Primăria Corbu vrea construcții în loc de o plajă „antropizată”, cu un turism necontrolat VIDEO

Primarul comunei Corbu, Vasile Lumînare, încearcă din răsputeri să convingă lumea că viitorul zonei de plajă de la Corbu este distrugerea rezervației naturale și ridicarea pe acel loc a unor construcții. Totul pentru un „turism sustenabil”. Impactul betoanelor ar fi „nesemnificativ”, arată bilologii care fac studii plătite tocmai de dezvoltatorii imobiliari.

sursa video: Bogdan Bola

Flancat de un avocat și un biolog (proprietar de firmă specializată în studii de evaluare), Vasile Lumînare a vorbit vineri, 25 februarie, într-o conferință de presă despre intenția sa de a face din Corbu o stațiune turistică. Iar primul pas l-a și făcut semnând o autorizație de construcție pentru proiectul imobiliar al celor de la SC Logis Projesc SRL, un proiect ce se întinde pe aproximativ 20 de hectare despre care Dobrogea Live a scris pe larg.

Desigur, Lumînare a semnat pentru că dezvoltatorul avea toate actele în regulă, ne asigură avocatul primăriei care, însă, nu știe ce se întâmplă în cazul procesului intentat de curând de Prefectura Constanța în care este atacată exact autorizația semnată de primar.

Și biologul Călin Hodor a vorbit relaxat despre cât de nesemnificativ este să construiești pe o asemenea suprafață de rezervație naturală. El a spus chiar că în studiul de evaluare nu era obligat să țină cont decât de două acte normative, în rest nu-l interesează altceva…de exemplu OUG 202/2002, art. 60, alin. 3: „Amplasarea oricăror construcţii pe terenuri acoperite de dune, faleze… este interzisă”.

Apoi, Primăria Corbu a trimis chiar și un comunicat de presă în care anunță că proiectul ei de a transforma comuna în stațiune este un proiect de dezvoltare durabilă care să respecte spiritul plajei Corbu și arealul natural.

Comuna Corbu este deschisă dezvoltării unui turism sustenabil, coordonat și controlat, în conformitate cu toate reglementările în vigoare.  De asemenea, comunitatea din Corbu își dorește dezvoltarea comunei și atragerea de noi investiții ce vor crea locuri noi de muncă în zonă.

Supărați că se tot scrie despre betoanele care se toarnă în zona plajei Corbu, reprezentanții primăriei spun că „în fiecare vară plaja din Corbu este asaltată de un număr foarte mare de turiști. În urma acestor turiști rămân tone de gunoaie, iar autoritatea locală nu are resurse și nici nu poate ține piept valului de turiști ce vin și se cazează în corturi, dar și cu mașini și rulote direct pe plaja din Corbu. Acesta este un fenomen de turism necontrolat, care afectează în fiecare an plaja și habitatul din zona Corbu.”

Nu spun ce proiecte au încercat să facă pentru a evita „gunoaiele” lăsate de cei de la corturi, nu spun altceva decât că e mai bine să torni beton ca să fie turism controlat, iar despre habitat nu se mai poate vorbi.

O altă explicație prin care Primăria Corbu încearcă să ne convingă de faptul că e mai bun betonul decât o zonă „antropizată” este că săracii turiști care vin pe o plajă neamenajată nu au parte de facilități minime: grupuri sanitare, apă potabilă, energie electrică.

„Plaja din Corbu nu este una sălbatică, ci mai degrabă antropizată.  Pentru că această plajă este afectată în fiecare an de turismul necontrolat și efectele maselor mari de oameni ce vin la Corbu, autoritățile locale au elaborat acum câțiva ani un PUZ, care reglementează modul și zonele în care se poate construi”, mai spune primăria.

Comuna Corbu se află la marginea Rezervației Biosferei Delta Dunării, arată primăria, iar acest lucru impune respectarea regulamentului rezervației, dar în același timp comuna se situează în zona economică de dezvoltare durabilă. În această zonă de dezvoltare este permisă construcția și dezvoltarea economică, cu respectarea întregului pachet de reglementări și restricții elaborate de ARBDD.

Construcția la care se face referire în presă NU se află pe plajă, lucru confirmat de toate instituțiile și autoritățile, mai spun cei din primărie.

”Până la urmă noi suntem oameni ai locului care iubim zona. Noi suntem primii care suntem interesați să păstrăm plajele din Corbu curate și igienizate. Noi rămânem aici după ce pleacă turiștii și vrem să o păstrăm, dar în același timp vrem să putem controla haosul care este acum. Acest lucru se poate face respectând legile și numai dezvoltând această zonă, așa cum se întâmplă peste tot în lume”,  a  declarat primarul comunei Corbu, Vasile Lumînare, citat în comunicatul de presă al primăriei.

Citește și:

Urmărește-ne pe:

1 COMENTARIU

  1. Am primit documente la la primăria Corbu. Numai complice să fii și să nu vezi că lipsesc avize de bază.

Comentariile sunt închise.

Doneaza