Marea NeagrăMinisterul Economiei, asociatul majoritar al telegondolei Mamaia, cere Primăriei Constanța să renunțe...

Ministerul Economiei, asociatul majoritar al telegondolei Mamaia, cere Primăriei Constanța să renunțe la propunerea de desființare a instalației

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului a solicitat Primăriei Constanța să renunțe la propunerea de desființare a telegondolei din Mamaia, intenție manifestată în noul PUZ al stațiunii, care prevede eliminarea instalației pe motiv că stâlpii rețelei ar avea un impactul vizual şi funcţional negativ în proximitatea unor obiective istorice din zonă.

Asociatul majoritar la Telegondola Mamaia SRL este statul român prin Ministerul Economiei (53,5%), iar Municipiul Constanța, care deține 46,5%, a sugerat prin noul Plan Urbanistic Zonal al stațiunii să se desființeze întreaga instalație “având în vedere impactul vizual şi funcţional pe care stâlpii rețelei de telegondolă îl au asupra cadrului construit al unor zone şi subzone istorice de referință”.

Într-un răspuns solicitat de “Dobrogea Live”, Ministerul a precizat că Mamaia SA, societatea prin care deține participația la telegondolă, a cerut Primăriei Constanța “eliminarea/modificarea propunerii privind desființarea rețelei de transport pe cablu aparținând societății Telegondola Mamaia SRL din cadrul PUZ Mamaia aprobat prin HCL nr. 121/2013 conform Certificat de Urbanism nr. 670/07.03.2023”.

Solicitarea instituției guvernamentale a fost transmisă Primăriei Constanța cu mai multe obiecții, printre care faptul că telegondola este “printre puținele atracții turistice din Mamaia, (…) iar desființarea rețelei de telegondolă reprezintă o involuție a stațiunii”.

Redăm integral obiecțiile transmise municipalității de către societatea Ministerului în urmă cu două săptămâni.

Mamaia SA, în calitatea sa de acționar majoritar la societatea Telegondola – Mamaia SRL, a transmis către UAT Municipiul Constanța următoarele observații:

  • actualizarea unui PUZ de către municipalitate ar trebui să urmărească dezvoltarea turismului prin atragerea mai multor turiști, iar desființarea rețelei de telegondolă reprezintă o involuție a stațiunii și nicidecum o evoluție din punct de vedere economic;
  • rețeaua de telegondolă este printre puținele atracții turistice din Mamaia, fiind un simbol al stațiunii încă din anul 2004, care oferă cea mai bună panoramă asupra Mării Negre și a Lacului Siutghiol și atrage anual un număr mare de turiști;
  • ținând seama de impactul turistic pozitiv prin atragerea de turiști în fiecare sezon estival, municipalitatea trebuie să aibă ca scop principal dezvoltarea întregii instalații de telegondolă prin extinderea și modernizarea acesteia, nicidecum prin desființarea ei;
  • în societatea Telegondola Mamaia SRL, Municipiul Constanța este acționar cu procent de 46,5%, iar societatea Mamaia SA are un procent de 53,5 %, fiind implicată în administrarea și buna-funcționare a societății și având un control direct în activitatea acesteia;
  • rezultatele financiare din ultimii 3 ani ale societății arată că Telegondola Mamaia SRL a înregistrat profit, astfel încât celor doi acționari le-au fost distribuite anual dividende, sume care contribuie la realizarea obiectivului financiar al fiecărui acționar în parte;
  • activitatea profitabilă a societății Telegondola Mamaia SRL se reflecta atât în impactul social prin crearea de locuri de muncă permanente și sezoniere, cât și în bugetul de stat prin plata impozitelor aferente, factori importanți în actuala economie de piață.

Deși au fost aduse critici propunerii de desființare a telegondolei, conducerea Primăriei Constanța nu a abordat până în prezent subiectul, atitudine care sugerează că testează reacții la o idee nepopulară, dar cu un potențial imobiliar imens.

Traseul de 2 km al telegondolei trece peste o mulțime de terenuri înstrăinate de municipalitate, care în prezent se află în proprietatea unor dezvoltatorilor imobiliari care nu pot ridica legal construcții în proximitatea rețelei.

De remarcat că Strategia Organizației de Management al Destinației (OMD) Mamaia-Constanța, din care municipalitatea deține 50%, susține extinederea traseului telegondolei în vederea îmbunătățirii infrastructurii turistice și creșterii atractivității destinației noastre și propune.

„Extinderea circuitului de telegondolă pentru a include cel puțin următoarele puncte de interes: Lacul Tăbăcăriei, Bazinul de înot, Satul Vacanță, Perla, Albatros, Rex, Zona Butoaie, Summerland și orice alte puncte agreează membrii OMD„, se arată în documentul depus OMD Mamaia-Constanța chiar la instituția care a cerut municipalității să nu mai negocieze în numele ei.

Mai mult, planul de dezvoltare gândit de OMD Mamaia-Constanța propune intrarea organizației în societatea care pretinde o mai bună administrare a instalației și extinderea traseului.

“OMD Mamaia-Constanța poate evalua oportunitatea intrării în acționariatul S.C. Telegondola pentru a facilita armonizarea activității și pentru a asigura o coordonare eficientă între cele două entități în vederea promovării și gestionării corespunzătoare a noilor puncte de interes”, se arată în Strategia de marketing al destinației Mamaia-Constanța.

PUZ-ul este doar în stadiu de consultare publică, dar creionează intențiile conducerii municipalității, având în vedere că proiectantul poate lansa idei de desființare doar la indicațiile beneficiarului.

Telegondola Mamaia SRL a fost înființată în anul 2003, iar asociații sunt Mamaia SA, companie de stat (53,49%) și Municipiul Constanța (46,51%).

Anul trecut, societatea a realizat o cifră de afaceri de 4,4 milioane lei.

Sursa foto: Cotidianul/Timi Silcaru

Urmărește-ne pe:

Doneaza