Complexul bisericuțelor de la Murfatlar va fi conservat și restaurat cu fonduri europene. Anunțul a fost făcut de Petre Enciu, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța.
Situl arheologic de la Murfatlar, vechi de peste o mie de ani, cuprinde bisericuţe, locuinţe şi morminte, toate săpate în dealul de cretă Tibisir. Ansamblul a fost descoperit în anul 1957 și, potrivit unor cercetători, aici ar fi funcționat prima mănăstire din România.
În prezent, ansamblul rupestru este închis vizitatorilor, acesta fiind într-o stare avansată de degradare, cauzată de infiltraţiile de apă sau de vibraţiile fostei cariere de acolo.
„Contractul vizează proiectarea la fazele SF/DALI și Proiect Tehnic și este în valoare de 2.300.000 de lei fără TVA, suma fiind finanțată prin fonduri europene prin Programul Operațional Asistență Tehnică 5D. Execuția de lucrări este estimată la maxim 15 milioane de Euro și ar urma să fie finanțată ulterior prin Programul Operațional Regional 2021- 2027. Asocierea SC Restitutio SRL – SC Remon Proiect SRL va avea la dispoziție 140 de zile pentru predarea proiectului tehnic cu toate avizele și autorizațiile. Ne punem mari speranțe în arhitecții de la Remon Proiect, aceiași care au proiectat, printre multe altele, restaurările de la Cazinoul Constanța, Castelul Corvinilor și Cetatea Rupea”, a declarat Petre Enciu, vicepreședintele Consiliului Județean Constanța.
Proiectul vizează conservarea și restaurarea monumentului istoric – faleză de cretă și bisericuțele, chiliile, încăperile săpate în ea și suprafețele murale incizate sau sculptate, stabilizarea versantului, captarea și dirijarea apelor de infiltrație freatice, acoperiri de protecție cu menținerea sau eliminarea structurii din beton construită în anii ’70, circuite de vizitare, amenajări peisagistice, muzeu de sit și centru de primire a vizitatorilor – zona de primire, expoziții și spații de odihnă și protocol (cafenea/cafeterie).
Este cel de-al patrulea proiect finanțat cu bani europeni al Consiliului Județean Constanța în care se dorește restaurarea și punerea în valoare a unui sit arheologic după Cetatea Capidava, Cetatea Carsium și Cetatea Histria.