JustițieGianina Topolov, consilier județean PNL, contestă decizia de incompatibilitate la ÎCCJ. Curtea...

Gianina Topolov, consilier județean PNL, contestă decizia de incompatibilitate la ÎCCJ. Curtea de Apel Constanța a decis că a încălcat legea

Judecătorii Curții de Apel Constanța au constatat, în prima instanță, că Agenția Națională de Integritate a constatat corect faptul că Gianina Topolov, consilier județean PNL în cadrul Consiliului Județean Constanța, a fost incompatibilă. Totul a plecat de la un articol scris de Dobrogea Live, în februarie 2022, în care prezentam în exclusivitate cum firma ei face afaceri de milioane cu instituții publice subordonate Consiliului Județean Constanța. 

Citește și: ANI a declarat-o incompatibilă, PNL Constanța o propune pe lista de consilieri județeni. Gianina Topolov, contracte cu instituții subordonate Consiliului Județean

La finalul lunii iulie 2024, Curtea de Apel Constanța a motivat decizia luată pe fond. Imediat, Gianina Topolov a contestat decizia, iar o sentință definitivă va fi dată de judecătorii Înaltei Curți de Casație și Justiție (ÎCCJ).

Judecătorii Curții de Apel au decis: Gianina Topolov este incompatibilă

Așadar, în judecata pe fond, Gianina Topolov a încercat să explice judecătorilor că ANI a greșit când a declarat-o incompatibilă. Consiliera PNL a explicat faptul că Legea nr. 161/2003 nu interzice semnarea unor contracte de prestări servicii între societatea cu capital integral privat al cărei asociat este consilierul judeţean şi instituţii subordonate CJ, ci între alesul local ce deţine calitatea de asociat şi aceasta.

Apoi, aceeași consilieră declarată de ANI incompatibilă (realeasă în funcție pe 9 iunie 2024, după ce PNL Constanța a pus-o pe listele de consilieri județeni) a invocat un punct de vedere emis de Consiliul Județean Constanța prin care se arată că „din interpretarea per a contrarie a prevederilor art. 89 alin. 1 şi alin. 3 din Legea 161/2003, reiese compatibilitatea calităţii de consilier judeţean cu cea a calităţii de acţionar, sub condiţia de a nu deţine mai mult de 10% din capitalul social.”

Mai mult, Topolov a încercat să convingă judecătorii că ea era asociat minoritar (4%), astfel că aplicând prin analogie raţionamentul şi asociatului dintr-o societate cu răspundere limitată, incidenţa art. 90 al. 1 din Legea nr. 161/2003 nu este atrasă de simpla deţinere a calităţii de asociat într-o societate cu răspundere limitată, indiferent de participaţia la capitalul social deţinută în cadrul acesteia.

Toate aceste explicații nu au stat în picioare în fața magistraților. Ei i-au explicat Gianinei Topolov că dispoziţiile art. 90 din Legea nr. 161/2003 nu prevăd o cotă de participare la beneficii şi pierderi a asociatului pentru reţinerea stării de incompatibilitate, „simpla deţinere a calităţii de asociat fiind de natură să atragă starea de incompatibilitate în situaţia încheierii contractelor menţionate.

De asemenea, instanţa i-a explicat că, deși ea susține că nu a beneficiat de nicio sumă de bani raportat la calitatea de asociat, „scopul legiuitorului în adoptarea dispoziţiilor legale cuprinse în art. 90 din Legea nr. 161/2003 a fost acela de a asigura transparenţa în exercitarea demnităţilor publice şi combaterea corupţiei independent de existenţa vreunui folos material concret.

Povestea unei incompatibilități

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și Spitalul Județean Constanța au încheiat, la finalul anului 2021, contracte cadru cu firma Snow Clean (la care era asociată Gianina Topolov) de peste 10 milioane de lei.

La o lună după ce Dobrogea Live a prezentat acest caz clar de incompatibilitate, confirmat și de Agenția Națională de Integritate, Gianina Topolov și-a cesionat părțile sociale din acea firmă unui angajat al SC Snow Clean – Adrian Labeș care în acel moment era și membru în Consiliul de Administrație al Regiei Autonome Județene de Drumuri și Poduri (RAJPD) Constanța. De asemenea, Gianina Topolov a contestat la Curtea de Apel Constanța raportul ANI privind incompatibilitata sa. Decizia Curții i-a fost, însă nefavorabilă.

Citește și: Cum mușamalizează ANI incompatibilitatea unui consilier județean din Constanța, care a obținut 10 mil. lei de la CJC

Conform declarației de avere, depusă pe 3 februarie 2022, Adrian Labeș primise drepturi salariale de la Snow Clean de 11.327 de lei în anul 2021.

Așadar, liberala Gianina Topolov își cesionează părțile sociale pe care le avea la o firmă cu cifre de afaceri de peste 3-4 milioane de lei/an unui angajat: Adrian Labeș. În urma cesiunii, capitalul social total al societăţii este de 3.000 lei, fiind împărţit într-un număr de 300 părţi sociale, cu o valoare nominală de 10 lei/parte socială şi deţinut de către asociaţi astfel: Iuliana Itu – 288 părţi sociale, cu o valoare nominală de 10 lei/parte socială şi în valoare totală de 2.880 lei, participare la profit 96% şi participare la pierderi 96% și Adrian Labeș- 12 părţi sociale, cu o valoare nominală de 10 lei/parte socială şi în valoare totală de 120 lei, participare la profit 4% şi participare la pierderi 4%.

Legăturile consilierei județene PNL cu acest Adrian Labeș, fost angajat devenit partener de afaceri, nu se termină aici.

În 31 octombrie 2023, în ședința Consiliului Județean Constanța s-a discutat și votat proiectul privind numirea administratorilor provizorii ai Societății „DRUMURI JUDETENE CONSTANTA S.A.” (fosta RAJDP). Pe lista nominalizaților figurau: Ionescu Sorin Lucian, Labeș Adrian, Nicolae Constantin, Sauciuc Doru, Țuțui Emilia.

Citește și: Marius-Horia Țuțuianu a câștigat procesul cu ANI. „Încercarea unor prieteni de a mă defăima”

Desigur, lista a fost votată integral, iar Adrian Labeș a fost numit administrator provizoriu și cu girul partenerei sale de afaceri Gianina Topolov (PNL) care nu s-a abținut de la vot, conform procesului-verbal de ședință postat pe site-ul CJC.

Urmărește-ne pe:

Doneaza