Consilier județean liberal din Constanța, declarat incompatibil după ce Dobrogea Live a sesizat ANI cu privire la contracte încheiate ilegal cu CJC

La un an și trei luni după ce publicația noastră a sesizat ANI cu privire la o posibil conflict de interese a consilierului județean Geanina Topolov (PNL), care a încheiat mai multe contracte cu instituții din subordinea Consiliului Județean Constanța, autoritatea de control a confirmat starea de incompatibilitate a politicianului.

Potrivit unui anunț emis miercuri de Agenția Națională de Integritate, ’’în perioada exercitării mandatului de consilier județean, societatea comercială în cadrul căreia geanina Topolov a deținut calitatea de asociat, a încheiat trei acorduri-cadru de servicii în valoare totală de 16.568.628 lei cu două instituții aflate în subordinea C.J. Constanța, încălcând astfel prevederile art. 90, alin. (1) din Legea 161/2003’’.

’’Dobrogea Live’’ a arătat la începutul anului trecut cum Snow Clean, firma lui consilierului județean, a câștigat licitațiile privind servicii de spălătorie și de curățătorie textilă pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și Spitalul Județean Constanța. 

La acel moment, era vorba de două contracte cadru pe doi ani, unul de în valoare de 4,62 milioane lei, iar celălalt, de 6 milioane lei. 

Între timp, firma lui Topolov a mai încheiat un contract care a ridicat valoarea totală a sumei încasate ilegal la peste 16,5 milioane lei.

Potrivit Legii 161/2003, art. 90, alin. 1, firmele consilierilor administrațiilor locale sau județene “nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii (…) cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective”. 

Practic, din calitatea de consilier județean, Geanina Topolov ajunge să voteze în Consiliul Județean contractele între firma sa și instituție. 

Exceptând licitațiile menționate mai sus, consilierul a câștigat în perioada 2018-2021 nu mai puțin de 19 contracte din bani publici, 12 dintre ele fiind încheiate cu Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, altă instituție care aparține de Consiliul Județean.

Am solicitat un punct de vedere consilierului liberal, însă aceasta nu ne-a răspuns până la ora publicării articolului.

Despre ce spunea Topolov în urmă cu un an cu privire la situația în care se află, poți citi mai jos.

Urmărește-ne pe:

Doneaza