Remarci antisemite în cadrul grupului ce lucrează la Strategia Culturală a Constanței UPDATE

Erwin Șimșensohn (foto), managerul Teatrului de Stat din Constanța, anunță că s-a retras din grupul de lucru pentru elaborarea Strategiei Culturale a Municipiului Constanța din cauza unor remarci antisemite.

Erwin Șimșensohn relatează ce s-a întâmplat miercuri, 22 septembrie, la întâlnirea desfășurată online a acestui grup:

„Până în urmă cu 10 minute am făcut parte din „Grupul executiv de lucru pentru elaborarea strategiei culturale a municipiului Constanța”. Astăzi a avut loc o întâlnire în format online a membrilor acestui grup, pentru a discuta pe baza unui draft de document ce urmează a fi pus în dezbatere publică.

În cadrul dezbaterilor, doamna Lavinia Dumitrașcu a propus ca, în cadrul capitolului dedicat minorităților, să fie prinsă și refacerea sinagogii constănțene, aflată într-o stare avansată de degradare.

La momentul respectiv, a intervenit un domn profesor pensionar (prefer să nu îl numesc) în felul următor: „Da’ de ce nu și-o fac ei, prin asociația aia a lor? Ei așteaptă să le-o facem noi? De ce să le-o facă statul român? Dar de ce nu găsesc ei niște evrei americani cu bani s-o facă? Vine domnul ală de la ei și are pretenții… Pe urmă mai vine și ambasadorul ală al lor și scoate cifrele alea cu 400,000 de evrei care au murit în Holocaust…”

Am intervenit în discuție și i-am explicat domnului profesor că așa cum evreii din România fac parte din societatea românească ca cetățeni români așa și sinagogile fac parte din patrimoniul cultural românesc, în mod aparte cele precum cea din Constanța, care stă mărturie a unui trecut în care comunitatea evreiască a jucat un rol important în viața urbei tomitane.

Și i-am explicat respectivului domn că aprecierile sale sunt profund jignitoare și denotă un antisemitism rușinos.

După care am părăsit întâlnirea. În urmă cu puțin timp, am transmis domnului Dorin Popescu (consilierul personal al primarului n.red.), coordonatorul acestei strategii, faptul că ma retrag din acest grup, pentru că nu doresc să fiu în niciun fel asociat cu personaje care emit judecăți antisemite. I-am transmis întreaga mea disponibilitate de a sprijini în continuare eforturile de dezvoltare a vieții culturale constănțene, dar nu într-un for alături de acel domn.”

sursa foto: FB/Erwin Șimșensohn

Încă un membru renunță la grupul de lucru

UPDATE Și Daniel Citirigă, cadru didactic universitar, a anunțat că părăsește grupul de lucru care ar trebui să pună la punct o Strategie Culturală a Constanței.

„Ce ar mai fi de spus? Am participat si eu azi la această ședință, am atras atenția asupra tentei naționaliste în care se discuta. Când a vorbit domnul Ciorbea nu s-a auzit aproape nimic la mine, am înțeles din reacția domnului Erwin Șimșensohn că erau niște enormități.

Acum citesc că și Lavinia Dumitrașcu consideră că nu a existat Holocaust în România. Nu are sens să spun cum mi se par istoricii care susțin o astfel de teorie. Cred însă că nu putem discuta despre o strategie culturală a Constanței cu oameni care pierd adevărul și valorile universale de dragul edulcorării trecutului. Un grup cu negaționiști este mai rău decât lipsa strategiei culturale a Primăriei. Drept urmare, l-am anunțat și eu pe domnul Dorin Popescu că ies din acest grup”, scrie Daniel Citirigă.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

Doneaza