Campanie online: Constănțenii vor să-și salveze flota din calea amiralului

Primarul Vergil Chițac a inițiat și a obținut voturile pentru a casa și trimite la fier vechi vapoarele instalate la intrările în municipiul Constanța. Sunt vechi, iar recondiționarea lor ar costa prea mult, spune amiralul în rezervă.

Prin decizia Consiliului Local, Constnța a pierdut și flota de pe uscat, adică cele cinci vapoare care străjuiau intrările în oraș și în zona Gării CFR.

Revoltați de această decizie, constănțenii au demarat o campanie online de strângere de semnături pentru salvarea acestei „flote”. Peste 1.700 de persoane au semnat petiția inline în numai 24 de ore.

Citește și: FOTO Câmpuri pline de gunoaie la intrarea în localitatea Cogealac

„Sunt un simbol al orașului-port Constanța și așa trebuie să rămână.Cerem reabilitarea lor! Mi-e dor de Constanța, Constanța mândră și frumoasă. Cea invidiată de alte orase. Am fi putut avea totul, dar nu mai avem nimic pentru că în loc să reparăm aruncăm totul și nu punem nimic în loc”, scrie inițiatoarea petiției.

De asemenea, ea arată că valoarea vapoarelor este una sentimentală atât pentru locuitorii orașului Constanța cât și pentru turiști.

Vergil Chițac a propus zilele trecute:„Scoaterea din funcțiune, casarea și valorificarea se va face conform prevederilor legale în vigoare. Se constată încetarea uzului sau interesului public local prin prisma faptului că bunurile mobile identificate ca vedete maritime sunt în stare de degradare avansată, de peste 50%, fiind necesară casarea acestora, lucrările de remediere a acestora implicând costuri foarte mari”. Propunerea lui a întrunit voturile consilierilor locali, astfel că vapoarele vor ajunge la fier vechi.

Citește și: Delta Dunării arde. Arii protejate, sub flăcări. ARBDD tace

Cele cinci vedete militare, care au aparținut Poliției de Frontieră, au fost transferate gratuit în 2003 Primăriei Constanța, prin hotărâre de guvern.

Navele, construite între anii 1972 și 1986, au fost amplasate de primarul de atunci, Radu Mazăre, la intrările în Constanța dinspre Ovidiu, Mamaia, Agigea și Valu lui Traian, iar una dintre ele este montată în fața Gării.

În 2015, vapoarele au fost recondiționate în cadrul unui program de creație artistică.

Citește și: Ce se întâmplă în zona plajei Corbu. Mai sunt 11 zile în care trebuie demolate construcțiile

Urmărește-ne pe:

Doneaza