Consilier județean constănțean, în atenția ANI. Agenția investighează modul în care Geanina Topolov a obținut contracte de peste 10 mil. lei cu mai multe instituții din subordinea CJC

Agenția Națională de Integritate (ANI) analizează modul în care consilierul județean constănțean Geanina Topolov a obținut pentru firma sa contracte de peste 10 milioane lei cu mai multe instituții din subordinea Consiliului Județean Constanța (CJC).

Cercetarea ANI vine în urma unei investigații publicată de “Dobrogea Live”, unde am arătat că Snow Clean, firma lui Topolov, a câștigat licitațiile privind servicii de spălătorie și de curățătorie textilă pentru Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și Spitalul Județean Constanța.

Este vorba de două contracte cadru pe doi ani, unul de în valoare de 4,62 milioane lei, iar celălalt, de 6 milioane lei.

Potrivit Legii 161/2003, art. 90, alin. 1, firmele consilierilor administrațiilor locale sau județene “nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii (…) cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective”.

Practic, din calitatea de consilier județean, Geanina Topolov ajunge să voteze în Consiliul Județean contractele între firma sa și instituție.

Contracte pe bandă

În acest context, ANI ne-a transmis săptămâna trecută că va fi desemnat aleatoriu un inspector de integritate “care va efectua evaluarea respectării regimului juridic al incompatibilităților, în conformitate cu prevederile Legii 176/2010 art. 11 – Activitatea de evaluare … privind averea existentă, precum și a modificărilor patrimoniale intervenite existente în perioada exercitării funcțiilor ori demnităților publice, precum și cea de evaluare a conflictelor de interese și a incompatibilităților se efectuează atât pe durata exercitării funcțiilor ori demnităților publice, cât și în decursul a 3 ani după încetarea acestora”.

Exceptând cele două licitații menționate mai sus, consilierul a câștigat în perioada 2018-2021 nu mai puțin de 19 contracte din bani publici, 12 dintre ele fiind încheiate cu Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, altă instituție care aparține de Consiliul Județean.

Vom reveni.

Citește investigația integral – poziția părților implicate:

Urmărește-ne pe:

Doneaza