Rizea, după ce coaliția a respins în Senat decontarea fertilizării in vitro: PSD-PNL-UDMR nu dorește să ajute cuplurile infertile să aibă copii

Senatorii coaliției PSD-PNL-UDMR au respins, luni, inițiativa legislativă a USR care prevede decontarea de către stat a procedurilor de fertilizare in vitro și inseminare.

Cu toate acestea, proiectul inițiat de deputatul USR Cristina Rizea mai are o șansă la Camera Deputaților, care este forul decisional.

Senatorii constănțeni care s-au opus proiectului sunt Felix Stroe (PSD) și Sorin Cristian Mateescu (AUR), iar Septimiu Bourceanu (PNL) și Evdochia Aelenei (neafiliat) au respins prin neprezentare la ședință.

Inițiativa legislativă are ca scop stimuarea și creșterea natalității prin decontarea unor proceduri și tratamente de fertilizare in vitro și de inseminare artificială.

Luând cuvântul în cadrul dezbaterilor din Plenul Senatului, deputata USR Cristina Rizea a susținut că infertilitatea este o boală care afectează unul din cinci cupluri din România, un lucru care nu poate fi neglijat, în condițiile în care natalitatea în România scade de la an la an, iar progresul demografic este pe minus.

Cristina Rizea: ”Sunt azi aici în fața dvs. în primul rând ca mamă și-n al doilea rând ca inițiator al acestui proiect. Vă vorbesc vouă ca oameni, ca părinți. Încercați să vă  imaginați, măcar un minut, ce înseamnă să-ți dorești un copil și să nu-l poți avea pentru că ești infertil sau infertilă. Să știi că poți avea o șansă prin fertilizare în vitro, dar să nu ai bani. Imaginați-vă cum este să nu ai bani și să stai pur și simplu să te uiți cum timpul trece, cum șansele de a avea un copil scad și cum acest vis dispare încet – încet și cum simți că viața ta nu are rost. Gândiți-vă la asta când votați și, mai ales, când ajungeți acasă și vă îmbrățișați copiii, bucurați-vă de ei, pentru că unii dintre noi nu și-i permit.

Soluția sunt procedurile de fertilizare in vitro. Dar este o soluție costisitoare mult prea costisitoare pentru veniturile românilor. Este de datoria noastră să-i ajutăm și să o facem așa cum trebuie, nu lăsând la milă primarilor sau a miniștrilor aceste măsuri, ci acționând decisiv prin legiferare. Includerea tratamentelor și procedurilor specifice – inseminare artificială și fertilizare in vitro – în categoria serviciilor decontate din Fondul Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate ar garanta accesul la aceste servicii specifice de tratare a infertilității pe plan național, sporind natalitatea.”

Conform inițiativei legislative, pentru a beneficia de decontarea unor proceduri și tratamente de fertilizare in vitro și de inseminare artificială, persoana trebuie îndeplininească mai multe condiții:

a) să fie parte a unui cuplu infertil sau o femeie infertilă singură;

b) Ambii membri ai cuplului să fi plătit asigurări sociale de sănătate cel puțin 12 luni înainte de data efectuării tratamentului

c) să aibă o indicație terapeutică pentru efectuarea procedurii

Raportul de respingere a inițiativei legislative a fost adoptat cu 59 voturi pentru, 36 împotrivă și 6 abțineri, inițiativa legislativă fiind respinsă. Ea urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților, care este forul decizional.

Urmărește-ne pe:

Doneaza