Remus Negoi: Galerii din situl de la Murfatlar s-au prăbușit din cauza activității militare din zonă

Senatorul constănțean Remus Negoi a susținut miercuri o declarație în Parlament prin care a atras atenția asupra faptului că în imediata apropiere a Ansamblului Rupestru Murfatlar se desfășoară activități militare care afectează situl din cauza vibrațiilor emise de detonări și descărcarea tehnicii militare.

“În imediata apropiere există un poligon dezafectat, folosit acum pentru distrugerea de muniție, iar în fața sitului arheologic se încarcă și descarcă tehnică militară de mari dimensiuni, cum ar fi tancuri de 80 de tone. Aceste activități îi afectează pe locuitorii din zonă şi duc la degradarea sitului. Din cauza vibrațiilor puternice, unele galerii s-au prăbușit”, a explicat senatorul USR-PLUS în Senat.

Acesta a spus că a făcut apel la toţi factorii implicaţi pentru salvarea Ansamblului Rupestru Murfatlar, care ar putea deveni cel mai important obiectiv turistic din judeţul Constanţa.

De asemena, Negoi a subliniat că situl de la Murfatlar ar trebui introdus în patrimoniul UNESCO.

“Bisericile de cretă, descoperite întâmplător în urmă cu 64 de ani, nu au putut fi vizitate niciodată până acum. Săpăturile s-au desfăşurat până în anul 1962, timp în care au avut loc 5 campanii de cercetare, au fost restructurate părţi din complex şi au fost luate măsuri pentru izolarea sitului de restul carierei.

În 1991 Ansamblul Rupestru Murfatlar a intrat pe lista indicativă UNESCO, însă până acum au eşuat toate încercările de consolidare şi protejare a complexului.

Luna aceasta, pentru prima dată în istoria postdecembristă, s-au obţinut fonduri pentru punerea în valoarea a Ansamblului Rupestru Murfatlar. Consiliul Judeţean Constanţa a semnat un contract de proiectare pentru conservarea, protejarea şi punerea în valoarea a sitului, în sumă de 2.300.000 lei, din fonduri europene. Proiectul de execuție este estimat la 15 milioane de euro, bani care vor fi atribuiţi prin Programul Regional 2021 – 2027”, a încheiat senatorului constănțean.

Sursa foto: art-historia.blogspot

Citește și: Ansamblul rupestru de la Murfatlar va fi conservat și restaurat

Urmărește-ne pe:

Doneaza