Deputatul constănțean ex PNL, Bogdan Bola a propus săptămâna aceasta un proiect de lege care vizează limitarea numărului punctelor de trecere a graniței pentru deșeuri de la 77 la doar 15 și crearea unui nomenclator al produselor susceptibile a fi deșeuri.
Parlamentarul spune că numărul extrem de redus al comisarilor nu reușește să acopere monitorizarea optimă a traficului de deșeuri.
“Am propus săptămâna aceasta un proiect de lege prin care să limităm numărul punctelor de trecere a graniței pentru deșeuri de la 77 la doar 15. Împreună cu comisarii Gărzii Naționale de Mediu și cu domnul Niță Teodor, procuror specializat pe infracțiunile de mediu, am identificat aceste puncte unice de trecere a graniței care să fie folosite pentru traficul cu deșeuri. O scădere de la 77 la 15 puncte vamale va reprezenta un balon de oxigen uriaș pentru efectivele (și așa răsfirate) comisarilor Gărzii”, arată deputatul care a demisionat recent din PNL.
Comisarii de mediu, fără prerogative
Acesta spus că angajaților din teren ai Gărzii de Mediu nu li se permite să constate şi să cerceteze infracţiunile din cuprinsul legislației privind protecția mediului din oficiu, în baza propriilor observații, ci doar în urma unor solicitări oficiale.
„Ca să înțelegeți cât de gravă este situația acum: la acest moment, există un număr efectiv de 450 de comisari la nivelul Gărzii Naționale de Mediu, personal care trebuie să acopere toată paleta legislativă referitoare la protecţia mediului (aproximativ 70 de legi şi hotărâri de Guvern), având în supraveghere aproximativ 80.000 de agenți economici în toată țara, care au o activitate cu impact asupra mediului și 77 de puncte de trecere a frontierei. (…) Până în acest moment, comisarilor nu li s-a permis să constate şi să cerceteze infracţiunile din cuprinsul legislației privind protecția mediului din oficiu, în baza propriilor observații, ci doar în urma unor solicitări oficiale. Mai simplu: un polițist local, de exemplu, se poate autosesiza și lua măsuri imediate când observă o infracțiune de mediu, dar un comisar al Gărzii nu, chiar dacă are studii superioare și de specialitate în acest domeniu. Cu toate acestea, personalul Gărzii de Mediu are doar atribuții administrative și nu dispune de competențe de cercetare penală!”, a scris deputatul pe pagina sa de Facebook.
Nomenclator pentru produse susceptibile a fi deșeuri
De asemenea, proiectul propus de Bola prevede ca în termen de 15 zile de la adoptarea propunerilor, Ministerul Mediului este obligat să creeze și un nomenclator al produselor susceptibile a fi deșeuri.
“Și acest lucru este amânat de foarte mult timp, Statul permițând intrarea necontrolată a deșeurilor în țară, multe „deghizate” sub denumirea de „bunuri second hand”. Și ce se întâmplă de obicei cu acestea: ajung aruncate și incendiate pe câmpuri, poluând aerul românilor”, precizează demnitarul.
Deșeuri sortate obligatoriu
Totodată, acesta arată adoptarea proiectului ar putea crea cadrul legal pentru interzicerea intorducerii în țară a deșeurilor nesortate, iar operatorii care aduc în țară deșeuri să fie obligați o instalație autorizată cu care să valorifice întreaga cantitate de deșeuri.
„Prin această propunere ne dorim să creăm cadrul normativ prin care statul Român să nu mai permită introducerea deșeurilor amestecate, de mai multe tipuri, nesortate sau care conțin impurități într-o proporție mai mare de maxim 1% și fără să se prezinte documente de proveniență. Acest lucru se întâmplă foarte des în practică, așa cum ne-au mărturisit comisarii de mediu, care până acum au fost lipsiți de legislația care să oprească acest fenomen. Totodată, trebui să-i obligăm pe cei care aduc deșeuri în țara să dețină, în stare de funcționare în parametri normali, o instalație de valorificare autorizată cu care să valorifice obligatoriu întreaga cantitate de deșeuri. Momentan, nici acest lucru nu se întâmplă, iar deșeurile care nu sunt folosite în scopul pentru care au fost aduse în țară sunt aruncate pe câmpuri sau arse”, a se arată în expunerea de motive care însoțește proiectul de lege.
Bogdan Bola ne-a declarat că proiectul va fi supus votului cel mai probabil în următoarea sesiune parlamentară.
Proiectul de lege și expunerea de motive care îl însoțește pot fi descărcate mai jos.