CulturăFost episcop al Constanței, deshumat. Iată motivul

Fost episcop al Constanței, deshumat. Iată motivul

După realipirea Dobrogei la România, în urma Războiului de Independenţă (1877-1878), judeţele Tulcea şi Constanţa au intrat în componenţa administrativ bisericească a Episcopiei Dunării de Jos, alăturându-se judeţelor Brăila și Galaţi. Astfel, până în anul 1923, când a fost reînființată Episcopia Constanței, slujbele religioase care necesitau prezența unui ierarh, erau oficiate de episcopul Dunării de Jos – Galați.

Printre episcopii care au slujit și în Dobrogea între anii 1878 și 1923 se numără și Nifon Niculescu (1860 – 1923), deshumat în zilele de 20 și 21 iulie a.c. din Cimitirul Bellu, după doi ani de cercetări, pentru a fi reînhumat luna aceasta în Catedrala din Galați, potrivit Ziarului Lumina, al Patriarhiei Române.

În cursul lunii septembrie a.c., acestea urmează să fie reînhumate, cu cinstea cuvenită, în firida special pregătită într-o parte interioară din zidul Catedralei Arhiepiscopale din Galați, lăcaș de a cărui desăvârșire ierarhul Nifon s-a îngrijit din 1909, sfințindu-l apoi în zilele grele ale Primului Război Mondial, chiar la praznicul Schimbării la Față a Domnului din anul 1917”, arată Ionuț-Daniel Barbu, în Ziarul Lumina.

Deshumarea osemintelor episcopului Nifon Niculescu. Sursa Ziarul Lumina

Conform aceleași surse, alături de oseminte au mai fost găsite următoarele obiecte: engolpion din alamă cu corolar complet din pietre verzi, albe și roșii, cu icoană emailată înfățișând pe Sfânta Treime și pe Maica Domnului, având gravată pe verso inscripția Roman și Zugravina cu fiii 1895; lanț cu za dublă din alamă; cruce din lemn cu brațul orizontal stâng frânt; cruce de mitră din alamă, cu pietre albe și filet cu piuliță-fluture; resturi din mitră cu pietre verzi și fir metalic galben; veșminte de culoare verde cu chipuri de heruvimi, motive florale cusute și spic de grâu brodat; mici secțiuni de panglică/galon albastru, precum și talpa pantofului stâng.

Cinstitele oseminte împreună cu obiectele men­ționate au fost ridicate de autorul acestui text, în vederea pregătirii pentru predare și reînhumare Arhiepiscopiei Dunării de Jos, respectiv Înaltpreasfințitului Părinte Casian, care le va așeza la loc de cinste, într-o firidă special amenajată în zidul Catedralei chiriarhale din Galați”, mai arată Ionuț-Daniel Barbu.

Episcopul Nifon Niculescu 

Episcopul Nifon Niculescu s-a născut pe 1 iulie 1860 la Bucureşti, primind la botez numele Nicolae. În Bucureşti a urmat cursurile primare, Seminarul Central şi Facultatea de Teologie. După căsătorie a fost hirotonit diacon şi a slujit la Biserica Albă şi la Biserica Kreţulescu din Bucureşti. Din anul 1883 este preot la Biserica Albă, paralel fiind şi director al Cancelariei Sfântului Sinod. Rămas văduv, se călugăreşte la Mănăstirea Cernica, iar pe 26 martie 1909 a fost instalat episcop al Dunării de Jos, eparhie în care a slujit 12 ani, până în 1921.
 
Printre bisericile din Dobrogea ridicate în timpul păstoririi sale se numără cele din Caugagia şi Ceamurlia de Jos din judeţul Tulcea, Mircea Vodă, Techirghiol şi Zorile din judeţul Constanţa. De asemenea, a restaurat integral Mănăstirile Cocoş şi Celic Dere. A murit pe 27 februarie 1923 şi a fost înmormântat în Cimitirul Bellu din Bucureşti.

În județul Constanța, chipul episcopului Nifon Niculescu este pictat în biserica satului Esechioi, comuna Ostrov.

Sursă foto deschidere articol: wikipedia, Cadetrala din Galați

spot_img
spot_img

Urmărește-ne pe:

Doneaza