10.4 C
Constanța
duminică, octombrie 17, 2021
AcasăMarea NeagrăDate alarmante. Apele teritoriale ale României, printre cele mai poluate din Marea...

Date alarmante. Apele teritoriale ale României, printre cele mai poluate din Marea Neagră

Apele teritoriale ale țării noastre sunt printre cele mai poluate cu particule de microplastic din întregul bazin al Mării Negre, a declarat pentru „Dobrogea Live” Dr. Iulian Pojar, cercetător științific în cadrul Institutului Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Geologie și Geoecologie Marină (GeoEcoMar).

Cercetătorul român este autorul primului studiu care vizează analiza apelor deversate de Dunăre.

În contextul în care Dunărea deversează zilnic aproximativ 4,2 tone de plastic în Marea Neagră, probele prelevate de cercetător în dreptul țărmului românesc indică o concentrație medie de 9 particule de plastic per metru cub de apă. O valoare sensibil mai mare chiar și față de Marea Mediterană.

„În Marea Neagră se varsă, prin intermediul brațelor Dunării, marea parte a poluării din Europa. Aceasta se concentrează în dreptul țării noastre, întrucât curenții de suprafață ai apelor mării au tendința de a direcționa spre sud și vest deșeurile, ducând la o acumulare a resturilor spre coasta României”, a explicat reprezentantul GeoEcoMar.

Nicio probă, nepoluată

Pojar a subliniat că niciuna dintre probele analizate în cadrul studiului nu a relevat apă fără particule de plastic.

„Nu am gasit probe fără microplastice. Practic, am identificat particule microplastice în fiecare metru cub de apă sau kilogram de nisip analizat, indiferent de locul de prelevare a probei”, a spus cercetătorul.

Microplasticele sunt considerate de mulți cercetători mult mai periculoase decât obiectele mari din plastic din cauza a două caracteristici foarte importante: dificultatea identificării unei metode eficiente de colectare în masă a particulelor și participarea acestora în lanțul trofic, ajungând în alimentele destinate omului.

Mangalia și Constanța, valori mari de poluare

Cele mai multe particule de plastic au fost identificate în apropierea țărmului, în special la gura de vărsare a Brațului Sulina (22,8 particule microplastice/m3 apă) și a Brațului Sfântu Gheorghe (19,5 particule/m3 apă).

De asemenea, cantități mari de particule de microplastice au fost identificate în dreptul orașelor Mangalia (10,8 particule/m3 apă) și Constanța (6,9 particule/m3 apă).

Cele mai multe tipuri de particule de plastc identificate de cercetător sunt sub formă de fibre, folii și fragmente, iar cele mai probabile surse ale acestor forme sunt îmbrăcămintea din material sintetic, plase de pescuit și ambalaje alimentare.

Tot lanțul trofic este afectat

Iulian Pojar a subliniat că, indirect, particulele de plastic din Marea Neagră ajung și în organismul nostru. Fauna marină ingerează particulele de plastic, în consecință, putem spune că acestea ajung și în farfuria noastră.

„Odată ajunse în natură, plasticele suferă un proces de dezintegrare, devenind astfel particule din ce în ce mai mici, până la dimensiuni microscopice. Aceste particule au fost denumite microplastice și s-a demonstrat că dețin un rol extrem de nociv asupra tuturor animalelor marine și terestre. Odată ajunse în apele mărilor și oceanelor, plasticele intră în compoziția hranei viețuitoarelor marine, astfel tot lanțul trofic este afectat, inclusiv noi”, scrie Pojar în lucarea sa.

În mediul înconjurător, descompunerea naturală a plasticului necesită peste 500 de ani.

Studiul cercetătorului GeoEcoMar se numește „Microplastice din apa de suprafață a Mării Negre românești, date cantitative, morfologice și polimerice”.

Sursă foto deschidere: Hurriyet Daily News

Sursă foto text: Iulian Pojar

Citește și: VIDEO. Biologi: Păsările ar putea părăsi lacul Tăbăcărie dacă poluarea persistă

Cele mai populare

Recent Comments