Delta Dunării, zona cuprinsă între brațul Chilia și brațul Sulina, este de patru zile supusă incendiilor masive de vegetație. Oficial, ISU Tulcea știe doar de incendiile din zona Ceatalchioi – Sireasa, unde peste 1.000 de hectare de pădure și vegetație au ars. În același timp, ard arii protejate și nicio instituție nu intervine.
Hectare întregi de vegetație din zona lacurilor Matița, Merhei și Roșca-Buhaiova (foto sus) ard de patru zile. Nimeni nu intervine pentru a opri ceea ce localnicii numesc „un adevărat dezastru ecologic”.
Incendiile în zona acestor lacuri ar izbucni din cauza pescarilor, singurii care merg în aceste locuri. Și aici este o întreagă poveste deoarece pescarii din Chilia veche îi acuză pe cei din Mila 23 că au pus focul, în timp ce „milanezii” spun că focul a fost pus de chilieni.
Oamenii spun că Administrația Rezervației Biosferei Delta Dunării (ARBDD) ar trebui să aibă reprezentanți în zonă care să monitorizeze situația, însă, în realitate, nicio instituție nu este prezentă acolo. mai mult, ISU Tulcea a confirmat faptul că nimeni nu a sesizat vreun incendiu în acea zonă, deși focurile ard continuu de patru zile.
Zona Roșca – Buhaiova (9.000 de hectare) este o arie strict protejată, aici fiind înregistrată ce mai mare colonie de pelicani creți din Europa.
Și în zona lacului Matița se adună coloniile de pelicani comun și creț, egrete mici și mari, lopătari și stârci galbeni, gâște, berze, lebede, cormorani, ţigănuși, lopătari.
ISU Tulcea a transmis că, în urmă cu patru zile, 1.000 de hecatare de pădure și vegetație uscată au fost afectate de un incendiu izbucnit în zona Sireasa și Sălceni. Pompierii spun că vântul care bate cu putere în aceste zile ajută la propagarea incendiilor.
În schimb, ARBDD nu comunică nimic despre incendiile din Delta Dunării. Deși are toate responsabilitățile de a supraveghea și controla arealul, instituția pare că nu observă focul ce distruge flora și fauna unei rezervații UNESCO.