DOCUMENT: Autorizațiile de construire și certificatele de urbanism pentru tunul imobiliar de pe plaja Corbu au fost emise ilegal

Sursa foto: News.ro

Autorizațiile de construire a complexului imobiliar de pe plaja Corbu au fost emise în baza unor documentații urbanistice incomplete, iar certificatele de urbanism au fost eliberate în lipsa avizelor de la cel puțin șase instituții, se arată într-un răspuns solicitat de “Dobrogea Live” Inspectoratului de Stat în Construcții (ISC).

Pe lângă aspectul legat de lipsa avizelor și documentației incomplete, la controlul efectuat de ISC au mai fost identificate pe șantier o serie de neconformități de natură tehnică.

În consecință, instituția a notificat Prefectura Constanța, care a atacat în instanță autorizațiile de construire a complexului de 24 de clădiri.

Potrivit raportului de control, certificatele de urbanism au fost emise fără avizul Statului Major, Ministerului Afacerilor Interne, Serviciului Român de Informații, Direcției Județene pentru Cultură, Sistemului Naţional de Gospodărire a Apelor și Administrației Bazinale de Apă Dobrogea Litoral.

De asemenea, autorizațiile de construire au fost eliberate în baza unor documentații și planuri de situație incomplete, totodată fiind constatată și depășirea regimului de înălțime stabilit de Regulamentul local de urbanism.

În ciuda raportului Inspectoratului de Stat în Construcții, primarul comunei Corbu, Vasile Lumînare, susține că a semnat documentele de urbanism pentru că dezvoltatorul avea toate actele în regulă.

ISC mai semnalează că în memoriul aferent PUZ se precizează clar că “terenul studiat este declarat – Zonă natural protejată”.

Cu toate că Prefectura a atacat în instanță proiectul, până la soluționarea dosarului, dezvoltatorul continuă lucrările.

3 ha de habitat protejat dispar sub betoane

Publicația noastră a publicat o investigație care arată că la finalul anului trecut, firma Logis Project a demarat lucrările pentru ridicarea unui proiect imobiliar de proporții pe plaja Corbu, care vizează construirea pe o suprafață de peste 27.700 mp a unui complex de cel puțin 24 de vile care cumulează 240 de apartamente, restaurant, SPA, drumuri auto și parcări.

Lucrările dezvoltatorului Logis Project au demarat în luna noiembrie a anului trecut, iar cele aproape 3 ha (27.747 mp) sunt parte a unui PUZ gigant care prevede proiecte imobiliare pe 21 ha, preponderent pe taluzul comunei Corbu.

Deși proiectul prezentat de companie vizează ridicarea a 30 de clădiri, până în prezent au fost emise două autorizații de construire pentru 18, respectiv 6 vile.

Șantierul este amplasat integral pe aria de protecție specială avifaunistică ROSPA 0031 Delta Dunării și Complexul Razim Sinoe, și situl de importanță comunitară ROSCI 0065 Delta Dunării.

În mod particular, proiectul se suprapune pe aria de dezvoltare a biotopului cu indicativul „2110” și poartă denumirea de „Dune mobile embrionare – habitat Natura 2000”.

Răspuns integral Inspectoratul de Stat în Construcții:

Citește investigația Dobrogea Live:

Urmărește-ne pe:

2 COMENTARII

    • Au primit aviz de la Apele Române pe proiect, dar dezvoltatorulul avea nevoie de aviz distinct și pentru certificatul de urbanism. Iar certificatul a fost eliberat fara avize de la mai multe instituții.

Comentariile sunt închise.

Doneaza