JustițieCum mușamalizează ANI incompatibilitatea unui consilier județean din Constanța, care a obținut...

Cum mușamalizează ANI incompatibilitatea unui consilier județean din Constanța, care a obținut 10 mil. lei de la CJC

La începutul anului trecut, publicația noastră semnala că firma consilierului județean Geanina Topolov (PNL) a câștigat două contracte în valoare totală de 10,6 milioane lei cu două instituții aflate în subordinea Consiliului Județean Constanța (CJC), aspect care o face automat incompatibilă cu poziția sa de consilier.

Imediat după publicarea articolului, Topolov a ieșit din firma Snow Clean, însă Agenția Națională de Integritate (ANI) a admis deschiderea unui dosar de evaluare a speței, la sesizarea ’’Dobrogea Live’’.

ANI a confirmat în luna aprilie 2022 că a început evaluarea dosarului, însă nici până în prezent nu a emis decizia de incompatibilitate a Geaninei Topolov, deși aspectul ilegal al raportului dintre poziția consilierului și contractele cu instituțiile CJC este mai mult decât evident, așa cum am demonstrat în materialul pe care poți să-l citești aici.

Ce spune inspectorul ANI

Deși publicația noastră a trimis ANI documentele care demonstrează că Topolov este în incompatibilitate, iar Agenția poate verifica acest aspect doar prin consultarea modificărilor din actul constitutiv al Snow Clean și verificarea achizițiilor CJC, instituția de control tărăgănează de peste un an emiterea unei decizii, interval în care firma, deținută de facto tot de consilier, continuă să obțină contracte cu Consiliul Județean.

Am contactat inspectorul ANI căruia i s-a repartizat dosarul pentru a afla motivul tergiversării soluționării dosarului.

’’Dosarul este în lucru. Este tot ce pot să vă spun în momentul acesta’’, ne-a răspuns Lucia Eliza Guliman, inspectorul ANI, care în urmă cu un an, când i s-a repartizat dosarul, ne-a asigurat că va soluționa speța ’’cu celeritate’’, diligență care s-a pierdut din motive pe care doar putem să le speculăm, momentan.

CONTEXT:

Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului (DGASPC) și Spitalul Județean Constanța, ambele subordonate Consiliului Județean, au organizat, în 2021 și 2022, două licitații pentru atribuirea unor contracte privind servicii de spălătorie și de curățătorie textilă.

Contracte cadru pe doi ani, unul de în valoare de 4,62 milioane lei, iar celălalt, de 6 milioane lei.

Ambele contracte au fost atribuite firmei Snow Clean, în care asociat figura la acel moment și consilierul județean Geanina Topolov, aspect ce încalcă grosolan legea privind asigurarea transparenţei în exercitarea demnităților publice, a funcţiilor publice şi în mediul de afaceri, prevenirea şi sancţionarea corupţiei.

Potrivit acesteia, firmele consilierilor județeni nu pot încheia contracte cu instituțiile aflate în subordinea sau sub autoritatea CJ.

Legea 161/2003, art. 90, alin. 1, “consilierii judeţeni care au funcţia de (…) asociat la societăţile comerciale cu capital privat (…) nu pot încheia contracte comerciale de prestări de servicii (…) cu instituţiile sau regiile autonome de interes local aflate în subordinea ori sub autoritatea consiliului local sau judeţean respectiv ori cu societăţile comerciale înfiinţate de consiliile locale sau consiliile judeţene respective”.

Exceptând cele două licitații care fac obiectul articolului, consilierul a câștigat în perioada 2018-2023 peste 20 contracte din bani publici, cele mai multe dintre ele fiind încheiate cu Spitalul Clinic de Pneumoftiziologie Constanța, altă instituție care aparține de Consiliul Județean.

Astfel, contractele cu DGASPC și Spitalul Județean Constanța sunt doar cele mai consistente dintr-un lung șir de business-uri încheiate cu instituții de stat de către femeia de afaceri, din poziția de consilier județean.

Potrivit ultimelor raportări, firma cu obiect de activitate “spălarea și curățarea (uscată) articolelor textile și a produselor din blană” a realizat în 2021 o cifră de afaceri de aproape 4,4 milioane lei și avea 43 de angajați.

Mai multe detalii despre subiect poți citi mai jos:

Urmărește-ne pe:

Doneaza