care instituțiile din subordinea Ministerului Mediului, Apelor şi Pădurilor şi-au făcut datoria în ultimii ani”, spune secretarul de stat. Tot el cataloghează drept „dezastru ecologic” groapa de gunoi din Portul Constanța care ar fi trebuit să fie destinată deșeurilor inerte, nu celor industriale, menajere sau periculoase.
În luna februarie 2020, Garda de Coastă, Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Constanța și Protecția Consumatorilor descopereau mai multe containere pline cu deșeuri menajere care soseau din Marea Britanie. După câteva zile, în Portul Constanța venea și Costel Alexe, ministrul Mediului, pentru a „inaugura” câteva containere cu gunoaie. „Suntem campionii Europei la depozitarea gunoaielor la groapă şi ultimii la reciclare”, a declarant la acea vreme Costel Alexe.

Deși firma care importa aceste deșeuri sub forma de bunuri de uz casnic reciclabile face acest lucru de peste 4 ani, Garda de Mediu Constanța nu știe câte tone de gunoaie au ajuns în România prin intermediul Portului Constanța.
„De ce ajung aceste deşeuri în România? Pentru a elimina o tonă de deşeuri în Marea Britanie costul ajunge la 400 de lire. În România costul ajunge la 30-40 de euro. Avem suspiciuni de importuri nu doar din Marea Britanie, ci şi din Italia şi din alte părţi”, a mai spus ministrul Alexe.
În luna martie 2020, o avarie la conductele de canalizare ale orașului Constanța a scos la iveală o altă problemă: RAJA deversează în astfel de cazuri ape menajere uzate direct în Marea Neagră. Cum avaria a ținut mai multe zile, apa mării, în zona Cazinoului, avea un miros urât și își schimbase culoarea.

„Indicatorii de calitate ne confirmă deversarea în Marea Neagră, zona Poarta 1, a unei ape uzate de tip menajer. Valorile indicatorilor analizaţi depăşesc valorile limită prevăzute în Normativul privind stabilirea limitelor de încărcare cu poluanţi a apelor uzate industriale şi orăşeneşti la evacuarea în receptorii naturali, evidenţiind că apa evacută este apă uzată de tip menajer”, au confirmat cei de la Administrația Bazinală de Apă Dobrogea-Litoral (ABADL).
Cu toate acestea, Marian Râșnoveanu, șeful Gărzii de Mediu Constanța, a susținut că deversarea nu reprezintă nici un pericol pentru mediu.
Tot Garda de Mediu Constanța se află în mijlocul unui alt scandal: jumătate din comisari sunt siliți să păzească pe un câmp din orașul Ovidiu peste 11.000 de litri de apă oxigenată, marfă care face obiectul unui dosar penal instrumentat de DIICOT București. Angajații dau vina peprostul management al comisarului șef – Râșnoveanu, în timp ce acesta arată cu degetul spre Garda Națională de Mediu de la București.
